Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Індивідуальне завдання



Реферати: 1.” Англо-американська світова правова сім’я: історичні витоки і шляхи становлення”.

2.“Континентальна (романо-германська) світова правова сім’я: історичні витоки і шляхи становлення».”

3.“Західна традиція в європейському праві”

4. Видатні юристи зарубіжних країн епохи нового часу.

Література:

Нормативна:

1. Хрестоматия по истории государства и права зарубежных стран /Под ред. З.М.Черниловского.— М., 1984; М. 1994.

2. Хрестоматія з історії держави і права зарубіжних країн.—Т.1–2.— К.:ІнЮре,1998.

Навчальна:

1. Бостан Л.М., Бостан С.К. Історія держави і права зарубіжних країн. (Держава і право епохи громадянського суспільства): Навчальний посібник для студентів, курсантів, слухачів.— Запоріжжя: Просвіта, 2003 .— С.18–24.

2.. Бостан Л.М., Бостан С.К. Історія держави та права зарубіжних країн. Навчальний посібник. — Київ: ЦНЛ, 2004.— С. 297–302.

3. Бостан Л.М., Бостан С.К. Історія держави і права зарубіжних країн. Навчальний посібник для студентів, курсантів, слухачів. — К.: Центр учбової літератури, 2008.—С.441–449.

4. Ч ерниловский З.М. Всеобщая история государства и права: (Ист. гос–ва и права заруб. стран). Учебник для вузов по спец. "Правоведение".– 1995.– С. 282–308.

Спеціальна:

1. Аннерс Е. История европейского права: пер. со швед. — Ин–т Европы. — М.Наука,1996.

СЕМІНАРИ № 16–17
Тема №16: «Конституції зарубіжних країн XVII — сер. ХІХ ст. як джерело вивчення історії становлення конституційного права як галузі права».
(4 год.)

План

1. Буржуазні революції ХУІІ—ХУІІІ ст. та їх роль в становленні конституційного права як галузі права.

2. Конституції періоду перших буржуазних революцій XVII–XІХ ст.: розробка, прийняття, структура, зміст.

3. Основні конституційно-правові інститути в їх історичному розвитку.

Методичні рекомендації

Самостійна підготовка до семінарського заняття вимагає повторення знань з основ правознавства в таких поняттях як галузь права, конституція, конституційні акти, конституційне право, конституційно-правові інститути; роботи з конспектом лекції, матеріалами навчального посібника (т.16). (див. Бостан Л.М., Бостан С.К. Історія держави і права зарубіжних країн: Навчальний посібник для студентів, курсантів, слухачів. — Київ: 2004.); текстами конституцій, конституційних актів зазначеного періоду; виконання завдань для самостійної роботи. Перевірити свою готовність до роботи на семінарі можете, відповівши на контрольні питання під рубрикою “Продовжте думку.

Відповідь на перше питання передбачає аналіз історичних передумов виникнення конституційного права як галузі права, в тому числі і особливостей регулювання державно–правових відносин володарювання в епоху станово–кастового суспільства; висвітлення впливу на цей процес ідей епохи Відродження, західноєвропейського Просвітництва і як результат, відповідь на питання, чому неможливим було виникнення конституційного права як галузі права? Згадайте особливості перших буржуазних революцій в країнах західної цивілізації і подумайте над питанням, як вони проявились в процесі становлення конституційного права кожної окремої країни?

Друге питання семінару передбачає ознайомлення з текстами перших конституцій, конституційних актів: Велика Хартія вольностей 1215 р., Петиція про право 1628 р., Знаряддя управління 1653 р. Habeas Corpus Act 1679 р. Біль про права 1689 р. (Англія); Декларація незалежності 1776 р, Конституція 1787 р., Біль про права 1791 р. (США); Декларація прав людини і громадянина 1789 р. Конституції Франції 1791 р., 1793,1795,1799 рр., висвітлення історичних умов їх появи; характеристику структури, загального змісту і визначення їхньої ролі у формуванні засад галузі конституційного права.

Предметом розгляду при висвітленні третього питання мають стати такі загальні конституційно-правові інститути як:

– інститут начал організації і діяльності державного механізму; інститут територіальної організації держави;

– інститут конституційного статусу особи.

Проаналізувавши конституційне законодавство держав Західної Європи, США ХVІІІ —ХІХ ст.ст., необхідно показати, коли, в конституціях яких держав вони з’являються вперше; яких змін вони зазнали, чому; що було спільного і особливого в них. Така робота сприятиме визначенню основних тенденцій в розвитку зарубіжного конституційного законодавства в XIX — на поч. XX ст., розумінню сучасного стану цієї правової галузі.

Контрольні завдання:

Виконати завдання модуль (тема) 16 №№ 1, 2, 6, документи №№ 1–2,3,4) (див.: Бостан Л.М., Бостан С.К. Історія держави і права зарубіжних країн. Навч. посіб. Київ: 2004. – С.459–460; Київ:2008. – С.468–474).





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...