Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організаційне забезпечення інвестиційного менеджменту



Успішне функціонування інвестиційного менеджменту визначається ефективністю його організаційного забезпечення.

Система організаційного забезпечення інвестиційного менеджменту являє собою взаємозалежну сукупність внутрішніх структурних служб і підрозділів підприємства, що забезпечують розробку і прийняття управлінських рішень по окремих аспектах його інвестиційної діяльності і несуть відповідальність за результати цих рішень.

В рамках прийняття основних управлінських рішень щодо процесу інвестування апарат управління, структури і підрозділи підприємств здійснюють наступні функції:

- збір і обробка інформації щодо ходу інвестиційного процесу на підприємстві;

- оцінка ефективності інвестиційної діяльності;

- оцінка динаміки кон’юнктури інвестиційного ринку;

- відстеження змін у сучасному законодавстві;

- розробка інвестиційної стратегії підприємства;

- координація інвестиційних взаємостосунків з іншими учасниками інвестиційних взаємовідносин підприємства тощо.

Основу організаційного забезпечення інвестиційного менеджменту складає сформована на підприємстві структура управління його інвестиційною діяльністю, елементами якої є окремі менеджери, служби, відділи й інші організаційні підрозділи апарату управління. Оскільки система інвестиційного менеджменту є складовою частиною загальної системи управління підприємством, структура управління його інвестиційною діяльністю повинна бути інтегрована з загальною організаційною структурою управління, що дозволяє знизити загальний рівень управлінських витрат, забезпечити координацію дій системи інвестиційного менеджменту з іншими керуючими системами підприємства, підвищити комплексність і ефективність контролю реалізації прийнятих рішень.

Принципи формування організаційної структури управління підприємством передбачають створення центрів управління двох типів:

- ієрархічного, який передбачає рух управлінських потоків строго по вертикалі, у якій орган нижчого підпорядкування підлеглий і контролюється вищим (до нього відносяться лінійна, лінійно-функціональна, дивізіональна СУ);

- органічного. Цей тип структур характеризується відсутністю ієрархії при повній відповідальності керівників формованих підрозділів за кінцеві результати діяльності (найбільше поширення одержали проектна і матрична СУ).

Побудова центрів управління інвестиційною діяльністю залежить від розмірів підприємства і загальних організаційних структур управління, що використовуються:

- на підприємствах, що використовують просту лінійну організаційну структуру управління (вона характерна для малих підприємств), функціональні центри управління інвестиційною діяльністю, як правило, не створюються. Функції цього управління в зв'язку з незначним обсягом інвестиційної діяльності покладаються звичайно на власника (власника) малого підприємства чи його директора (якщо власник використовує для загального управління підприємством найманого менеджера);

- на підприємствах, що використовують лінійно-функціональну організаційну структуру управління (вона характерна для середніх підприємств) функції інвестиційного управління покладаються на спеціального інвестиційного менеджера чи на загальний центр управління інвестиційною діяльністю, що знаходиться в складі фінансової служби підприємства. Такий інвестиційний центр (інвестиційний менеджер) здійснює управління всіма основними аспектами інвестиційної діяльності підприємства, координуючи це управління з центрами управління операційною і фінансовою діяльністю підприємства.

- на підприємствах, що використовують дивізіональну організаційну структуру управління, в основі якої лежить його децентралізація по окремих ознаках - регіональній, товарній і т.п. (вона характерна для великих підприємств із широко диверсифікованою виробничою чи регіональною діяльністю), функції інвестиційного управління покладаються на центри управління інвестиційною діяльністю, сформовані в складі кожного дивізіону (відділення компанії). У цьому випадку система управління інвестиційною діяльністю носить дезинтегрований характер - ключову роль у цьому управління грають не менеджери центрального апарату, а керівники відповідних виробничих відділень.

- на підприємствах, що використовують проектну організаційну структуру управління (вона характерна, як правило, для середніх і великих підприємств) функції інвестиційного управління диференціюються в розрізі окремих підрозділів - проектної команди, наділеної комплексними повноваженнями у вирішенні поставлених задач. У системі інвестиційного менеджменту такі підрозділи створюються для реалізації окремих реальних інвестиційних проектів, а також для управління портфелем фінансових інструментів інвестування. Як правило, керівники таких проектних підрозділів підлеглі безпосередньо генеральному директору чи його заступнику по фінансових питаннях. Проектні підрозділи, що забезпечують управління інвестиційною діяльністю в рамках конкретних задач, створюються, як правило, на тимчасовій основі.

- на підприємствах, що використовують матричну організаційну структуру управління (вона характерна, як правило, для великих підприємств) проектний принцип управління інвестиційною діяльністю доповнюється функціональним принципом. У цьому випадку на підприємстві організується подвійне підпорядкування інвестиційних менеджерів — з однієї сторони вони підлеглі безпосереднім керівникам відповідних функціональних служб центрального апарату керування (по визначеному колу питань), а з іншої, безпосередньому керівнику відповідного проекту.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 2429 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...