Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Агропромисловий комплекс



АПК посідає винятково важливе місце в економіці Склавіни. Сільське Господарство і переробка сільськогосподарської продукції належать до базових, життєво важливим галузей економіки, які забезпечують більше ніж 16% надходжень від експорту. У АПК зосереджені більше як 1/3 основних виробничих фондів, 1/4 частиною зайнятих у народному господарстві (4.7 млн. чол.), створюється 1/3 національного доходу і формується понад 70% роздрібного товарообороту країни. Площа сільськогосподарських угідь становить 41.9 млн. га, у тому числі 33.3 млн, га орних земель. Кліматичні та інші природні умови дуже сприятливі для успішного розвитку практично усіх напрямів сільського господарства.

На тлі глибокого спаду, який вразив більшість галузей промисловості, сільське господарство показало себе досить стабільною галуззю з реальними і близькими перспективами зростання. У 2020 р. виробництво продукції сільського господарства скоротилося всього на 2.6% (промислове виробництво - на 11.5%).

Рентабельність сільськогосподарських підприємств складає 8.3%. Чверть підприємств галузі (3041) є збитковими. Скорочення виробництва продовольчих товарів на 60% зумовлено втратою зовнішніх ринків збуту і зниженням купівельної спроможності населення Склавши, скороченням на 40% постачань виготовленої сільськогосподарської продукції для промислової переробки.

Надлишок цукру - основної експортної продукції склавінського АПК - призвело до падіння внутрішніх цін на цукор до 500 дол. США за т (у Північно-Східній Федерації - 600 дол. за т). Цукроваріння поступово втрачає головний ринок збуту - ринок Північно-Східної Федерації.

Основна причина - укладання угоди між ПВФ і Партагасом про поставки цукрової тростини в обмін на нафтопродукти і переорієнтування ПВФ на виробництво цукру із сировини. Склавінскі виробники освоюють альтернативні ринки збуту в Середній Азії і Китаї. Але це не компенсує втрат галузі.

АПК залишається найбільш значним отримувачем бюджетних коштів.

Порівняно з 2015 р. інвестиції в АПК скоротилися в 4 рази, у тому числі в сільське господарство - у 7.5 разів. Капіталовкладення в АПК за рахунок усіх джерел фінансування склали торік 180 трлн. грн., або 3.4% ВВП. З них четверта частина була профінансована за рахунок Державного бюджету. Незважаючи на те, що заплановані бюджетні витрати здійснювалися протягом року в середньому на 60-70%, кошти на капітальні вкладення в сільське господарство перевищили передбачений бюджетом ліміт на 32%.

Уряд впроваджує ринкові механізми реалізації продукції і неінфляційного фінансування сільського господарства.

У 2020 р. в країні була створена Національна аграрна біржа. Проте через неї реалізується поки тільки біля 1% виробленої сільськогосподарської продукції.

Приватизація і земельна реформа. Позитивні тенденції, як спостерігаються в сільському господарстві, пов'язані зі скороченням державного і розвитком приватного сектора. Порівняно з минулим роком, приватний сектор (фермери й орендарі) збільшив виробництво продукції на 2%. Питома вага приватного сектора в загальному обсязі сільськогосподарської продукції постійно зростає і наближається до 45%. У власність і користування фермерських господарств передано 788,5 тис. га землі, або 1,8% всіх сільськогосподарських угідь. У 2020 р. в АПК почалася інтенсивна приватизація майна державних і колективних господарств без приватизації землі. Приватизовано 34% державних господарств АПК, розділено на частки майно 92% колективних господарств. Правова база для проведення земельної реформи (20 законів) практично готова і дозволяє розпочати приватизацію землі в найближчому майбутньому.

У власних підсобних і фермерських господарствах у даний час виробляється 86% картоплі, 73% овочів, 50% м'яса, 45% молока, 56% яєць, при цьому виробництво м'яса і молока в суспільному секторі виробництва скорочується. У той же час приватний сектор збільшив поголів'я худоби на 5% і збільшив продуктивність тваринництва. Виробництво сільськогосподарської продукції в 2021 р. прогнозується на рівні 2020 р.

Стабільності АПК загрожує стрімке погіршення соціально-демографічної ситуації на селі. Сільське населення старішає, трудовий потенціал сільськогосподарського виробництва виснажується.

Промисловість. Обсяг промислового виробництва скоротився порівняно з 2015 р. на 47%. У 2020 році темпи падіння виробництва знизились з 27,3% У 2019 р. до 11,5% (табл.). Продуктивність праці за рік зменшилась на 5% (20,8% у 2019) (Додаток 11).

Таблиця 6.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 295 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...