Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кольорова металургія



Кольорова металургія — галузь важкої промисловості, яка включає видобуток руд кольорових, благородних і рідкісних ме­талів, їх збагачення і переробку. її розвиток зумовлюється зрос­таючими обсягами споживання кольорових і рідкісних металів у наукомістких галузях економіки — атомній енергетиці, електро­нній промисловості, промисловості засобів зв'язку, ракетобуду­ванні, у виробництві космічної техніки тощо.

Станом на 2000 р. у галузі налічувалося 215 підприємств різ­них форм власності, вироблялося 2,4 % промислової продукції, було зайнято 46,6 тис. працівників.

Упродовж тривалого часу підприємства кольорової металур­гії України існували як розрізнені одиниці різних відомчих структур колишнього СРСР. Це призвело до того, що практично жодне виробництво не має замкненого технологічного циклу — від первинної рудної сировини до готового прокату або напів­продуктів підвищеного ступеня готовності. Має місце незбалан-сованість між потребами та забезпеченістю України окремими видами кольорових металів, нерівномірність розвитку окремих її підгалузей. Так, Україна є практично монополістом на еконо­мічному просторі СНД у добуванні та збагаченні титанової си­ровини, вона випускає монопольно низку рідкісних металів: цир­коній, гафній, ніобій, ряд лігатур, випускає понад 80 % трих-лорсилану — сировини для виробництва напівпровідникового кремнію, близько 70 % випуску монокристалевого кремнію. У той же час Україна не має значних освоєних джерел сировини для виробництва ряду основних кольорових металів: алюмінію, міді, цинку, свинцю, олова, вольфраму, молібдену, германію тощо. Повністю відсутні первинні виробництва сплавів і зливків алюмінієвого і титанового прокату, труб з алюмінію та його сплавів, які імпортуються.

На власній сировині базується лише виробництва титану, фе­ронікелю, цирконію, кремнію, ртуті. Резервом власної сировини кольорових металів є техногенні родовища (відходи теплоелект­ростанцій, коксохімічного виробництва, чорної металургії тощо). Одним з основних джерел задоволення потреб України в кольо­рових металах є вторинна кольорова металургія.

Галузева структура кольорової металургії згідно із ЗКГНГ та її зміни за 10 років (1991—2000 pp.) подано в табл. 3.29 та нарис. 3.6.


Таблиця 3.29





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 416 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...