Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. Підготовка до семінару передбачає самостійну роботу з конспектом лекції, матеріалами навчального посібника (т.17)



Підготовка до семінару передбачає самостійну роботу з конспектом лекції, матеріалами навчального посібника (т.17), текстами кодексів; виконання завдань для самостійної роботи. Перевірку підготовленості до участі в роботі семінарського заняття здійсніть, відповівши на запитання під рубрикою “Продовжте думку”.

Перше питання передбачаєкоротку характеристику основних рис права країн англо-американської світової правової сім’ї, визначення особливостей історичного розвитку Англії в епоху станово-кастового суспільства, англійських колоній Північної Америки, зокрема, процесу капіталізації суспільних відносин, який зумовив й особливості в регулюванні майнових відносин.

Слід також звернути увагу на те, як вплинуло законодавство Довгого парламенту на розвиток англійського цивільного законодавства на новій, буржуазній основі. Поясніть вплив права країн континентальної світової правової сім’ї, передусім французького, на право колишніх англійських колоній Північної Америки.

В другому питанні важливо показати, чим було зумовлено збереження прецеденту як основного джерела права в цих країнах, в чому проявився його позитивний вплив на розвиток цивільно-правових відносин.

Чим зумовлено в подальшому все більше визнання закону як джерела права. Слід зупинитися на характеристиці спроб кодифікації цивільного законодавства (у Великобританії – консолідоване законодавство), законодавства США (цивільні кодекси штатів Нью-Йорк, Луїзіана, Каліфорнія, Джорджія, Монтана, Північна Дакота).

Щодо США, необхідно наголосити, що єдиної системи цивільного законодавства тут немає, оскільки згідно Конституції, регулювання цивільно–правових відносин віднесено до компетенції окремих штатів; основними джерелами є Конституція США, федеральні закони, конституції і закони штатів. Аналізуючи процес розвитку джерел цивільного законодавства у Великобританії, США, спробуйте відповісти на запитання, яким чином відбувається наближення права країн цієї сім’ї до права країн континентальної (романо-германської) світової правової сім’ї.

Розкриваючи третє питання, зверніть увагу на те, що в англо-американському праві має місце визнання суб’єктом цивільного права як фізичної так і юридичної особи. Порівнюючи право власності, покажіть збереження архаїчних залишків в регулюванні майнових відносин в англійському праві і появу корпоративної форми власності в США, поясніть їх обумовленість; зверніть увагу на високий рівень розвитку договірного права в США, на демократизацію як основну тенденцію в розвитку цивільно-правових норм, які регулюють сімейно–шлюбні, спадкові відносини. В чому проявляється соціалізація як одна з основних тенденцій в розвитку сучасного цивільного права.

Література:

Нормативна:

1. Хрестоматія з історії держави і права зарубіжних країн.–Т.2.– К.:ІнЮре,1998.–С.204–255.

Навчальна:

1. Бостан Л.М., Бостан С.К. Історія держави і права зарубіжних країн. (Держава і право епохи громадянського суспільства): Навчальний посібник для студентів, курсантів, слухачів.— Запоріжжя: Просвіта, 2003.—С.217–222, 238–251.

2. Всеобщая история государства и права: Учебное пособие /Под ред.К.И.Батыра.– М.: Манускрипт, 1996.– С.297–302, 303–312, 316–326.

3. История государства и права зарубежных стран /Под ред. О.А.Жидкова и Н.А.Крашенинниковой.– М, 1998.–Ч.2–С.553–572, 587–607, 623–644, 656–677.

4. Федоров К.Г. Історія держави та права зарубіжних країн.– К., 1994.– С. 244–246, 272–276, 285–288.

5. Черниловский З.М. Всеобщая история государства и права: (Ист. гос–ва и права заруб. стран). Учебник для вузов по спец. "Правоведение".– М., 1995.– С.386–398, 528–539.

Контрольні завдання:

Виконати завдання модулю (теми) № 17 (див:.Бостан Л.М., Бостан С.К. Історія держави і права зарубіжних країн. Навч.посіб. Київ: 2004. с.512–513; Київ:2008. – С.517–530).





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 210 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...