Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

III. Інфраструктура



Транспорт. У порівнянні з 2015 р. кількість вантажів, щорічно перевезених транспортом, скоротилася на 50%. Найбільше скорочення (на 26%) відбулося в 2019 р. У 2020 р. обсяг вантажоперевезень скоротився на 16% і склав 795 млн. т. Основу транспортної системи Склавини складають розгалужені мережі залізниць, якими раніше здійснювалася велика частина внутрішніх пасажирських і вантажних перевезень. Скорочення попиту на послуги залізниць призвело до деякого зниження частки вантажів, перевезених залізничним транспортом (до 45%), що стабілізувалася на цьому рівні.

Народне господарство Склавіни має великий парк вантажних автомобілів, які морально застаріли і неекономічні. Відчувається гострий дефіцит спеціалізованої техніки, потужних автомашин для дальніх і малотоннажних, економічних автомобілів для місцевих перевезень. Вантажообіг автомобільного транспорту загального користування скоротився за той же час у три з лишнім рази і склав у 2020 р. 165 млн. т. У перевезенні вантажів задіяно тільки 28% парку автомашин, у тому числі 43% цілком придатної для експлуатації техніки. Скорочення автомобільних перевезень зумовлено: відсутністю вантажів, нестачею водіїв, відсутністю палива.

Важливою частиною транспортної системи Склавіни є сучасний річковий і морський флот, що здійснює значну частину міжнародних торгівель перевезень. На узбережжя Південного моря розташовано декілька значних морських портів, через які здійснюється велика частина експортно-імпортних постачань країни і міжнародних транзитних перевезень. Послуги міжнародного торгового флоту є важливим джерелом надходження іноземної валюти. У силу скорочення обсягів внутрішніх перевезень, морський флот, створений для забезпечення потреб СНС, усе більше переорієнтується на обслуговування міжнародних перевезень. Зниження попиту на міжнародні перевезення призвело до зниження валютних надходжень від міжнародних транспортних послуг Тільки міжнародні санкції у вигляді ембарго на постачання вантажів у район Адріатичного конфлікту обернулися для міжнародного торгівельного флоту Склавіни збитками в розмірі 4 млрд. дол. США. Скасування ембарго навесні 2011 р. обіцяє поліпшення ситуації.

У критичному становищі знаходиться міський транспорт. Парк автобусів скоротився з 55 тис. у 2015 р. до 37 тис. у 2010 p., тобто майже на 1/3. При збережених діючих тенденцій у 2021 р. доведеться списати за непридатністю 75% автобусного парку. Рівень обслуговування населення автотранспортом різко погіршився.

Зв'язок, телебачення і радіомовлення. Завдяки залученню іноземного капіталу і забезпеченню вільного доступу на внутрішній ринок зарубіжних телекомунікаційних компаній, в останні роки інтенсивно розвивалися зв'язок і телекомунікації Склавіни. Попит на міжнародний і міжміський телефонний зв'язок задоволений практично повністю.

У 2020 р. у 21 області з 24 введені цифрові автоматичні міжміські телефонні станції. Склавіна має у своєму розпорядженні автоматичний телефонний зв'язок майже з 170 країнами світу. За чотири роки незалежності значні засоби були вкладені державою в розвиток національного радіо- і телемовлення. Проте в даний час доцільність подібних витрат ставиться під сумнів громадськістю, оскільки, як нещодавно з'ясувалося, керівництво національним телебаченням і радіомовленням в обхід законодавства безплатно передало велику частину каналів і ефірного часу національного радіо і телебачення іноземним компаніям.

Шляхове господарство. Шляхове господарство Склавіни являє собою єдиний виробничо-господарчий комплекс, керований державною корпорацією з будівництва, ремонту й утриманню автомобільних шляхів - "Склавтодор" До складу корпорації входить 179 організацій різних форм власності, зокрема, науково-дослідні і проектні організації, будівельні й експлуатаційні підприємства, а також підприємства з виготовлення будівельних матеріалів, конструкцій, дорожніх машин і устаткування.

До 2016 року дорожньо-будівельні підприємства Склавіни щорічно збільшували обсяги будівельних робіт. У 2006 році було введено в експлуатацію 2532 км автодоріг з твердим покриттям; був зроблений капітальний і середній ремонт на шляхах довжиною 25423 км. Починаючи з 2016 року, у Склавіні почався спад обсягів дорожніх робіт.

У 2009 році були введені в експлуатацію нові автодороги довжиною 655 км, відремонтовано -14050 км, що, відповідно, у 4 і 2 рази менше, ніж у 2015 році. У 2010 році в дорожньому комплексі Склавіни намітилися стабілізаційні процеси.

Фінансування дорожньо-будівельних робіт здійснюється за рахунок бюджетних асигнувань, а також позабюджетних засобів: відрахувань підприємств Склавіни від собівартості (0,4-1,2%), податку на продаж паливно-мастильних матеріалів (7%), відрахувань від прибутків автотранспорту (2%) і ін. На 2010 рік нормативна сума бюджетних асигнувань для дорожнього комплексу складає 21,7 трлн. грт., проте фактично було виділено 28% від запланованого обсягу (6,2 трлн. грт.).

Щоб зберегти автодороги і забезпечити умови безпеки проїзду автотранспорту, у наступні роки необхідно збільшити обсяги капітального ремонту не менше ніж у 2 рази; середнього - у 1,5 рази.

Поліпшення технічного стану шляхів дозволить зменшити кількість дорожньо-транспортних подій, загальна кількість яких складає більш 45 тис. нарік.

Для виконання запланованих робіт "Склаватодор" вважає за необхідне лібералізувати податкову політику: звільнити дорожні організації, що не одержують прибутки від використання шляхів, від сплати податку за землю під автомобільними шляхами загального користування. Плата за землю в 2020 році склала 14,3 трлн. грт., або 22,7% запланованого обсягу бюджетного фінансування дорожнього господарства, тоді як реально з бюджету були надані кошти на утримання шляхів в обсязі 3,1 трлн. грт. Слід звільнити від податку на додану вартість роботи з ремонту й утримання автодоріг, виконуваних за рахунок бюджетних засобів. Замість запланованих на 2020 рік 21,7 трлн. грт., на ці цілі з бюджету було виділено тільки 3,14 трлн. грт., з котрих більше500 млн. крб. довелося сплатити в бюджет у вигляді ПДВ.

У Склавині відсутні відповідаючі міжнародним стандартам автомагістралі, що забезпечують зв'язок із сусідніми державами. Економічний розвиток країни потребує створення сучасних магістралей Схід-Захід і Північ-Південь. Через відсутність фінансування темпи будівництва магістральних шляхів залишаються низькими. У 2020 р. було виконано лише 40% запланованого обсягу робіт.

Корпорація має намір залучати на пріоритетні напрямки будівництва шляхів іноземних інвесторів і передові західні технології.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 284 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...