Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: Вимоги культури винограду до факторів зовнішнього середовища



Лекція 2

1. Кліматичні умови вирощування.

2. Ґрунтові умови.

3. Вимоги до рельєфу.


2.1 Кліматичні умови вирощування:

Виноград належить до рослин з високою пластичністю до зміни факторів навколишнього середовища. Промислове значення культура винограду має у південних областях країни - Одеській, Миколаївській, Херсонській, Автономній Республіці Крим та на Закарпатті, а в Запорізькій області - районах Приазов'я (Приморський, Бердянський, Приазовський, Якимівський, Мелітопольський), а місто Запоріжжя і його приміські райони - зона рискованого виноградарства. На присадибних і дачних ділянках виноград вирощують в усіх областях.

Фактори навколишнього середовища, що впливають на виноградну рослину, називають екологічними. За походженням і характером дії їх поділяють на абіотичні (вплив неживої природи) та біотичні (вплив живих організмів). До абіотичних факторів належать кліматичні, світло, температура, волога, атмосферні явища, грунтові (гранулометричний та хімічний склад грунтів, їх водно-фізичні властивості), топографічні (умови рельєфу). До біологічних факторів належать фітогенні (вплив бур'нів, підщеп, сидератів), зоогенні (вплив грибів, ентомофауни) і Антропогенні (вплив людини). Усі вони впливають на ріст і продуктивність рослини винограду.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 612 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...