Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проблеми та перспективи розвитку і розміщення продуктивних сил району. Розвиток Центрального економічного району у перспективі повинен відбуватись, з одного боку, згідно із загальною для України стратегією переходу до ринкових



Розвиток Центрального економічного району у перспективі повинен відбуватись, з одного боку, згідно із загальною для України стратегією переходу до ринкових відносин і програмних документів, зокрема «Програми структурної перебудови еконо­міки на період до 2003 року», а з другого — з максимальним ураху­ванням місцевих умов і особливостей.

Виходячи з цього, одним з важливих напрямів розвитку райо­ну є структурна перебудова його господарського комплексу ін­новаційної спрямованості, тобто максимально можливе за сучас­них умов технологічне оновлення всіх галузей економіки з по­переднім визначенням галузевих пріоритетів.

Пріоритетами розвитку повинні бути конкурентоспроможні галузі з виробництва товарів і послуг на внутрішньому і зовніш­ньому ринках.

Такими у Центральному районі є машинобудування (приладобу­дування), у тому числі виробництво оптичних і оптикомеханічних приладів, радіовимірювальних приладів, авіаційна, мікробіологічна промисловість. Продукція цих галузей спрямована на задоволення потреб внутрішнього і зовнішнього ринку. У цьому зв'язку необхід­но нарощувати потенціал експортно орієнтованих галузей і товар­них груп, зокрема, літакобудування та приладобудування.

У хімічній та нафтохімічній промисловості, яка є галуззю ре­гіональної спеціалізації, необхідно максимально використовувати наявні потужності, здійснювати реконструкцію і технічне пере­озброєння всіх виробничих ланок.

У районному АПК необхідно спрямувати зусилля на збалан­сування основних блоків комплексу — сільського господарства, харчової промисловості, виробничої інфраструктури. Важливим є зменшення витрат на виробництво продукції галузі, що у свою чергу підвищить її конкурентоспроможність.

Важливим для Центрального району є розвиток індустрії ту­ризму з центром у Києві, який багатий на історичні та культурні пам'ятки, що значно збільшить валютне надходження до місце­вого і державного бюджетів.

Необхідно нарощувати обсяги послуг, вдосконалювати їх структуру, вишукувати можливості для збільшення питомої ваги наукомістких послуг, зокрема, в галузі науково-технічних дослі­джень і розробок.






Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 508 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...