Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Етапи процесу пошуку інформації



Етап Зміст робіт етапу
1. Визначення предмета пошуку На цьому етапі визначаємо, що конкретно нас цікавить.
2. Складання списку ключових слів На цьому етапі виявляємо, як може називатися те, що нас цікавить.
3. Вибір інформаційного простору На цьому етапі визначаємо, де може перебувати те, що нас цікавить.
4. Визначення інструмента для пошуку На цьому етапі ухвалюємо рішення щодо того, як простіше й швидше знайти те, що нас цікавить.
5. Попередній пошук Пробуємо знайти.
6. Аналіз отриманої інформації Дивимося на отримані результати. Якщо це необхідно (у тому випадку, коли отримані результати нас не влаштовують), проводимо коректування всіх попередніх дій.
7. Додатковий пошук Шукаємо далі, поки не одержуємо відповідь на своє питання.

Непогано, також, визначити час, протягом якого інформація повинна бути знайдена, оцінити альтернативні способи одержання й ступінь важливості цієї інформації для Вас.

У кожному разі опирайтеся на здоровий глузд: можливо, для пошуку адреси потрібної Вам фірми досить відкрити телефонний довідник, що лежить у Вас на столі або просто набрати телефон цієї фірми й попросити секретаря продиктувати його Вам (особливо, якщо Ви заходите в Internet через модем).

При одиничному пошуку постачальника необхідної товарної продукції, у деяких випадках, працювати із друкованим каталогом може виявитися зручніше. Але набагато ефективніше для проведення порівняльного аналізу цін за останні кілька місяців, взяти інформацію з точно такого каталогу, але розміщеного в мережі (Вам, принаймні, не прийде заново набирати інформацію, заносячи її в персональний комп'ютер).

Основні способи, що використовуються для пошуку в Інтернет

При пошуку потрібної інформації в Інтернеті можна йти різними шляхами й використати різні інструменти та технології. У цьому випадку всі способи гарні, якщо вони приводять до бажаного результату - необхідним даним. Найбільш популярним є використання спеціальних пошукових систем, однак цей підхід далеко не завжди є ефективним.

Можливо, варто задуматися й згадати своїх знайомих, які раніше шукали аналогічну інформацію, подзвонити їм і довідатися, що їм удалося знайти. Такий підхід теж можна віднести до пошуку даних в Інтернеті, але його (і аналогічні йому) ми по зрозумілих причинах розглядати не будемо.

Оскільки, назви web-сторінкам надають за певними правилами, то можна зробити спробу просто вгадати адресу потрібної сторінки.

Мати доменну адресу першого рівня вважається престижно. Тому всі відомі компанії намагаються купити собі власне таку адресу. Отже, можна спробувати відшукати потрібну адресу за назвами фірми та відповідного домену.

Наприклад, якщо ви хочете дізнатись, які нові послуги надає компанія Київстар, то можна спробувати в адресному рядку набрати адресу www.kyіvstar.net. Новини на телеканалі "1+1" можна спробувати пошукати за адресою www.1plusl.tv.

Інший спосіб відшукання інформації - це аналіз і відсікання частини адреси URL. Якщо вас зацікавив якийсь сайт, то можна спробувати перевірити зміст інших розділів цього вузла, методом скорочування справа наліво URL - адреси у полі адресного рядка. Наприклад, якщо цікава сторінка http://www.kyivvstar.net/service/lib/sms.html. то можна спробувати переглянути, що є на сторінках http://www.kyivstar.net/service чи http://www.kyivvstar.net

І все ж таки серед основних способів, що використовуються для пошуку в Інтернет, виділимо наступні:

1. Послідовний пошук.

2. Пошук за допомогою пошукових систем.

3. Пошук через каталоги.

4. Пошук за допомогою спеціальних пошукових програм.

1. Послідовний пошук.

При пошуку інформації в Інтернеті бажано дотримуватися послідовної стратегії. Суть її полягає в тому, що, знайшовши який-небудь більш-менш підходящий сайт із відомостями, що цікавлять вас, потрібно подивитися, на які інші сайти він посилається. Звичайно гарні сайти посилаються на інші, такі ж гарні сайти.

На багатьох сайтах навіть є спеціальний розділ «Посилання»або «Ресурси, що рекомендуються»і т.п., у якому наведені посилання на інші цікаві й корисні, на думку творців сайту, ресурси. Так, «потягнувши за ниточку» і переходячи від одного сайту до іншого, ви, швидше за все, зберете найбільш повну інформацію з теми, що цікавить вас.

Крім того, потрапивши на яку-небудь web-сторінку, постарайтеся ще пошукати на сайті ресурси, до яких ця web-сторінка посилається.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1933 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...