Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вологість



Виноград відноситься до мезофітів, але він добре реагує на зрошення забезпечує високі врожаї і добру якість плодів.

В залежності від фази вегетації виноград вимагає різну кількість вологи. Самі високі вимоги він пред'являє на початку вегетації, коли НВ грунту повинна бути близько до 100%. Потім вона повинна становитися меншою, але не нижче 70%. Рахують, що оптимальна вологість грунту дорівнює 70-85% НВ. Найбільш високе водоспоживання - кінець цвітіння - початок достигання от 1140 до 1830м3/г.

Висока вологість грунту приводить до сильного росту пагонів і пасинків на них, к обсипанню квітів у третю фазу вегетації. Але в четверту і п'яту висока вологість сприяє наливу ягід, підвищення врожаю і плодоносності бруньок. Разом з цим погіршується цукронакопичення, менш накопичується ароматичних і барвних речовин, погіршується легкість і транспортабельність, вино отримують гіршої якості.

Іншою крайністю може бути посуха. У зоні Полісся - дуже рідке явище, зона Лісостепу - один раз на 5 років, Степ - один раз на 3-4 роки, і наш Південний Степ - кожен другий рік.

При весняній посухи «плач» може бути відсутній, бруньки, розвиватися дуже повільно, спостерігається розтріскування штамбів, голови кущів, рукавів. Зменшується листкова поверхня. Маса грон зменшується, ягоди горошаться. Спостерігається більш рання закладка суцвіть, листя раніше жовтіють і червоніють і кущі взагалі погано переносять зиму.

Оптимальною вологістю повітря є 60-65% при зменшенні нижче 40% у винограду спостерігається пригнічення. Стабілізують і підвищують вологість повітря річки, крупні водойми та море.

Регулюють водний режим виноградників за допомогою:

- Зрошення.

- Насадження лісосмуг.

- Система утримання грунту.

Вітер.

Вітер може мати як позитивний так і негативний вплив на виноградник. Позитивний вплив - І. Під час цвітіння (перенос пилку). 2. Добре провітрює кущі, особливо це важливо після дощу. 3. Рух повітряних мас збагачує виноградник СО2, тим самим збільшує продуктивність фотосинтезу. Негативний вплив - холодні північні, північно - західні вітри негативно впливають на перезимівлю виноградників. Сильні південні, південно-східні і південно-західні вітри в літку значно підвищують температуру повітря, висушують грунт і знижують вологість повітря, що в свою чергу підвищує транспірацію і знижує фотосинтез.

Для зменшення негативного впливу вітру при закладці виноградників вибирають захищені місця: лісові масиви благотворно впливають на виноградники, лісосмуги. При організації виноградників враховують напрямок панівних вітрів.

Град.

Випадання граду буває кроткострочним, але пагубна дія від нього дуже велика. Враховуючи те, що рани у винограду заживають дуже погано, відновлення кущів проходить тривалий період.

Для захисту від граду використовують дрібноячеїсті капронові сітки, які натягують над виноградом - це застосовують у закордонних державах. З іншого боку активно впливають на градоносні хмари за допомогою хімічних реагентів - йодисте срібло, яке за допомогою ракет типа «земля - повітря» доставляють у хмари і тим самим запобігають створенню граду, тобто замість граду випадає дощ (висота - 9км, радіус ефективної дії -12км).

Сніговий покрив – тільки позитивна дія:

1. Збагачує вологою грунт.

2. Захищає нижні частини куща від дії холодного вітру.

3. Підвищує температуру грунту.

Вуглекислий газ. При достатній кількості СО2 у повітрі нормалізується і збільшуються процеси фотосинтезу. На збільшення вуглекислого газу впливають:

1. Річки, водойми, моря.

2. Внесення органічних добрив.

3. Обробіток грунту (стимулює дію мікрофлори).





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 257 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...