Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

NAŠE MĚSTO



Jdeme na procházku po městě. Je to velkoměsto, které je sídlem dů­ležitých úřadů a kulturních institucí. Jsou tu různá ministerstva, vy­soké školy, nakladatelství, redakce novin a časopisů, divadla, kina, koncertní sály atd. Je zde také mnoho obchodů a obchodních domů, hotelů, cestovních kanceláří aj.

Městem protéká řeka1, která rozděluje město na dvě části. Přes řeku vede mnoho mostů. Ve středu města na náměstí jsou krásné his­torické budovy. Jsou to stavby z minulých století. Naše město se však staví stále. Na okraji města vyrostla nová sídliště, kde lidé bydlí v moderních dobře vybavených bytech.

Ještě před několika lety2 byla hlavním druhem dopravy tramvaj. Dnes jsou různé části města spojeny metrem. Metro je velmi pohodlný a rychlý dopravní prostředek.

Metrem jedeme do středu města3, vystoupíme a jdeme hlavní třídou kolem divadla. Na rohu je křižovatka, ale teď už nemusíme čekat, až přejede proud motorových vozidel, aut, autobusů a motocyklů. Na druhou stranu ulice projdeme podchodem. Tam, kde nejsou podchody, smíme přecházet jen na zelenou. Jdeme ulicemi hlavního města. Je tu vždy velmi živo, nejvíc na jaře a v létě4. Chodníky jsou plné chodců. Lidé spěchají do továren, úřadů a škol, jiní se vydali nakupovat do obchodů. Turisté a návštěvníci hlavního města se procházejí po městě a prohlížejí si jeho pamětihodnosti. Naše město i jiná česká města jsou důležitými středisky kulturního a hospodářského života.

* * *

— Jak se, prosím vás, dostanu na Letnou?5

— Jestli nechcete jít pěšky, jede tam tramvaj číslo dvacet šest (šestadvacítka). Tady naproti je stanice8.

— A pěšky je to daleko?

— Ne, to půjdete přes most, pak přes ten park nahoře pořád rovně až na druhou stranu a potom doleva.

— A tam je ta Letenská pláň?

— Ano, tam je Letenská pláň, kde se konají různé manifestace, napro­ti pak je fotbalový stadión „Sparty", napravo vede ulice, kde je mnoho různých obchodů. Vy nejste z Prahy?

— Ne, já jsem z Moskvy.

— Na to ale krásně mluvíte česky.

— To mě moc těší7, že to říkáte. Tak mockrát děkuji a na shledanou.

— Není zač. (Za málo.) Na shledanou.

* * *

— Dobrý den. Prosím vás, můžete mi ukázat cestu k divadlu?

— Divadlo je na Národní třídě.

— A kudy mám jít?

— Musíte jít přímo, na křižovatce zahněte vlevo, a tam už není k divadlu

daleko.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 345 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...