Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про М початкову Ш



М початкова Ш характеризується одним компонентом паралелі класів з наповненням учнів нижче санітарно-гігієнічних норм (один 1-й, 2-й, 3-й,4-й клас) або неповним комплектом паралелі класів (наприклад, один 1-й, 3-й, 4-й клас). Кількість учнів в них може коливатись від 3 до 30 учнів.

Особливою відзнакою такого типу шкіл є те, що в одному навчальному приміщенні під керівництвом одного вчителя одночасно займаються учні двох і навіть трьох класів.

Умови навчально-виховної роботи у мало комплектній школі нестандартні, складні як для вчителя, так і для учнів і вимагають особливої уваги до організації навчально-виховного процесу, до вибору методів, форм навчання, які тут мають свою специфіку і відзначаються від таких у початкових класах ЗО школи.

Організаційні форми навчання у МШ.

Урок.

Одночасне навчання учнів 1-2, часто 3-4 (2-3) класів під керівництвом одного вчителя визначає структуру уроку, організацію навчальної діяльності. (Уроки).

В початковій школі в 1(2) кл. школярі знайомляться з навколишнім світом (1 год. на тиждень), а в 3(4) класах вивчають предмет „Природознавство” (1 раз на тиждень), тому в умовах МШ уроки ознайомлення з навколишнім світом можна поєднувати з уроками природознавства на протязі всього навчального року, хоча теми в 2-3 класах не співпадають.

На заняттях по цим предметам учні виконують однакові види роботи: підводять підсумки фенологічних спостережень за тиждень. Тому на кожному уроці можна відводити спеціальний час для цієї роботи, в котрій можуть прийняти участь учні всіх класів. Останній час уроку вчитель планує в залежності від вивчаємих тем по класах.

Також уроки природознавства можна поєднувати з уроками читання та розвитку мовлення, особливо коли вивчаються пори року.

Уроки природознавства у МШ мають кілька особливостей:

1. Необхідне щоурочне проведення с/р учнів кожного з класів, яка виконується без безпосередньої участі вчителя, але по його завданню в спеціально відведений час. Результати с/р школярів повинні бути виражені у зовнішньо контролюємих вчителем формах (малюнок, модель, таблиця, письмова відповідь на питання і т.ін), що потрібно для керування с/р.

С/р можуть бути різноманітні: з натуральними об’єктами, моделями, муляжами, підручником, щоденником спостережень, таблицями, малюнками і т.ін.

Організація с/р учнів у МШ така: в той час, коли учні одного класу (або двох-трьох) самостійно виконують завдання, вчитель займається з учнями іншого класу, пояснює новий матеріал, опитує, пояснює наступне завдання. І навпаки. Таким чином, с/р учнів одного з класів є умовою нормальної діяльності учнів іншого (інших) класу і обов’язковим компонентом уроку.

2. Необхідність чергування с/р учнів з роботою під безпосереднім керівництвом вчителя.

Таким чином, урок природознавства буде складатися із сукупності завершених етапів:

- робота з вчителем;

- самостійна діяльність школярів;

- робота з вчителем;

Кількість таких етапів буде залежати від кількості завдань для с/р. Оптимальна кількість завдань для с/р – два чи три.

3. Час, що виділяється на с/р одного з класів, прямо залежить від часу, необхідного для безпосередньої роботи вчителя з іншим класом. Тому вчитель повинен суворо дозувати об’єм завдань для с/р з урахуванням знань, умінь і навичок школярів даних класів і змісту діяльності з іншим класом. Вчитель повинен враховувати характер завдань, міру їх важкості, ефективність, інтерес школярів.

На кожному уроці ознайомлення... і природознавства необхідне вивчення нового матеріалу, його закріплення, перевірка знань, умінь та навичок, тому с/р триває від 15 до 30 хвилин.

Організація і проведення с/р на сумісних уроках вимагають від вчителя більш відповідального відношення до праці. Перш за все, дітей (треба) необхідно навчити основним прийомам с/р з книгою, таблицями, натуральними об’єктами, картою. Необхідно дати чіткий інструктаж при організації роботи учнів не тільки на початку, а й на всьому протязі, підвести її ітоги.

Для самостійних робіт слід використовувати матеріал підручника (стаття, питання, завдання, ілюстрації, картини, колекції, роздавальні картки по природознавству).

Самостійні роботи повинні відповідати слідуючим вимогам:

1) завдання повинні бути лаконічними (краткость + четкость), мати закінчену логічну думку;

2) в завданнях необхідно вказати (підручник, назву статті, № сторінки, ілюстрації і т.і.);

3) в завданнях слід рекомендувати шляхи виконання роботи і ставити кінцеву мету (скласти розповідь, обміркувати відповіді на поставлені питання, знайти об’єкти на фізичній карті, нанести їх на контурну карту і т.ін.).





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 641 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...