Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пошук за допомогою пошукових систем



Найбільш популярним і використовуваним способом пошуку в Інтернет є використання пошукових систем. При цьому ви підключаєтеся до Інтернет, заходите на сайт пошукової системи, там вводите слово або фразу, які хочете знайти, і одержуєте результат - список посилань на інтернет-сторінки, що містять зазначене вами слово або фразу.

Інформаційно-пошукові системи розміщаються в Інтернеті на загальнодоступних серверах. Основою пошукових систем є так звані пошукові машини, або автоматичні індекси. Спеціальні програми-роботи (відомі також як павуки) в автоматичному режимі періодично обстежать Інтернет на основі певних алгоритмів, проводячи індексацію знайдених документів. Створені індексні бази даних використаються пошуковими машинами для надання користувачеві доступу до розміщеного на вузлах Мережі інформації. Користувач у рамках відповідного інтерфейсу формулює запит, що обробляється системою, після чого у вікно браузера видаються результати обробки запиту. Механізми обробки запитів постійно вдосконалюються, і сучасні пошукові системи не просто перебирають величезне число документів. Пошук ведеться на основі оригінальних і досить складних алгоритмів, а його результати аналізуються й сортуються таким чином, щоб представлена користувачеві інформація найбільшою мірою відповідала його очікуванням.

У наш час у розвитку пошукових систем спостерігається тенденція об'єднання автоматичних індексних пошукових машин і каталогів Інтернет-ресурсів, що становляться вручну. Ресурси цих систем вдало доповнюють один одного, в об'єднання їхніх можливостей цілком логічно.

Проте дослідження можливостей пошукових машин, навіть самих потужних з них, таких як Гугл, AltaVista або HotBot, показують, що реальна повнота охвату ресурсів Всесвітньої павутини окремою такою системою не перевищує 50%. Тому не варто обмежуватися використанням якою-небудь однієї з них. Якщо вам не вдалося відшукати інформацію, що цікавить вас, за допомогою однієї системи, спробуйте скористатися іншою.

Кожна пошукова система має свої особливості й, і якість отриманого результату залежить від предмета пошуку й точності формулювання запиту. Тому, приступаючи до пошуку інформації, насамперед, потрібно чітко уявляти собі, що саме й де ви хочете знайти. Наприклад, закордонні системи вражають числом проіндексованих документів. Для пошуку в області професійних знань, особливо інформації іноземною мовою, такі системи, як AltaVista, HotBot або Northern, підходять щонайкраще.

Однак для пошуку інформації російською мовою, особливо в російській частині Інтернету, краще пристосовані російські пошукові машини. По-перше, вони спеціально орієнтовані саме на російськомовні ресурси Мережі й, як правило, відрізняються більшою повнотою охвату й глибиною дослідження ці ресурсів. По-друге, російські системи працюють із урахуванням морфології російської мови, тобто в пошук включаються всі форми слів, що шукають. Російські системи краще враховують і таку історично сформовану особливість російських Інтернет-ресурсів, як співіснування декількох кодувань кирилиці.

Все сказане вище справедливо і для пошукових систем України.

Інтерфейс всіх пошукових систем побудований приблизно однаково. Користувачеві пропонується ввести запит в спеціальне поле, а потім ініціювати пошук клацанням на кнопці. Система виконує пошук і видає результати у вікні браузера. Крім того, багатьма пошуковими системами користувачеві надається можливість задати додаткові критерії пошуку. Наприклад можна шукати тільки в певній тематичній категорії або тільки певних серверах.

Все це виглядає досить просто, але насправді тут є проблеми. Основна проблема сучасного Інтернету пов'язана з кількістю Web-сторінок. Досить увести в поле пошуку таке просте слово, як, наприклад, зерно, і російська пошукова система видасть кілька тисяч посилань, згрупувавши їх по 10-20 штук на відображуваній сторінці.

Кілька тисяч — це ще не так багато, тому що закордонна пошукова система в аналогічній ситуації видала б сотні тисяч посилань. Спробуйте знайти серед них потрібну! Втім, для рядового споживача зовсім однаково, видадуть йому тисячу результатів пошуку або мільйон. Як правило, клієнти переглядають не більше 50 посилань, що розташовані першими, і що там робиться далі, мало кого турбує. Однак клієнтів дуже й дуже турбує якість найперших посилань. Клієнти не люблять, коли в першому десятку зустрічаються посилання, що втратили актуальність, їх дратує, коли підряд ідуть посилання на сусідні файли того самого сервера. Самий же поганий варіант - коли підряд ідуть кілька посилань, що ведуть до того же самого ресурсу, який перебуває на різних серверах.

Клієнт вправі очікувати, що найпершими будуть стояти найбільш корисні посилання. Отут і виникає проблема. Людина легко відрізняє корисний ресурс від марного, але як пояснити це програмі?! Тому кращі пошукові системи проявляють чудеса штучного інтелекту в спробі відсортувати знайдені посилання по якості їхніх ресурсів. І робити це вони повинні швидко - клієнт не любить чекати.

3. Пошук через каталоги.

Недоліком використання пошукових систем є те, що в якості списку знайдених web-сторінок, як правило, видається великий перелік посилань на ресурси (що нараховує найчастіше не одну сотню), більшість із яких є «сміттям» і Вам, швидше за все, не потрібно. Тому щоб знайти серед купи посилань потрібний вам ресурс - Вам доведеться довго їх перебирати.

Додаткову неприємність становить той факт, що пошукова система могла взагалі не знайти потрібний Вам ресурс (за якимись причинами). Тоді, перебравши безліч запропонованих посилань, витративши на це купу часу й не знайшовши серед них нічого підходящого, буде зовсім сумно.

Щоб пошукова система «добре» знаходила сайти, необхідно, щоб творці цих сайтів робили деякі спеціальні настроювання при їхньому створенні, що робиться не завжди або не завжди в потрібній якості. Наприклад, деякі творці web-сторінок (особливо творці своїх приватних персональних сторінок) навіть не підозрюють про подібні настроювання. При цьому навіть якщо така сторінка буде містити саму повну й змістовну інформацію з якої-небудь теми, вона в списку знайдених результатів буде стояти далеко за тими сторінками, які, може, і містять-то всього пару слів по темі (або взагалі рекламу), але потрібним образом настроєні.

Замість пошукових систем можна скористатися інтернет-каталогами. Їх, як правило, складають і відбирають вручну, посилання в них також вручну групуються по різних темах. Спеціалізована web-сторінка каталогу, опирається на велику, постійно поповнювану й обновлювану базу даних, що містить відомості про ресурси Інтернету. Для пошукових каталогів саме головне - це точність відбору поповнення цієї бази. Кожний знайдений ресурс повинен бути корисним. Тематика сторінки визначається або перевіряється вручну. Через це обсяг пошукових каталогів відносно невеликий. Коли обсяг наближається до мільйона сторінок, обсяг ручної праці настільки великий, що подальший ріст каталогу уповільнюється.

Звертання до таких каталогів рятує вас від перебору величезної безлічі посилань у результатах роботи пошукової системи. Пошук провадиться шляхом вибору тематичної категорії й поступовим її звуженням. Вони зручні, коли вам потрібно познайомитися з нової для себе темою або добратися до широко відомих «класичних» ресурсів по даній темі.

”Бродячи” по каталогу, ви зможете вибрати потрібний вам сайт, подивившись на його опис. Крім того, у каталозі можна виявити рідкі ресурси, які пошукова система може або не знайти, або порахувати малозначимими й помістити в кінець списку результатів.

Недоліком пошуку в каталогах є те, що вони все-таки складаються вручну, а тому дуже багато ресурсів виявляється в них не включене (до них просто «не доходять руки» укладачів). Однак, знайшовши тематичний каталог (каталог за певної тематикою, що нас цікавить), ви зможете знайти найбільшу інформацію з потрібної теми.

Один з найбільших каталогів - Yahoo! (www.vahoo.com.). Над ним працюють понад 150 редакторів. Він нараховує понад 2 мільйонів ресурсів. Достатньо великими та продуктивними є каталоги List.Ru (www.list.ru). Холмс (holms. ukrnet.net), http://www.meta-ukraine.com (каталог, Україна)

Самими популярними російськомовними інтернет-каталогами є каталог Yandex.ru (на нього можна потрапити з головної сторінки однойменної пошукової системи або по прямому посиланню http: //уаса.yandex.ru) і Aport (www.aport.ru). Самими популярними закордонними каталогами є www.yahoo.com і http://dmoz.org

Найкращого ефекту можна досягти, комбінуючи пошук за допомогою пошукових систем і пошук по каталогах.

4. Пошук за допомогою спеціальних пошукових програм.

Існує кілька спеціалізованих програм, що дозволяють робити пошук в Інтернеті. При цьому вони самі нічого не шукають, а просто користуються можливостями декількох звичайних пошукових інтернет-систем.

Зручність використання програм подібного виду полягає в тому, що вони дозволяють шукати одночасно декількома пошуковими системами, завдяки чому можна відразу охопити найбільшу кількість інтернет-сайтів.

Приклади таких програм: WebCompass, Copernic 2000 (програму можна скопіювати із серверу www.copernic.com), Alexa (www.alexa.com). Вони передають запит відразу багатьом пошуковим системам, приймають усі відповіді, опрацьовують їх і подають результати у зручній для користувача формі.

Технологія пошуку

Процес пошуку досить простий: задаючи ключові слова, характерні для інформації, що розшукується, ми знайдемо потрібний нам документ. Поза залежністю від того, якою пошуковою системою ви користуєтеся, приблизний алгоритм пошуку інформації наступний.

1. Ви переходите на початкову сторінку пошукової системи або на будь-яку сторінку, на якій перебувають поля для уведення запиту й кнопка для початку пошуку. В останньому випадку після натискання кнопки ви автоматично перейдете на сторінку пошукової системи. Використавши як запит одне слово, ви ризикуєте дістати у відповідь величезний перелік URL-адрес. Якщо запит складається з декількох ключових слів, то першим у списку буде URL-адреса сайта, який містить найбільшу кількість слів запиту, за умови, що не встановлено обмеження на категорію сайтів чи не змінено логіку запиту. За замовчанням пошукова система зазвичай використовує логічне нестроге «або», тобто на сайті, URL-адресу якого вам пропонують, існує хоча б одне слово запиту.

Відповідність запиту зазначається ступенем релевантності. Чим більше ключових слів збігаються, тим вище ступінь релевантності запропонованого сайта. Але цей покажчик є формальним, не завжди сайт з найвищим ступенем релевантності є таким, який задовольняє вашу інформаційну потребу. Тому іноді використовують таке поняття, як пертинентність — відповідність вашої інформаційної потреби тому, що пропонується пошуковою системою.

2. Якщо система дозволяє послідовні уточнення області пошуку, то ви переходите в розділи, які визначають границі пошуку інформації (наприклад, пошук тільки в галузі науки або пошук серед європейських вузлів Інтернету). У таких системах запит у головному розділі здійснює пошук серед всіх вузлів Інтернету. Якщо ж ви, наприклад, перейдете в розділ «Новини», то пошук по запиті буде виконуватися тільки серед вузлів, присвячених новинам. У тому випадку, якщо ви перейдете в розділ погода, то ви будете шукати тільки серед новин про погоду. Таким чином, ви спочатку визначаєте границі, у яких варто вести пошук, і тільки після цього відправляється запит на пошук інформації. Якщо обрана вами система пошуку не дозволяє уточнити запит, то ця дія пропускається.

3. Уводиться запит на пошук відповідно до правил, прийнятими в обраній системі пошуку. У найпростішому випадку це одне або кілька слів, наприклад «тісто», але можливі й складні запити з логічними операціями. З метою зближення релевантності та пертинентності результатів пошуку звичайно пошукові системи пропонують використовувати при формуванні запитів логіку (логічні «і», «або», «ні»), яку ліпші застосовувати для уточнення запиту, а також рекомендують накладатиобмеження па відстань між ключовими словами в тексті сайту.

Синтаксис «мови запитів» різних пошукових систем має відмінності, але реалізує умови пошуку, які наведені в табл. 2

Таблиця 2

Приклади правил запитів

Умови пошуку Логічна операція Мета http://www.meta.ua Uaport http://uaport.net
Усі слова запиту мають знаходитися в документі "і" Слово1+ Слово2 Слово1 Слово2 Слово1 & Слово2 Слово1 + Слово2 Слово1 Слово2
Хоча б одне слово запиту має знаходитися в документі "або" Слово1 | Слово2 Слово1 | Слово2 Слово1, Слово2 Слово1; Слово2
Слово 1 (Слово2) не має знаходитися в документі "ні" Слово1 - Слово2 Слово1! Слово2 Слово1 ^ Слово2
Будуть відображені усі сторінки зі словами, які починаються з літер універ   універ* універ*
Точний збіг —цитата   "Слово1 Слово2" "Слово1 Слово2"
Поряд розташовані слова, без фіксації граматичної форми   {Слово1 Слово2} "Слової- Слово2~"
Максимальна відстань між словами в тексті — n слів   [n, Слово! Слово2] "Слово1 /n/Слово2"
Будуть відображені сторінки, в які входять слова університет або академія, слово Україна і не входить слово коледж   університет or академія not коледж and Україна університет or академія not коледж and Україна

Своєрідна «мова запитів» дозволяє користувачеві більш ефективно формалізувати свою інформаційну потребу. Посилання на сторінку, яка містить правила формування запитів, зазвичай міститься на головній сторінці пошукової системи.

4. Якщо система пошуку дозволяє, то уточнюються деякі параметри запиту за допомогою додаткових полів, списків, прапорців і перемикачів, які можуть перебувати на сторінці поруч із полем запиту. У більшості випадків уточнення параметрів не потрібно. Уточнення параметрів і складання складних запитів чимсь схоже на програмування й користується більшою популярністю в програмістів, чим у широкого кола людей.

рис. Складний пошук в Google

5. Натискається кнопка для початку пошуку, і після деякої паузи ви автоматично попадаєте на сторінку зі списком документів, що задовольняють вашому запиту. Тривалість паузи залежить від складності запиту, швидкості роботи пошукової системи і якості вашого зв'язку з даною системою.

6. Якщо посилань багато й вони не містяться на одній сторінці, то після прочитання першої сторінки з результатами пошуку ви можете перейти до наступної, і так далі. У такий спосіб ви переглядаєте всі знайдені посилання на документи.

7. Після знаходження потрібного посилання ви клацаєте на ньому мишею й переходите на сторінку, що ви розшукували. Якщо ви захочете подивитися інші знайдені сторінки, то можна повернутися назад, до сторінки з посиланнями на знайдені документи, і перейти по іншому посиланню.

У багатьох пошукових системах поле запиту залишається на сторінці під час перегляду результатів, і ви можете швидко уточнити запит і організувати новий пошук. У більшості систем список містить у себе крім посилань кілька рядків кожного зі знайдених документів, щоб було легше вибрати потрібний.

Найвідомі пошукові покажчики: Алта Віста (www.AltaVista.com); Яндекс (www.yandex.ru) Гугл (Google) — www.google, що дає змогу налаштувати український інтерфейс; Northern Light (www.northernlight.com): Рамблер (www.rambler.ru): Йохохо (yohoho.vostok.net); та http://holms.ukrnet.net (пошукова система Холмс, Україна); http://www.webber.net.ua (пошукова система Вебер, Україна)

Приклад пошуку інформації

Отже ми вже знаємо, що існує два основних методи пошуку інформації в Internet - з використанням пошукової машини або з використанням каталогу. При цьому сам механізм пошуку в обох випадках практично однаковий. Розходження виникають на етапі складання списку ключових слів. Для пошукової машини - це складання списку ключових слів, а для каталогу на цьому етапі виробляється визначення тематики розділів, у яких може перебувати необхідна Вам інформація.

Наприклад, Вам необхідно знайти інформацію про фільтри для очищення води, для виробництва спирту із зерна.

Якщо Ви вирішили використати пошукову машину, то необхідно підібрати набір ключових слів, необхідних для пошуку:

фільтри; фільтри для води; водяні фільтри; очищення води; промислові фільтри для води й т.д.

А, якщо Ви використаєте для пошуку каталог, то потрібно зрозуміти, у яких розділах може перебувати інформація, що цікавить Вас:

Підприємства -і-> Харчова промисловість;

Товари/ послуги -і-> торгівля -і-> Промислові товари;

Товари/ послуги/ -і-> торгівля -і-> Хімія -і-> господарсько-побутові товари;

Промисловість і сільське господарство -і-> Виробництво -і-> промисловість;

Виробництво й поставки -і-> Машинобудування -і-> Комунальне машинобудування;

Виробництво й поставки -і-> Машинобудування і т.д.

Тепер давайте докладніше розглянемо етапи пошуку інформації, описані в попередньому розділі.

Визначитеся із предметом пошуку. Основне правило пошуку - визначитеся, що саме Вас цікавить, і що Ви хочете знайти? Адже якщо Ви добре знаєте, предмет пошуку, то шукати набагато легше.

Постарайтеся, як можна більш докладно конкретизувати, що ж Ви будете шукати.

Наприклад, Ви хочете знайти інформацію про фільтри для очищення води. Які саме фільтри Вас цікавлять? Побутові, промислові, настільні, настінні, кишенькові? Яку технологію очищення Ви бажаєте? Можна звичайно зібрати інформацію про всі існуючі типи фільтрів, але якщо Ви будете шукати щось конкретне, то витратите значно менше часу й одержите більше якісний результат.

Отже, як виглядають правильний і неправильний опис предмета пошуку?

Неправильне: Знайти виробників фільтрів.

Тут завдання поставлене занадто широко, при пошуку неодмінно виникнуть питання по подальшій конкретизації необхідної Вам інформації. Що потрібно знайти: інформацію про всіх виробників, або адреси виробників конкретних типів фільтрів, або координати виробників у певній країні або регіоні. Яка інформація потрібна: тільки координати, інформація про вироблену продукцію й розцінки й т.д.

Правильне: Знайти виробників промислових фільтрів для води. Фільтри передбачається використати для харчового виробництва. Необхідні технологічні характеристики: продуктивність - Х л/година, габарити - не більше 5х5 м, спосіб очищення - керамічні фільтри, ступінь очищення - всі мікроби вмерли. Регіон: Росія, Україна. Необхідна інформація: адреси, контактні телефони, E-mail, прайс-аркуші.

Якщо ж Ви нічого не знаєте про предмет пошуку крім загальної теми, то почати прийдеться з пошуку інформації про самий предмет пошуку. Завдання переходить в іншу площину - "знайти хоч що-небудь". Можете спробувати знайти тему, що цікавить Вас, у каталозі посилань, крім того, джерелами інформації можуть бути спеціальні довідники або енциклопедії загального профілю, де можна почерпнути початкові відомості. Якщо Вас спіткала невдача - скористайтеся пошуковою машиною. Правда в цьому випадку Вас чекає "море інформації" і Ви витратите значний час, щоб його "переплисти".

Підбор ключових слів. Чи знайдете Ви потрібну Вам інформацію, багато в чому залежить від правильного підбора ключових слів. Тому дуже важливо навчитися підбирати ключові слова і їхні комбінації.

На основі попередньо отриманої інформації про предмет пошуку складіть максимально широкий набір ключових слів у вигляді окремих термінів, словосполучень, назв і прізвищ, тісно пов'язаних із проблемою, професійної лексики.

Природна мова запитів приваблює своєю простотою, однак, як показує практика, вона менш ефективна при серйозному пошуку, коли ставиться завдання знайти всі або більшість документів на задану тему.

Розглянемо основні моменти, які допоможуть вам правильно сформулювати запит до пошукової машини:

1. Не задавайте тільки одне слово. Використайте цілі фрази, або, принаймні, кілька слів;

2. Указуйте слова, які не повинні зустрічатися в документах, що розшукуються. Звичайно для цього використають або знак "-", або ключове слово NOT;

3. Починайте власні імена: назви компаній, міст, прізвища людей, і ін. із заголовних букв, а всі інші слова пишіть тільки маленькими буквами;

4. Якщо ви хочете знайти фразу цілком - укладайте ії в лапки;

5. Якщо ви вводите запит до пошукової машини, що складається з декількох слів, то в результаті одержуєте список документів, у яких зустрічається хоча б одне слово.

Варто відзначити, що пошукова машина звичайно робить сортування документів за принципом релевантності.

Тому, якщо Ви хочете знайти задане словосполучення - задавайте запит у вікні пошукової машини в лапках. У цьому випадку буде вираховуватися вага словосполучення цілком. Відповідно, гарантується наявність саме даного словосполучення в знайдених документах.

Критерієм правильності вибору ключових слів для Вас буде служити кількість документів, знайдених пошуковою машиною при попередньому пошуку. Якщо воно обчислюється сотнями - то Вам необхідно уточнити запит, увівши додаткові ключові слова або скориставшись спеціальними засобами розширеного пошуку. Якщо не знайдено жодного документа - таке рідко але трапляється, складіть список синонімів даного терміна або перевірте орфографію.

Наприклад, для наведеного вище приклада ключовими словами можуть бути наступні:

фільтри керамічні, фільтри для води, фільтри для харчових виробництв, виробник, Росія, Україна.

Задайте 2-3 ключові слова, наприклад «фільтри для води», і подивитеся на обсяг вибірки. Якщо вона виявиться занадто великою, уведіть додаткові ключові слова з наведеного списку, наприклад «фільтри для води керамічні Україна» і т.д.

Вибір інформаційного простору. Чітке подання, де може перебувати запитувана Вами інформація, в одних випадках позбавить Вас від необхідності переглядати велику кількість зайвої інформації, в інші дозволить знайти ті відомості, які при заданих за замовчуванням у пошуковій машині умовах пошуку, взагалі не відшукуються.

Наприклад, навряд чи має сенс переглядати всю наявну в мережі інформацію з комерційних пропозицій про поставку фільтрів для очищення води, якщо Вас цікавить тільки дрібнооптовий ринок Києва.

А, наприклад, виробника унікального промислового устаткування для того ж очищення води, найкраще шукати, попередньо уточнивши хоча б у якій країні може перебувати дане виробництво.

Попередній пошук і аналіз отриманих результатів. Звичайно, попередній пошук може виявитися відразу й остаточним, якщо всі попередні етапи були виконані повно й акуратно, а результат Вас цілком задовольнив. Така ситуація виникає найчастіше у випадку, коли Вам необхідна яка-небудь конкретна інформація за добре відомим Вам питанням (наприклад, координати виробника товарної продукції або розклад руху поїздів по заданому маршруту). У випадку, коли параметри або предмет пошуку Вам самому цілком точно не відомі, тоді по аналізу результатів попереднього пошуку можна істотно уточнити, що, де і як потрібно шукати далі.

Наприклад, задавшись метою знайти устаткування, що дозволило б видаляти іржу з металевих поверхонь ємностей для харчових і переробних виробництв перед нанесенням нових захисних покриттів, Ви можете й не мати інформації про те, як це взагалі робиться на сьогоднішній день. Тоді, метою попереднього пошуку для Вас стає саме знайомство з існуючими технологіями, хоча цілком можливо, що вже попередній пошук дасть Вам деяку інформацію й по встаткуванню, за допомогою якого така обробка провадиться. Ключовими словами для Вас у цьому випадку стануть: корозія, іржа, очищення іржі, технологія попередньої підготовки поверхні металу й т.д.

Довідавшись із отриманої попередньої інформації, що існує принаймні два способи видалення іржі, хімічний і механічний, а відповідно, у механічному - за допомогою щіток і за допомогою піскоструминної обробки, Ви зможете для початку визначити, яка з технологій для Вашого випадку більше прийнятна, а вже потім, по відомих технологічних параметрах знайти як характеристики конкретного устаткування, так і його виробників. Для остаточного пошуку ключовими словами для Вас будуть, наприклад, піскоструминне устаткування, піскоструминні установки, піскоструминне устаткування для очищення поверхонь і т.п.

Аналіз результатів пошуку.

Як ми вже відзначали вище, при пошуку в Internet важливі: повнота охвату - нічого не загублене з наявної інформації; точність - не знайдена зайвої або недостовірної інформації.

Одержавши потрібну інформацію з мережі, постарайтеся для початку її перевірити. Якщо це ціни на товарну продукцію або послуги, - обов'язково зв'яжіться із продавцем і уточніть їх (а заодно перевірте наявність необхідної продукції на складі в достатній кількості). Так само перевіряється будь-яка адресна інформація: якими би можливостями не володіла сучасна техніка, але заносять інформацію в мережу люди, а їм властиво помилятися, проявляти неакуратність, не оперативність і т.д.

Аналітичну інформацію перевіряють, порівнюючи дані, отримані з декількох джерел. Таким же способом перевіряють різноманітні статистичні дані.

Якщо Ви припускаєте використати отриману інформацію для публічного огляду, не лінуйтесь точно записати джерело (адреса в мережі), ім'я автора (або назва організації) і дату публікації відомостей, що Вами використані. Зверніть увагу на можливу наявність особливих вказівок щодо дотримання авторських прав.

Пам’ятайте про те, що якщо деяку інформацію змогли одержати Ви, то в такий же спосіб її може одержати й будь - хто інший, у тому числі Ваші конкуренти. Що буде означати для вашого бізнесу такий факт?

Нарешті, саме головне. Задайтеся питанням: чи принесла знайдена інформація ту користь, на яку Ви розраховували? Чи вдалося Вам одержати інформацію в необхідному обсязі за відведений час?

Опис процедури пошуку інформації в мережі виглядає досить об'ємним. На практиці, після придбання деяких навичок роботи в мережі процес пошуку навряд чи буде представляти для Вас які-небудь труднощі. На підтвердження цих слів приводимо статистику, отриману в результаті опитування користувачів Internet по питанню:

«Чи вдається Вам знайти потрібну інформацію в мережі?»

Таблиця 3

Результати опитування проведеного Yandex

Завжди 9.91%
Часто 73.58%
Рідко 14.98%
Ніколи 1.53%

Швидкість проведення пошуку в Мережі, якщо не брати до уваги технічні характеристики підключення користувача, залежить в основному від двох факторів: грамотного планування пошукової процедури; досвіду роботи з ресурсом обраного типу.

Особливе значення швидкість проведення пошуку має в тому випадку, коли Ви маєте справу з інформацією, що обновляється швидко. Наприклад, Ви працюєте із продуктом, ціна на який міняється кілька разів у день. У цьому випадку, Вам навряд чи допоможе інформація про динаміку цін, отримана ввечері або ранком наступного дня. Адже рішення про продаж або покупку Ви вже прийняли.

Додатки





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1264 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.017 с)...