Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура уроку музики



Структура занять має забезпечити необхідну послідовність засвоєння репертуару, програмних навичок, умінь. Послідовність включення навчального матеріалу визначається виховними та освітніми завданнями, тематикою громадських і традиційних свят, змістом ознайомлення з природними явищами. Складніше визначити етапи оволодіння навичками музичного сприймання та виконання. Лише деякі навички можна освоювати в певній послідовності, наприклад окремі елементи танцю, чи викладати дітям деякі відомості про музику. Основні співочі, ритмічні навички і навички музичного сприймання засвоюють через постійні вправи, повторення на основі ускладнення репертуару, який допомагає удосконалювати дитячі навички.

Структура уроків має бути гнучкою і залежно від віку дітей, змісту, особливостей матеріалу видозмінюється. Деякі види музичної діяльності мо­жуть бути взаємопов'язаними: співи і слухання музики мають супроводитися різними ігровими діями.

Структура уроку включає чергування різних видів дитячої діяльності, визначається програмою і загально-виховними завданнями кожної вікової групи. Наявність різних форм в музичних заняттях обумовлена віковими особливостями дітей. В даному випадку головною формою поведінки дитини 6—7 років є гра. Д. Узнадзе підкреслював, що внесення ігрових форм в навчання створює настановчу ситуацію, яка сприяє активізації потреб, які необхідні дитині в подальшій учбовій діяльності. У І—III класах одне з важливих місць займає спів, поступово поступаючись місцем розвитку іншої тенденції — потребам і інтересам дітей цього віку. Тому до III класу вже значне місце приділяється вивченню не тільки музичного твору, але й творчості різних композиторів. Це допомагає учням сприйняти музичний твір, зрозуміти його художній зміст. Як писав Б. У. Асаф'єв, «засвоєння процесу музичного руху і розрізнення його стадій і сили напруги є головною метою розвитку музичного виховання в загальноосвітній школі».

Саме таке розуміння музичного навчання є основою для нового учбового предмету, що вимагає і нової методики викладання.

Кожному етапу уроку на різних вікових стадіях розвитку дітей відводиться певна кількість часу.

У 1 - 4 класах на слухання музики відведено до 7 хвилин, у 5-6 до 12, а вже у 7-8—до 20хвилин. Елементи музичної грамоти вивчаються чи на матеріалі із слухання, чи на піснях, які розучуються.На це відводиться до 7 хвилин, в залежності від матеріалу. Хоровому співу на уроці бажано відводити найбільше часу, бо цей процес вимагає кропіткої вокально-хорової роботи, а не лише простого проспівування твору. На кожному занятті потрібно вводити творчі завдання.Вони можуть використовуватися на різних етапах уроку. У молодших класах вводяться і елементи гри на дитячих музичних інструментах. Це також можна робити чи під час повторного слухання творів, чи під час виконання вже добре вивченої пісні.






Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 617 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...