Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Plusquamperfectum et futurum indicativi activi



дієсловo esse в перфекті

дієприкметник

Œ Система перфекта. Основа перфекта.

Систему перфекта складають три часові фор­ми, що означають завершену дію: perfectum, plusquamperfectum, futurum II.

Основу перфекта отримаємо, якщо від другої основної форми дієслова (див. Lectio VI) відкинемо закінчення - і: accusav-i, docu-i,absolv-i, punlv-i.

 Perfectum indicatlvi activi

(минулий час доконаного виду

дійсного способу активного стану)

Утворюється шляхом приєднання до основи перфекта особових закінчень однини:

Зразок відмінювання:

Ž Plusquamperfectum et futurum II indicativi activi

(давноминулий і майбутній час дійсного способу активного стану)

Давноминулий час (плюсквамперфект) оз­начає дію в минулому, яка відбулася раніше іншої дії в минулому; утворюється шляхом приєднання безпосередньо до основи перфекта фактично форм дієслова esse в імперфекті (див. Lectio VIII) усіх трьох осіб однини і множини: ассusav-eram, accusav-eras, accusav-erat, accusаv-eramus, accusa v-eratis, accusav-erant.

Майбутній другий час означає дію, яка відбудеться у майбутньому раніше, ніжж дія, виражена майбутнім першим часом;утворюється шляхом приєднання безпосередньо до основи перфекта фактично форм дієслова esse в майбутньому першому часі усіх трьох осіб однини і множини, де замість -erunt вживається - erint: accusav-ero, accusav-eris, accusav-erit; accusa v-erim us, accusav-eritis, accusav-erint.

 відмінювання дієслова esse в перфекті,

плюсквамперфекті і майбутньому

другому часі активного стану

Відмінювання здійснюється шляхом приєд­нання до основи перфекта

Fu - відповідних особових закінчень.

 
 

Зразок відмінювання:

 Дієприкметник (PARTICIPIUM)

£ Дієприкметник теперішнього часу активного стану

(Participium praesentis activi)

Утворюється шляхом приєднання до основи інфекта (див. Lectio VI) суфікса - ns- для дієслів 1,2 дієвідмін і суфікса -ens- для дієслів 3,4 дієвідмін. Подібно до прикметників 3 відміни з одним закінченням, він має спільну форму для всіх родів і відмінюється за голосною групою третьої від­міни іменників (див. Lect. III, IV). Практична основа, проявляється, починаючи з Gen. Sing., і завжди закінчується на -nt: Nom. - accusans " звинува­чуючий, той, хто звинувачує ", Gen. "- accusantis, Dat. - accusa-nti і т.д.

Інші два дієприкметники утворюються від ос­нови супіна, яку отримаємо, якщо від супіна – тобто 3 основної форми дієслова (див. Lectio VI)відкинемо закінчення -urn: accusat-um. doct-um, absolut-um, punit-um.

£ Дієприкметник минулого часу пасивного ста­ну

(Participum perfecti passivi)

Утворюється шляхом приєднання до основи супіна родових закінчень –us, -a, -um: accusatus, a, um "звинувачений, а, е"; doctus, a, um "навчений, а, е"; absolutus, a, um "виправданий, а, е"; punitus, a, um "покараний, а, е".

£ Дієприкметник майбутнього часу активного стану

(Participium futuri activi)

Уворюється шляхом приєднання до основи супіна суфікса -ur- і родових закінчень -us, -a, -um: accusaturus. a, um "той, що має намір звинува­чувати " і т.д.Воно, отже, означає намір і вжи­вається майже виключно з дієсловом esse в описовій дієвідміні активного стану (див. ’).

Дієприкметники минулого часу пасивного ста­ну і майбутнього часу активного стану відмі­нюються як прикметики 1-2 відміни (див. Lectio II).

‘ Пасивна форма часів перфекта

Утворюється аналітичним способом: за допо­могою дієприкметника минулого часупасивного стану і форм дієслова esse у відповідному часі.

£ Perfectum indicativi passivi утворюється за допомогою participium perfectipassivi і дієслова esse в praesens: accusatus sum "я був звину­вачений", accusatus es "ти був звинувачений" тощо.

£ Plusquamperfectum indicativi passivi утво­рюється за допомогою participiumperfectipassivi і дієслова esse в imperfectum: accusatus eram "я був звинувачений (раніше)"; accusatus eras "ти був звинувачений" і т.д.

£ Futurum II indicativi passivi утворюється за допомогою participiumperfectipassivi і дієслова esse у futurum I: accusatus еro "я буду звину­вачений (раніше)"; accusatus eris "ти будеш звинувачений (раніше)"

’ Описова дієвідміна активного стану

Дієприкметник майбутнього часу акті вживається, як правило, в поєднанні з дієсловом esse в ролі іменної частини складеного присудка. Така конструкція називається описовою дієвідміною активного стану і передає задум,намір чи бажання діючої особи (тобто підмета) виконати певну дію: index culpampuniturus est "суддя має намір покарати провину", indices culpam punituri sunt "судді мають намір покара­ти провину" - в усіх часах, особах, числах та способах (їх ми визначимо за формами дієслова esse).

Поряд з описовою дієвідміною активного ста­ну існує і описова дієвідміна пасивного стану, яка утворюється за допомогою герундива (див. Lectio X).

ТЕКСТ





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 1929 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...