Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Засудження культу особи Сталіна



Головні події, які зробили з'їзд знаменитим, відбулися в останній день роботи, 25 лютого, на закритому ранковому засіданні. В цей день М. С. Хрущов виступив із закритим доповіддю " Про культ особистості і його наслідки ", який був присвячений засудженню культу особи Й. В. Сталіна.

У ньому була озвучена нова точка зору на недавнє минуле країни, з перерахуванням численних фактів злочинів другої половини 1930-х - початку 1950-х, вина за які покладалася на Сталіна. У доповіді була також піднята проблема реабілітації партійних і військових діячів, репресованих при Сталіна.

Незважаючи на умовну закритість, доповідь був поширений по всіх партосередок країни, причому на ряді підприємств до його обговорення привертали і безпартійних; обговорення доповіді велося також в осередкахВЛКСМ.

Доповідь привернув величезну увагу в усьому світі; з'явилися його переклади на різні мови, у тому числі розповсюджувалися в некомуністичних колах. У Радянському Союзі він був опублікований тільки в 1989 в журналі "Известия ЦК КПСС".

"Пом'якшений" варіант доповіді було оприлюднено в якості постанови Президії ЦК КПРС від 30 червня 1956під назвою "Про подолання культу особи і його наслідків", в якому задавалися рамки допустимої критикисталінізму.

ХХ з'їзд засудив культу особи, навіть розробив програму заходів вкладених у його викорінення, але вже настав найближчим часом показало, що цього явища залишилися, і культ першої особи у Комуністичній партії відродився, хоча й прийняв таких кривавих форм, як за Сталіна. Діяльність самого М.С. Хрущова до останні роки його посаді1-ого секретаря цк кпрс назвуть у жовтні 1964 року волюнтаризмом.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 2202 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...