Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наочні методи навчання



У сучасному навчальному процесі широко використовуються наочні методи навчання. Вони розвиваються та вдосконалюються у зв’язку з тим, що особливе місце у викладанні займає дидактичний принцип наочності. Він є одним з найважливіших для організації ефективного процесу навчання молодших школярів. Адже без чуттєвої основи засвоєні знання будуть формальними. Вони, у кращому випадку, запам’ятовуються учнями, але не будуть для них зрозумілими, тобто усвідомленими, осмисленими. „Слово, - зазначав видатний фізіолог І.П.Павлов, - яке загубило зв’язок із реальними предметами і явищами, що ним позначаються, перестає бути сигналом для суб’єкта, втрачає для нього своє пізнавальне значення”. (у кн. Т.М.Байбари „Методика навчання природознавства в поч. класах”(с. 119))

Золоте правило дидактики: все, що тільки можна, надавати для сприйняття почуттями...(Я.А.Коменський)

а саме: видиме – для сприйняття зором, те, що чується, - слухом, запахи – нюхом, що можна вкусити – смаком, доступне дотикові – шляхом дотикання. Якщо деякі предмети зразу можна сприйняти кількома чуттями, нехай вони схоплюються кількома чуттями”.

Більше 100 років тому К.Д.Ушинський переконливо доводив, що навчання дітей молодшого шкільного віку з використанням різних видів наочності відбувається швидше, легше, цікавіше.

Відомо, що наочні методи вживаються у навчальному процесі з різноманітними дидактичними цілями:

- як засіб навчання;

- як методичний прийом, що посилює ефективність словесних методів;

- як приклад для осмислення завдань наступної практичної роботи.

Наочні методи навчання тільки тоді виконують функцію методу,коли учні у процесі розглядання, спостереження та сприйняття предметів, об’єктів або процесів за допомогою органів чуття отримують певну інформацію про них, осмислюють шляхом порівняння, та на цій основі формуються знання, а потім при подальшій їх розумовій переробці засвоєне відтворюється словом (розповіддю), показом та поясненням.

Реалізація принципу наочності пов’язана із засобами наочності. Наочні методи навчання характеризуються тим, що в процесі їх вживання використовуються наочні посібники з метою отримання нових знань.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1092 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...