Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів 9-го класу



при вивченні теми «Нерівності»

Рівні навчальних досягнень учнів Бали Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів
  І. Початковий     Учень (учениця) розпізнає нерівність серед запропонованих математичних виразів, виділивши її серед інших; читає і записує нерівності; переписує доведення нерівностей.  
    Учень (учениця) впізнає нерівності і пояснює свій вибір; розв’язує однокрокові найпростіші нерівності, називає зображені на координатній прямій проміжки.  
    Учень (учениця) розпізнає види нерівностей за їх суттєвими властивостями; формулює означення рівносильних нерівностей; за допомогою вчителя (або опорного конспекту) доводить та розв’язує найпростіші нерівності з однією змінною (в тому числі подвійні) та їх системи, зображує на числовій прямій задані ними числові проміжки; виконує оцінювання значення найпростіших виразів.  
  ІІ. Середній     Учень (учениця) формулює означення та основні властивості нерівностей; називає алгоритм доведення нерівностей; формулює означення розв’язку лінійної нерівності з однією змінною; зображує на числовій прямій задані нерівностями проміжки, виконує обернене завдання; зображує переріз, об’єднання числових множин; виконує за зразком завдання обов’язкового рівня.  
    Учень (учениця) дає та ілюструє прикладами з підручника чи конспекту означення та властивості числових, лінійних та рівносильних нерівностей; розв’язує нерівності та їх системи обов’язкового рівня за відомими алгоритмами з частковим поясненням.  
    Учень (учениця) дає та ілюструє власними прикладами означення та властивості числових, лінійних та рівносильних нерівностей, розв’язку нерівностей з однією змінною, їх систем та сукупностей; самостійно розв’язує числові та лінійні нерівності з однією змінною та їх системи обов’язкового рівня з достатнім поясненням; записує нерівності зі змінними, лінійні нерівності з однією змінною, подвійні нерівності за їх словесним формулюванням і навпаки.  
  ІІІ. Достатній     Учень (учениця) застосовує означення та властивості різних видів нерівностей для розв’язання завдань у знайомих ситуаціях; розв’язує лінійні нерівності з однією змінною, системи двох лінійних нерівностей з однією змінною без достатніх пояснень, зображує їх на числовій прямій за допомогою проміжків, перерізів і об’єднань проміжків; самостійно виправляє вказані йому помилки.  
    Учень (учениця) володіє темою та розв’язує завдання, передбачені програмою (доведення та розв’язання числових нерівностей, лінійних нерівностей з однією змінною, розв’язання систем двох лінійних нерівностей з однією змінною, читає та записує розв’язки нерівностей та їх систем у вигляді об’єднання, перерізу числових проміжків або у вигляді відповідних нерівностей тощо) з частковими поясненнями, частково аргументує математичні міркування і розв’язування завдань.  
      Учень (учениця) вільно володіє поняттями числових нерівностей, лінійних нерівностей з однією змінною та їх систем, властивостями нерівностей; алгоритмами доведення та розв’язування нерівностей, їх систем та сукупностей, зазначеними програмою. Самостійно виконує завдання у знайомих ситуаціях з достатнім поясненням; виправляє допущені помилки; повністю аргументує розв’язок нерівностей та їх систем.  
  IV. Високий     Знання понять нерівностей (числові, зі змінними тощо) та їх властивості, розв’язку нерівностей, їх систем та сукупностей; знання способів доведення нерівностей; розв’язування нерівностей з однією змінною (лінійних, подвійних, з модулем), систем і сукупностей нерівностей; вміння зображувати на числовій прямій та записувати розв’язки нерівностей з однією змінною, їх систем і сукупностей повністю відповідають вимогам програми. Учень (учениця) усвідомлює ці знання, вміє достатньо їх обґрунтовувати; під керівництвом вчителя знаходить додаткові джерела інформації та самостійно їх використовує; розв’язує завдання з повним поясненням та обґрунтуванням; застосовує різні методи при розв’язуванні завдань за допомогою складання нерівностей, систем нерівностей.  
    Учень (учениця) вільно і правильно висловлює міркування щодо нерівностей (числових та зі змінними) та їх властивостей, доведення нерівностей, розв’язування лінійних нерівностей з однією змінною, їх систем та сукупностей, переконливо їх аргументує; самостійно знаходить джерела інформації та опрацьовує їх; використовує набуті знання та вміння при розв’язуванні задач прикладного характеру, виконанні завдань із параметром, в незнайомих ситуаціях (складанням нерівностей з однією змінною або систем нерівностей); знає основні методи доведення та розв’язання нерівностей та їх систем, і вміє їх застосовувати з необхідним обґрунтуванням.  
    Учень (учениця) виявляє варіативність мислення, шукає раціональність в виборі способу доведення нерівностей та розв’язання лінійних нерівностей з однією змінною та їх систем; вміє узагальнювати і систематизувати знання з теми у вигляді опорного сигналу, таблиці чи моделі здобутих знань; здатний (а) до розв’язання нестандартних завдань (що вимагають скласти та розв’язати нерівність або систему нерівностей; розв’язати нерівність або систему, що містить деякий параметр; розв’язати систему 3 і більше лінійних нерівностей з однією змінною тощо), або застосовувати нестандартні прийоми у їх розв’язанні.  

2. Довідковий матеріал з теми «Нерівності»

(алгебра, 9 клас)

  Означення Приклади
1. Нерівності. Доведення нерівностей
1.1   Два вирази, поєднані знаками відношення (крім знаку «=»), називаються нерівністю.     ; ; ;
1.2   Види нерівностей: - числові нерівності (обидві частини нерівності - числа); - нерівності зі змінними, які при одних значеннях можуть бути правильними, а при інших - неправильними.     - числова нерівність; - нерівність зі змінною .
1.3   Види нерівностей: - строгі й нестрогі; - правильні й неправильні.   - строгі нерівності; - нестрогі нерівності. , - правильні нерівності; , - неправильні нерівності.  
1.4   Доведення нерівностей   Щоб довести нерівність , тобто довести, що вона є правильною при заданих умовах, треба:   1) скласти різницю лівої та правої частин нерівності;   2) перетворити складену різницю так, щоб можна було визначити її знак;   3) зробити висновок.   1. Довести нерівність Доведення Розглянемо різницю Отже, при будь-якому .   2. Довести, що при додатних і правильна нерівність , тобто сума двох додатних взаємно обернених чисел не менша ніж 2.   Доведення Складемо різницю лівої та правої частин нерівності та перетворимо її: . Оскільки і для будь-яких додатних і , то . Отже, нерівність доведено. Нерівність перетворюється на рівність за умови, що .
  Означення Приклади
2. Числові нерівності  
2.1   Число а вважається більше b (), якщо різниця аb - число додатне; число а менше b (), якщо різниця аb - число від’ємне; число а дорівнює b (), якщо різниця аb дорівнює нулю.     Якщо , тоді .   Якщо , тоді .   Якщо , тоді .
2.2   Властивості числових нерівностей   1) Якщо , то . 2) Якщо , то . 3) Якщо , то . 4) Якщо і , то . 5) Якщо і , то і . 6) Якщо і , то і . 7) Якщо (), то . 8) Якщо (), то . 9) Якщо (), то .   1. Відомо, що . Тоді: 1) ; 2) якщо , то ; 3) ; 4) якщо , то ; 5) якщо , то і ; 6) якщо , то і ; 7) якщо , то ; 8) якщо , то ; 9) якщо , то .   2. Відомо, що . Порівняйте значення виразу і . Розв’язання Оскільки , то за властивістю 6 маємо: , а за властивістю 3: .  
2.3   Оцінювання виразів   1. Якщо про деякий вираз (величину) А відомо не його точне значення, а нерівність, яку задовольняє А: , де b і с – деякі дійсні числа, то кажуть, що ми оцінили значення виразу (величини) А. 2. Якщо необхідно оцінити значення виразу Р(х) (величини) зі змінною х, про яку відомо, що (), то треба: 1) встановити правильну по-слідовність дій, яку слід виконати з х, щоб утворився вираз Р(х); 2) до заданої нерівності застосувати відповідні вла-стивості числових нерівностей (усі властивості числових нерівностей, які були роз-глянуті для нерівностей вигляду , виконуються й для подвійних нерівностей) у встановленому порядку.     Оцінити периметр правильного трикутника зі стороною см, якщо .   Розв’язання Периметр правильного трикутника зі стороною обчислюється за формулою: . Помножимо на 3 всі частини заданої нерівності, запишемо результат: , , . Отже,
2.4   Додавання та множення числових нерівностей   1. Теорема. Якщо почленно додати правильні нерівності однакового знака, залишивши їх спільний знак, то дістанемо правильну числову нерівність. Якщо і , то . Якщо і , то . 2. Теорема. Якщо почленно помножити правильні нерівності однакового знака, в кожній частині яких – додатні числа, залишивши їх спільний знак, то дістанемо правильну нерівність. Якщо і , то . Якщо і , де , то . Якщо і , n – натуральне число, то .   Відомо, що і . Оцініть: 1) ; 2) ; 3) ; 4) . Розв’язання 1) За теоремою про почленне додавання нерівностей маємо: . 2) За теоремою про почленне множення нерівностей маємо: . 3) Запишемо у вигляді суми: . Оцінимо : або . За теоремою про по членне додавання нерівностей маємо: . 4) Запишемо частку у вигляді добутку . Оцінимо : або . За теоремою про почленне множення нерівностей маємо: .  
3. Нерівність з однією змінною  
3.1   Поняття нерівності зі змінною   Якщо два вирази зі змінними з’єднати одним зі знаків: (більше), (менше), (більше або дорівнює), (менше або дорівнює), то дістанемо нерівність зі змінною. Якщо з’єднати три вирази зі змінними знаками: , , , , то дістанемо подвійну нерівність.       ; ; .  
3.2   Розв’язком нерівності називається значення змінної, що перетворює цю нерівність на правильну числову нерівність.   Число 5 є розв’язком нерівності , оскільки при ця нерівність перетворюється на правильну числову нерівність , тобто .  
3.3   Розв’язати нерівність означає знайти всі її розв’язки або довести, що їх немає.     1. Розв’язком нерівності є множина всіх дійсних чисел. 2. Нерівність не має розв’язків, бо модуль будь-якого числа – число додатне.  
3.4   Якщо деяке значення змінної є розв’язком двох або більше нерівностей, то кажуть, що це значення змінної є розв’язком системи нерівностей.   1. Число 3 є розв’язком системи нерівностей , оскільки воно є розв’язком кожної з нерівностей.   2. Числа -1; 0; 2 не є розв’язками системи , оскільки і не є розв’язками жодної з нерівностей, а є розв’язком тільки другої нерівності системи.  
3.5   Якщо деяке значення змінної є розв’язком хоча б однієї з поданих нерівностей з однією змінною, то кажуть, що це значення змінної є розв’язком сукупності нерівностей.     1. Число 3 є розв’язком сукупності , оскільки воно є розв’язком нерівності .   2. Число 1 не є розв’язком сукупності , оскільки не є розв’язком жодної з нерівностей , .  
         



Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 544 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...