Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічна сутність інвестиційного менеджменту



Важлива складова економічного управління діяльністю підприємства - інвестиційний менеджмент. Він являє собою процес управління всіма сторонами інвестиційної діяльності суб'єкта підприємництва.

В основі інвестиційної діяльності лежить перетворення інвестицій, що постійно повторюються. Постійне відтворення такого ланцюжка – це кругообіг інвестицій.

В кругообігу реальних та фінансових інвестицій лежать певні особливості. Кругообіг виробничих інвестицій, поділяючись на окремі стадії породжує кругообіг фінансових інвестицій. Кругообіг фінансових інвестицій виявляє зворотний вплив на кругообіг реальних інвестицій. У кінцевому результаті це призводить до злиття, неподільності потоків виробничих і фінансових інвестицій за межами даного підприємства, на ринках капіталів. Схема кругообігу виробничих інвестицій наведена на рис. 1. З неї видно, що інвестиційна діяльність відбувається як у сфері виробництва (блоки 1, 2, 3), так і в сфері обміну (блоки 4, 5, 6). У сфері виробництва – це створення нових інвестиційних товарів, що мають матеріальну форму, для власних виробничих цілей. Якщо ж нові інвестиційні товари виробляються для інших економічних суб’єктів, то це різновид основної діяльності фірми.

В умовах високого рівня розвитку продуктивних сил істотно зменшується необхідність створення інвестиційних товарів для організації власного виробничого процесу, необхідні товари і послуги купують на ринках інвестиційних товарів. Отже, інвестиційна діяльність в сучасних умовах проходить переважно в сфері обміну та виражається у формі купівлі-продажу товарів та послуг на ринках інвестиційних товарів. Це суттєвим чином впливає на характер управління інвестиційною діяльністю і прояв функцій інвестиційного менеджменту.

Складовими загальної системи управління інвестиціями є:

v управління інвестиційною діяльністю в державних масштабах, що припускає регулювання, контроль, стимулювання і стримування інвестиційної діяльності законодавчими і регламентуючими методами;


Рис. 1. Кругообіг інвестицій





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 285 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...