Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Показники використання запасів



Система контролінгу повинна забезпечити для управління систему показників, що характеризують використання виробничих запасів.

 
 

Матеріаломісткість (Мм) – відношення суми матеріальних витрат (Мв) до вартості товарної продукції (Вп) – показує скільки матеріальних витрат припадає на виробництво одиниці продукції.

 
 

Матеріаловіддачав)– показник обернений до показника матеріаломісткості – відношення вартості товарної продукції (Вп) до суми матеріальних витрат (Мв).

 
 

Питома матеріаломісткість відображає рівень використання матеріальних ресурсів на окремий і-вид продукції. Розраховується як відношення кількості або вартості витрачених матеріальних ресурсів на і-вид продукції (Мві) до кількості або вартості виробленої з цього виду матеріалу продукції (Впі).

Розраховуються й часткові показники матеріаломісткості, які характеризують рівень використання окремих видів матеріальних ресурсів (металомісткість, паливомісткість, енергоємність тощо).

Для оцінки ефективності використання матеріальних ресурсів на підприємстві необхідно також розрахувати такі показники:

 
 

Питома вага матеріальних витрат у собівартості продукціїм)характеризує рівень використання матеріальних ресурсів за структурою випуску продукції. Розраховується як відношення суми матеріальних витрат (Мв) до повної собівартості продукції (Сп).

У процесі виробничої діяльності завжди виникають відхилення фактичних показників від планових. Коефіцієнт споживання матеріалів відображає рівень ефективності фактичного витрачання матеріальних ресурсів та показує економію або перевитрати матеріалів. Розрахунок цього коефіцієнту потребує перерахунку планової суми матеріальних витрат на фактичний обсяг виробництва. Цей показник обчислюється як відношення фактичних матеріальних витрат до планових, перерахованих на фактичний обсяг випуску та асортимент продукції. Оптимальне значення цього коефіцієнта повинно бути не більшим за 1.

Коефіцієнт розкрою визначається відношенням площі матеріалу після розкрою (корисної) до площі матеріалу, поданого на розкрій.

Вихід продукту визначається відношенням кількості виробленого продукту до кількості фактично витраченої сировини (наприклад, вихід пиломатеріалів із деревини, цукру з цукрових буряків).

Коефіцієнт видобутку продукту з вихідної сировини визначається відношенням добутого продукту з вихідної сировини до загальної його кількості у наявній сировині (видобуток нафти з свердловини, цукру з цукрових буряків при певному рівні цукристості).

Швидкість обороту матеріальних запасів, який обчислюється діленням середнього (за період) залишку матеріальних запасів у грошовому виразі на середнє добове споживання у цьому ж періоді:

 
 

де То- швидкість обороту матеріальних запасів, у днях;

Оnn– розмір запасу п -виду матеріалу на початок періоду (у грошовому виразі);

О п к- розмір запасу п -виду матеріалу на кінець періоду (у грошовому виразі);

С п -середнє добове споживання п - виду матеріалу, грн ..





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 413 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...