Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Як засіб реалізації регіональної економічної політики



Одним з важливих елементів механізму реалізації державної регіональної економічної політики є створення спеціальних (віль­них) економічних зон (СЕЗ) та територій пріоритетного розвитку (ТПР). Головна мета їх формування — активізація господарської, і в першу чергу підприємницької, діяльності на певній території. Завдяки СЕЗ формуються передумови для залучення інвестицій, появи нових робочих місць, структурного оновлення виробницт­ва, підвищення конкурентоспроможності продукції.

Отже, спеціальні економічні зони — це окремі території су­веренних країн, де створено сприятливі умови для руху товарів і капіталу, розвитку підприємництва з метою пожвавлення госпо­дарської діяльності. Для цього територіям надається сприятливий кредитний і податковий режим. Спеціальні режими інвестиційної діяльності, що діють на територіях СЕЗ та ТПР, передбачають надання суб'єктам зони податкових та митних пільг. Для одер­жання статусу суб'єкта СЕЗ та ТПР підприємство повинно реалі­зовувати на цій території інвестиційний проект, який належить до пріоритетного виду економічної діяльності, та зареєструватися у відповідних органах, контролюючих його діяльність. Створен­ня СЕЗ передбачає обгрунтування її функціонального призначен­ня, галузевої спрямованості та відповідності місцевим умовам.

Розрізняють такі види СЕЗ:

• функціональні зони, до складу яких, зокрема, входять техно­парки і технополіси; їх створення сприяє міжнародній співпраці у галузі розробки нових технологій;

• комплексні зони виробничого характеру, які функціонують на основі залучення іноземних інвестицій;

• зовнішньоторговельні зони, які забезпечують додаткові ва­лютні надходження.

Спеціальні економічні зони являють собою по суті території вільного підприємництва. Вони сприяють інтеграції регіонів у систему світових господарських зв'язків, нарощуванню їх експорт­ного потенціалу. Водночас це один із засобів вирішення соціально-


економічних проблем території її власними зусиллями. Вдале розміщення зон передбачає вигідне транспортно-географічне по­ложення (близькість до зовнішніх і внутрішніх ринків, наявність необхідних транспортних комунікацій), розвинений виробничий потенціал, розгалужену соціальну і виробничу інфраструктуру. Для зовнішньоторговельних зон пріоритетне значення має мере­жа транспортних шляхів; туристично-рекреаційних зон — сфера обслуговування населення; науково-технічних — наявність від­повідного кадрового забезпечення.

В Україні створено 12 СЕЗ та 5 ТПР, з яких, за існуючими оцінками, успішними з погляду залучення додаткових інвестицій є лише З СЕЗ, що створено у Донецькій, Закарпатській та Львів­ській областях. З 1995 р. діє перша створена в Україні експери­ментальна зона «Сиваш», до складу якої увійшли Кримське об'єднання «Титан», Перекопський бромний завод, Сивашський анілінофарбовий завод, Кримський содовий завод, завод пластмас «Поліфтор», сільськогосподарські підприємства, рибокомбінат.

Формування і розвиток спеціальних економічних зон в Украї­ні пов'язано з низкою проблем.

По-перше, це поступове ускладнення і непрозорість процеду­ри входження і виходу зі статусу суб'єкта СЕЗ або ТПР. Це нега­тивно впливає на інвестиційний режим, знижує прибутковість окремих видів діяльності. Зокрема, для створення однієї з перших СЕЗ «Закарпаття» і для набуття статусу суб'єкта зони необхідно було лише здійснювати інвестиційний проект і зареєструватися. Надалі у нормативно-правових документах, що регламентують процедуру створення СЕЗ, було введено норми, які фіксують ве­личину інвестицій, необхідну для отримання пільг з оподатку­вання прибутку. При цьому перевага надається потужним інвес­торам, що не завжди можна визнати виправданим за умов загаль­ної низької інвестиційної активності суб'єктів господарювання у державі.

По-друге, не відпрацьовано чітко вимоги щодо економічно доцільної спеціалізації СЕЗ, не виокремлено види діяльності. Внаслідок цих причин у підприємств, розташованих на терито­рії СЕЗ, з'являються неконкурентні переваги порівняно з під­приємствами аналогічних галузей, розташованих поза межами цих територій. За таких умов не досягається головна мета ство­рення цих зон.

По-третє, не визначено економічно доцільні розміри терито­рій, на які важливо поширювати спеціальний режим кредитуван­ня і оподаткування. Нерівномірність соціально-економічного роз-


витку територій зумовлює ситуацію, коли окремі райони стають надзвичайно привабливими для інвесторів, а на інших інвесту­вання по суті не відбувається. Це ще більше посилює нерівномір­ність територіального розвитку і не забезпечує вирішення нага­льних завдань.

Світовий досвід показує, що дедалі більшого значення для до­сягнення соціально-економічного прогресу набуває створення науково-технічних СЕЗ. їх ядром є регіональні науково-техно­логічні парки, які формуються навколо провідних науково-дослідних установ чи вищих навчальних закладів за участю ви­робничих підприємств, спроможних розробляти і запроваджува­ти новітні високі технології. Регіональні технопарки забезпечу­ють запровадження досягнень фундаментальної науки у госпо­дарську практику. Технопаркові утворення мають ієрархічну будо­ву. Елементарними утвореннями є інкубатори, які являють собою інноваційні центри чи бізнесові. Бізнес-інкубатори дають змогу підтримувати підприємництво інноваційної спрямованості. Регіо­нальні науково-технологічні парки включають технополіси, інку­батори, розгалужену мережу інфраструктури. Це — складні тери­торіальні утворення, які розширюють можливості нарощування потенціалу наукомістких і експортоспроможних галузей госпо­дарства. В Україні існують сприятливі умови для створення регіо­нальних науково-технологічних парків.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 456 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...