Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дані 1999 р




Розвинута транспортна мережа забезпечує можливості для економічних і культурних зв'язків з Карпатським, Подільським, Центральним і Південним економічними районами та республі­кою Молдовою. Близькість району до державного кордону Украї­ни з Білоруссю, Молдовою, Румунією, Польщею, Угорщиною, Словаччиною дає змогу розвивати на його території галузі і ви­робництва, продукція яких експортується або може експортува­тися у ці країни.

Головною експортоспроможною галуззю району є харчова промисловість з такими її підгалузями, як цукрова, кондитерська, м'ясна, плодоовочеконсервна, промисловість горілчаних виробів тощо. Експортне значення має й машинобудування району.

Територія Подільського економічного району характеризуєть­ся помірно-континентальним кліматом з великим впливом цик­лонів в усі пори року і з найбільшою кількістю опадів у травні-липні. Ці особливості зумовлюють певну структуру і тип ґрунто­вого покриву та впливають на спеціалізацію сільського господар­ства. Територіальні відмінності фунтового покриву зумовлюють особливості розміщення окремих сілськогосподарських культур і формування зональності в розвитку АПК (наприклад, функціону­вання буряко-цукрового підкомплексу).

Середньорічні коливання температури становлять 7,0—8,9 °С. Період з температурою понад 10 °С становить понад 180 днів, ве­гетаційний — майже 200 днів. Середньорічна кількість опадів змінюється від 700 до 500 мм, зменшуючись з північного заходу на південний схід.

Поділля у давнину займало басейн лівих приток Дністра і Південного Бугу. Ця історико-географічна область уперше зга­дується в наукових джерелах у середині XIV ст. (її називали Пониззям). Остаточно межі економічного району в сучасних кордонах сформувалися після Другої світової війни. Тоді ж одному з найбільших міст району — Проскурову було надано нову назву на честь славнозвісного героя визвольної війни українського народу проти Польщі гетьмана України Богдана Хмельницького.

Район у цілому характеризується більш низькою, ніж у серед­ньому по Україні густотою населення (72,2 чол./км2); трохи біль­ше половини населення становлять сільські жителі. Мережа роз­селення характеризується наявністю порівняно розгалуженої сис­теми сільського розселення та міської системи розселення, пре­дставленої в основному невеликими містами (у минулому вони мали назви «містечок»).


За рівнем промислового розвитку на район припадає 3,4 % ви­пуску товарної продукції промисловості в Україні. Поділля спе­ціалізується на сільськогосподарському виробництві, на основі якого сформовано потужний агропромисловий комплекс. Район має сприятливі природні умови і ресурси для розвитку багатога­лузевого сільського господарства. Достатня кількість опадів, їх більш-менш рівномірний розподіл протягом року, наявність ро­дючих ґрунтів з високим вмістом гумусу, переважно опідзолених і потужних чорноземів, позитивно впливають на розвиток сільсь­кого господарства, на перетворення його в одну з головних галу­зей спеціалізації району.

Поділля вирізняється, насамперед, високим рівнем виробницт­ва продукції землеробства і тваринництва й займає щодо цього че­тверте місце серед економічних районів в Україні. На нього при­падає близько сьомої частини випуску валової продукції сіль­ського господарства. Виробництво зерна, передусім озимої пше­ниці і кукурудзи, є спеціалізацією району. Він відзначається най­вищою в країні територіальною концентрацією посівів цукрових буряків і валового збору цієї культури. В усіх областях району розташовані великі товарні масиви плодових насаджень. Виробни­чу спеціалізацію всіх областей району визначає й овочівництво. У розрахунку на одного жителя валової продукції сільського госпо­дарства виробляється на 40 % більше, ніж у середньому по Україні.

Район спеціалізується й на харчовій галузі АПК (половина всієї товарної продукції промисловості), випуску сільськогосподарської техніки, мінеральних добрив. Провідне місце належить цукровій промисловості. Розвинута свого часу легка промисловість в умо­вах сучасної кризи (2,5 % товарної продукції) в основному працює на привізній сировині; виробництво будівельних матеріалів є та­кож профілем району. Поділля характеризується низькою землеза-безпеченістю. У розрахунку на зайнятого у сільськогосподарсько­му виробництві припадає 55—70 % сільськогосподарських угідь відповідного показника у середньому по Україні.

Поділля по праву можна вважати не тільки аграрним, а й інду­стріальним районом. Галузями спеціалізації промислового вироб­ництва тут є неметаломістке машинобудування і металообробка, у тому числі харчове та сільськогосподарське, лісова, деревооб­робна і целюлозно-паперова промисловість, легка і харчова про­мисловість, промисловість будівельних матеріалів.

Поділля має потужний науково-технічний потенціал, який може бути задіяний у реалізації науково-технічної політики. Гар­монійне поєднання наявного природно-ресурсного, виробничого


і науково-технічного потенціалу та вдале їх використання є основ­ним пріоритетним напрямом розвитку Подільського економічно­го району.

Районоутворюючим центром усього Поділля є місто Вінниця, засноване 1363 p., розташоване на берегах верхньої течії Півден­ного Бугу. Це великий промисловий центр, основною галуззю спеціалізації якого є машинобудування. Підприємства випуска­ють підшипники, електротехнічні вироби, радіоапаратуру, трак­торні агрегати. Вінниця — центр харчової (м'ясний і масло­жировий комбінати, консервний, спиртовий заводи, кондитерська фабрика) і легкої (взуттєва і шкіряно-галантерейна фабрики) промисловості, а також підприємств будівельних матеріалів і де­ревообробної галузі.

Кожна область має певні характерні ознаки: Вінницька об­ласть розташована у лісостеповій зоні України. Площа області — 26,1 тис. км2, або 4,4 % території держави, населення — 1799,1 тис. чол. Галузями спеціалізації є харчова, лісова галузі, машинобу­дування, промисловість будівельних матеріалів. Область спеціа­лізується на виробництві цукру, консервів, хімічних добрив, при­ладобудування.

Тернопільська область займає 13,8 тис. км2, або 2,3 % терито­рії України, населення — 1151,1 тис. чол. Вона є аграрно-індуст­ріальною. Галузі спеціалізації — машинобудування і металооб­робка, легка і харчова промисловість. В АПК це — виробництво продукції транспортного і сільськогосподарського машинобуду­вання, переробка місцевої сільськогосподарської сировини (цук­рові буряки, картопля, зернові, продукція тваринництва).

Хмельницька область охоплює територію 20,6 тис. км2, або 3,4 % території держави. Населення — 1447,2 тис. чол. Область є індустріально-аграрною. Галузі спеціалізації: нематеріаломісткі машинобудування і металообробка, легка і харчова промисло­вість, у тому числі виробництво широкого спектра товарів на­родного споживання — від телерадіоапаратури до тютюнових виробів, виробництво продукції транспортного і сільськогоспо­дарського машинобудування, переробка місцевої сільськогоспо­дарської сировини (зернових культур, цукрових буряків, картоп­лі, продукції тваринництва, плодів та овочів тощо).

Треба зазначити, що серед усіх економічних районів України саме Поділля відзначається особливою внутрішньою єдністю природно-географічних передумов господарювання, практично всі дослідники в галузі районування без сумніву виділяли Поділ­ля в окремий економічний район.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 313 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...