Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лікування



Консервативний метод лікування ХП у дітей є основним. Антибіотикотерапія показана при загостреннях хвороби і на тлі ГРВІ з метою профілактики. Основним є системний шлях введенняантибіотиків (пероральний, внутрішньом'язово, внутрішньовенний). З урахуванням переважаючих збудників (гемофільна паличка, пневмокок) та їх лікарської чутливості при даному захворюванні використовуються багато антибіотиків пеніцилінового і цефалоспоринового ряду, еритроміцин, левоміцін, та ін Найбільш обгрунтований вибір антибіотика при обліку індивідуальної чутливості мікроба - збудника запального процесу, оцінці тяжкості хвороби, переносимості та ефективності препаратів у минулому. Кращим за умови достатньої ефективності є застосування антибіотиків всередину. Дози антибіотиків мають коливатися між середніми і максимальними (з урахуванням віку), а у важких випадках бути максимальними. Тривалість курсу лікування визначається індивідуально і становить у середньому 2 тиж.
Муколітичні терапія. Найбільш активну муколітичний дію роблять N-ацетилцистеїн та його аналоги. Препарат застосовують в інгаляціях (10% розчин) і всередину (по 300 - 600 мг / добу в 3 прийоми). У хворих на ХП він має обмежене застосування. Задовільний ефект дають соляно-лужні інгаляції та інгаляції ізотонічного розчину хлориду натрію, а також деякі пероральні муколитики (бромгексин, амброксол та ін.)
Фізіотерапія. При загостренні ХП застосовують високочастотну електротерапію (мікрохвилі, індуктотермія). При сповільненій ліквідації загострення використовують лікарський електрофорез зкальцієм, міддю, йодом, а також грязьовими розчинами. Призначають також бальнео-і грязелікування. Вивчається ефективність лазертерапіі.
Лікувальна бронхоскопія не є самостійним або пріоритетним видом лікування ХП. Її слід застосовувати при бронхообструкції, що порушує виділення мокротиння, і стійкому збереженні гнійного ендобронхіта. Методика лікувальної бронхоскопії полягає в промиванні бронхів ізотонічним розчином хлориду натрію або іншими розчинами з подальшим місцевим введенням антибіотиків. Зазвичай буває достатньо 1 - 2 процедур.
Дренаж і вібраційний масаж грудної клітини є основними і високоефективними методами лікувальної фізкультури (ЛФК) при ХП. Дренаж проводиться в положенні Квінке протягом 5 - 10 хв, коли хворий виробляє кашльові руху. Ефективність дренажу зростає при застосуванні вібромасажу грудної клітини. Дренаж у хворих повинен проводитися і в періоді ремісії. Дітям з ХП показані заняття ЛФК в повному обсязі, а також контрольовані заняття спортом, що покращує їх фізичну і розумову працездатність.
Показання до хірургічного лікування слід визначати з урахуванням високої ефективності консервативної терапії та сприятливого перебігу захворювання у дитячому та підлітковому віці. У зв'язку з цим показання до оперативного лікування ХП є відносними. Хірургічне лікування найбільш показано хворим з пайовими поразками і стійким гнійним ендобронхітом, що не піддається консервативному лікуванню.
Санаторне лікування спрямоване на закріплення результатів консервативної терапії, проведеної з приводу загострення хвороби. Воно сприяє також передопераційної підготовки і післяопераційної реабілітації. Основними методами є всі види ЛФК, фізіотерапія, рекомендуються рухливі ігри, прогулянки і спортивні вправи.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1505 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...