Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і основні цивільно-правові засоби захисту права власності. 10 страница



Характерною ознакою договору підряду є те, що роботи підрядчиком виконуються на його власний ризик, а це означає, що він не має права вимагати винагороди у разі випадкової загибелі предмету підряду або неможливості завершення робіт без провини сторін (ст. 855 ЦК України). Підрядчик несе ризик у разі можливого раптового припинення робіт, випадкового погіршення або подорожчання і тому подібне. Так, якщо предмет договору підряду до здачі його замовникові випадково загинув або закінчення роботи стало неможливим без провини сторін, підрядчик не має права вимагати плати за роботу. Проте в тому випадку, якщо загибель предмету підряду або неможливість завершення роботи відбулися унаслідок недоліку матеріалу, наданого замовником, або унаслідок його розпорядження про спосіб виконання робіт, або відбулися після настання терміну ухвалення замовником виконаної роботи, причому підрядчиком були дотримані вимоги закону щодо попередження замовника про недолік матеріалів і інші істотні обставини, які загрожують цілісності або придатності виконуваної роботи, і замовник не прийняв відповідні заходи, підрядчик зберігає право на отримання винагороди за роботу.

Зміст договору підряду. Договір підряду може полягати на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з передачею її результату замовникові. В тому випадку, якщо договором передбачені виготовлення речі, підрядчик після завершення робіт може передати права на неї замовникові.

Зміст підрядного договору визначається його істотними умовами, якими є предмет договору, його ціна і терміни виконання робіт.

Предметом договору підряду є індивідуально певні речі, договором повинні бути чітко визначені їх характеристики, таке як кількість, якість, розміри, інші необхідні характеристики, як правило, на розсуд замовника.

Згідно ст. 839 ЦК України підрядчик зобов'язаний виконати роботу, визначену договором підряду, зі свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлене договором. При цьому підрядчик відповідає за неналежну якість наданого ним матеріалу і устаткування, а також за надання матеріалу або устаткування, обремененного правами третіх осіб. Матеріал може бути наданий і замовником. Так, згідно ст. 840 ЦК України, якщо робота виконується частково або в повному об'ємі з матеріалу замовника, підрядчик відповідає за неправильне використання цього матеріалу. Підрядчик зобов'язаний надати замовникові звіт про використання матеріалу і повернути його не використану частину.

Якщо робота виконується з матеріалу замовника, в договорі підряду повинні бути встановлені норми витрат матеріалу, терміни повернення його залишку і основних відходів, а також відповідальність підрядчика за невиконання або неналежне виконання своїх обов'язків.

Підрядчик відповідає за невиконання або неналежне виконання роботи, викликаного недоліками матеріалу, наданого замовником, якщо не доведе, що ці недоліки не могли бути їм виявлені при прийомі матеріалу.

Підрядчик зобов'язаний приймати всі заходи щодо збереження майна, переданого йому замовником, і відповідає за втрату або пошкодження цього майна (ст. 841 ЦК України).

Згідно ст. 842 ЦК України ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження (псування) матеріалу до настання терміну здачі підрядчиком визначеною договором підряду роботи несе сторона, яка надала матеріал, а після настання цього терміну — сторона, яка пропустила термін, якщо інше не встановлене договором або законом.

Законом встановлюються вимоги до якості роботи. Так, згідно ст. 857 ЦК України робота, виконана підрядчиком, повинна відповідати умовам договору підряду, а у разі їх відсутності або неповноти — вимогам, які зазвичай відносяться до роботи відповідного характеру.

Виконана робота повинна відповідати якості, визначеній в договорі підряду, або вимогам, які зазвичай ставляться, на момент передачі її замовникові.

Результат роботи в межах розумного терміну повинен годитися для використання згідно з угодою підряду або для звичайного використання роботи такого характеру.

Гарантія якості роботи розповсюджується на все, що складає результат роботи, якщо інше не встановлене договором підряду.

Числення гарантійного терміну починається з моменту, коли виконана робота була прийнята або частина її повинна бути прийнята замовником, якщо інше не встановлене договором підряду (ст. 860 ЦК України).

До вимог щодо неналежної якості роботи, виконаної за договором підряду, застосовується позовна давність в один рік, а щодо будівель і споруд — три роки з дня ухвалення роботи замовником.

Якщо договором підряду або законом встановлений гарантійний термін і заява з приводу недоліків роботи зроблено в межах гарантійного терміну, перебіг терміну позовної давності починається з дня заявлення про недоліки.

Якщо згідно з угодою підряду роботу було прийнято замовником частинами, перебіг терміну позовної давності починається з дня ухвалення роботи в цілому (ст. 864 ЦК України).

Ціна роботи за договором підряду як його істотна умова визначається згідно ст. 843 ЦК України, яким встановлено, що в договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення.

Якщо в договорі підряду не установлена ціна роботи або способи її визначення, ціна встановлюється за рішенням суду на підставі цін, які зазвичай застосовуються за аналогічні роботи, з урахуванням необхідних витрат, визначених сторонами.

Ціна роботи в договорі підряду включає відшкодування витрат підрядчика і плату за виконану ним роботу.

Ціна в договорі підряду може бути визначена в кошторисі (ст. 844 ЦК України). Якщо робота виконується згідно кошторису, складеному підрядчиком, кошторис набуває чинності і стає частиною договору підряду з моменту підтвердження її замовником.

Кошторис на виконання робіт може бути приблизним або твердим. Кошторис є твердим, якщо інше не встановлене договором.

Зміни в твердий кошторис можуть вноситися лише за погодженням сторін.

У разі перевищення твердого кошторису всі пов'язані з цим витрати несе підрядчик, якщо інше не встановлене законом.

Якщо виникла необхідність проведення додаткових робіт і у зв'язку з цим відбувається істотне перевищення певного приблизного кошторису, підрядчик зобов'язаний своєчасно попередити про це замовника. Замовник, який не погодився на перевищення кошторису, має право відмовитися від договору підряду. В цьому випадку підрядчик може вимагати від замовника оплати виконаної частини роботи.

Підрядчик, який своєчасно не попередив замовника про необхідність перевищення приблизного кошторису, зобов'язаний виконати договір підряду за ціною, встановленою договором.

Підрядчик не має права вимагати збільшення твердого кошторису, а замовник — її зменшення у випадку, якщо на момент укладення договору підряду не можна було передбачити повний об'єм роботи або необхідні для цього витрати.

У разі істотного збільшення після укладення договору вартості матеріалу, устаткування, які повинні були бути надані підрядчиком, а також вартості послуг, які надавалися йому іншими особами, підрядчик має право вимагати збільшення кошторису. У разі відмови замовника від збільшення кошторису підрядчик має право вимагати розірвання договору.

Якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядчикові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, якщо робота виконана належним чином і в узгоджений термін або, за згодою замовника, — достроково (ст. 854 ЦК України).

Підрядчик має право вимагати виплати йому авансу лише у випадку і в розмірі, встановлених договором.

У ЦК України є новела, пов'язана з ощадливістю підрядчика (ст. 845). Так, підрядчик має право на економне ведення робіт за умови забезпечення належної їх якості.

Якщо фактичні витрати підрядчика опинилися менше тих, які передбачалося при визначенні ціни (кошториси), підрядчик має право на оплату роботи за ціною, встановленою договором підряду, якщо замовник не доведе, що отримане підрядчиком заощадження зумовило погіршення якості роботи.

Сторони можуть домовитися про розподіл між ними заощадження, отриманого підрядчиком.

Терміни почала і завершення виконання підрядних робіт і терміни передачі результатів робіт замовникові є істотними умовами договору підряду. Терміни виконання роботи або її окремих етапів повинні бути встановлені в договорі підряду (ст. 846 ЦК України). На практиці при виконанні довгострокових робіт сторонами часто затверджуються графіки проведення робіт, яких може дотримуватися підрядчик під загрозою штрафних санкцій або навіть розірвання договору.

Якщо в договорі підряду не встановлені терміни виконання роботи, підрядчик зобов'язаний виконати роботу, а замовник має право вимагати її виконання в розумні терміни, згідно суті зобов'язання, характеру, об'ємів роботи і звичаїв ділового обороту.

Права і обов'язки сторін. Договір підряду є двостороннім договором, по якому підрядчик і замовник набувають певних прав і обов'язків.

Основні обов'язки підрядчика визначені нормами ЦК України, до яких слід віднести:

виконання певної роботи за завданням замовника і здача належно виконаної роботи (ст. 837);

обов'язок своєчасно приступити до виконання роботи і виконати її в обумовлений термін (ст. 846);

виконання роботи, визначеної договором підряду, зі свого матеріалу і своїми засобами, якщо інше не встановлене договором(ст. 839);

якщо робота виконується частково або в повному об'ємі з матеріалу замовника, правильно використовувати цей матеріал, надати звіт про використання матеріалу і повернути його залишок(ст. 840);

обов'язок приймати всі заходи щодо збереження майна, переданого йому замовником, і відповідати за втрату або пошкодження цього майна (ст. 841);

зобов'язання своєчасне попередити замовника: про недоброякісність або непридатність матеріалу, отриманого від замовника; про те, що дотримання вказівок замовника загрожує якості або придатності результату роботи; про наявність інших обставин, які не залежать від підрядчика, які загрожують якості або придатності результату роботи (ст. 847);

зобов'язання передати замовникові разом з результатом роботи інформацію щодо експлуатації або іншого використання предмету договору підряду, якщо це передбачено договором або якщо без такої інформації використання результату роботи для цілей, визначених договором, є неможливим (ст. 861).

Приведений перелік не є вичерпним, договором можуть бути передбачені і інші зобов'язання підрядчика, які витікають з характеру і змісту роботи.

Крім того, якщо із закону або договору не витікає зобов'язання підрядчика виконати обумовлену договором роботу особисто, підрядчик має право привернути до виконання роботи (або окремих її етапів або видів) інших осіб — субпідрядників. В цьому випадку підрядчик виступає генеральним підрядчиком, укладає угоди з субпідрядниками і несе відповідальність за виконання ними своїх зобов'язань перед замовником. При цьому субпідрядні договори винні за змістом і термінам відповідати підрядному договору і не суперечити останньому.

Генеральний підрядчик відповідає перед субпідрядником за невиконання або неналежне виконання замовником своїх обов'язків за договором підряду, а перед замовником — за порушення субпідрядником свого обов'язку.

Замовник і субпідрядник не мають права пред'являти один одному вимоги, пов'язані з порушенням договорів, ув’язнених будь-яким з них з генеральним підрядчиком, якщо інше не встановлене договором або законом (ст. 838 ЦК України).

Слід звернути увагу на виконання окремих видів робіт, встановлених законом, зокрема Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 1 червня 2000 р., на яких підрядчик (субпідрядник) зобов'язані отримати спеціальний дозвіл (ліцензію).

Підрядчик має право не починати роботу, а почату роботу зупинити, якщо замовник не надав матеріал, устаткування або річ, яка підлягає переробці, і цим створив неможливість виконання договору підрядчиком (ст. 851 ЦК України).

Підрядчик має право на притримування результату роботи (ст. 856 ЦК України). Так, якщо замовник не сплатив встановленої ціни роботи або іншої суми, покладеної підрядчикові у зв'язку з виконанням договору підряду, підрядчик має право притримати результат роботи, а також устаткування, надлишки невикористаного матеріалу і інше майно замовника, яке знаходиться у підрядчика.

Згідно ст. 848 ЦК України підрядчик має право відмовитися від договору підряду і право на відшкодування збитків, якщо замовник, не дивлячись на своєчасне попередження з боку підрядчика, у відповідний термін не замінить недоброякісний або непридатний матеріал, не змінить вказівок про спосіб виконання роботи або не усуне інших обставин, які загрожують якості або придатності результату роботи.

Якщо використання недоброякісного або непридатного матеріалу або дотримання вказівок замовника загрожує життю і здоров'ю людей або приводить до порушення екологічних, санітарних правил, правил безпеки людей і інших вимог, підрядчик зобов'язаний відмовитися від договору підряду, маючи право на відшкодування збитків.

Якщо замовник протягом одного місяця ухиляється від ухвалення виконаної роботи, підрядчик має право після двократного попередження продати результат роботи, а суму виручки, за вирахунком всіх покладених підрядчикові платежів, внести на депозит нотаріуса на ймення замовник, якщо інше не встановлене договором (ст. 853 ЦК України).

Загальним для сторін є зобов'язання щодо дотримання конфіденційності отриманої сторонами інформації. Так, згідно ст. 862 ЦК України, якщо сторона в договорі підряду унаслідок виконання договору отримала від другої сторони інформацію про нові рішення і технічні знання, у тому числі і такі, які не захищені законом, а також відомості, які можуть розглядатися як комерційна таємниця, вона не має права повідомляти їх іншим особам без згоди другої сторони.

Певні права і обов'язки за договором підряду покладаються і на замовника за договором.

Основними обов'язками замовника є:

ухвалення і оплата виконаної підрядчиком роботи (статті 837, 853 ЦК України);

сприяння підрядчикові у виконанні роботи у випадках, в об'ємі і в порядку, встановлених договором підряду (ст. 850 ЦК України);

на вимогу підрядчика у встановлений термін здійснити заміну недоброякісного або непридатного матеріалу, змінити вказівки про спосіб виконання роботи і усунути інші обставини, які загрожують якості або придатності результату роботи (ст. 848 ЦК України);

— замовник зобов'язаний прийняти роботу, виконану підрядчиком згідно з угодою підряду, оглянути її і у разі виявлення допущених в роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядчикові.

Якщо після ухвалення роботи замовник виявив відступу від умов договору підряду або інші недоліки, які не могли бути встановлені при звичайному способі її ухвалення (приховані недоліки), зокрема такі, які були навмисно приховані підрядчиком, він зобов'язаний негайно повідомити про це підрядчикові (ст. 853 ЦК України).

ЦК України встановлюються основні права замовника під час виконання роботи. Так, згідно ст. 849 цього Кодексу замовник має право у будь-який час перевірити хід і якість роботи, не втручаючись в діяльність підрядчика.

Якщо підрядчик своєчасно не почав роботу або виконує її настільки поволі, що закінчення її в строк стає явним чином неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду і вимагати відшкодування збитків.

Якщо під час виконання роботи стане очевидним, що вона не буде виконана належним чином, замовник має право призначити підрядчикові термін для усунення недоліків, а у разі невиконання підрядчиком цієї вимоги — відмовитися від договору підряду і вимагати відшкодування збитків або доручити виправлення роботи іншій особі за рахунок підрядчика.

Замовник має право у будь-який час до закінчення роботи відмовитися від договору підряду, виплативши підрядчикові плату за виконану частину роботи і відшкодувавши йому збитки, заподіяні розірванням договори.

Якщо підрядчик відступив від умов договору підряду, що погіршило роботу, або допустив інші недоліки в роботі, замовник має право на власний вибір вимагати безвідплатного виправлення цих недоліків в розумний термін або виправити їх за свій рахунок з правом на відшкодування своїх витрат на виправлення недоліків або відповідного зменшення плати за роботу, якщо інше не встановлене договором.

За наявності в роботі істотних відступів від умов договору підряду або інших істотних недоліків замовник має право вимагати розірвання договору і відшкодування збитків (ст. 852 ЦК України).

Відповідальність сторін за договором підряду. ЦК України встановлює відповідальність сторін договору у разі невиконання або неналежного виконання умов договору підряду.

Статтею 858 ЦК України встановлює відповідальність підрядчика за неналежну якість роботи. Так, якщо робота виконана підрядчиком з відступами від умов договори підряду, які погіршили роботу, або з іншими недоліками, які роблять її непридатною для використання згідно з угодою або для звичайного використання роботи такого характеру, замовник має право, якщо інше не встановлене договором або законом, на власний вибір вимагати від підрядчика: 1) безвідплатного усунення недоліків в роботі в розумний термін; 2) пропорційного зменшення ціни роботи; 3) відшкодування своїх витрат на усунення недоліків, якщо право замовника усувати їх встановлене договором.

Підрядчик має право замість усунення недоліків роботи, за які він відповідає, безоплатно виконати роботу поновному з відшкодуванням замовникові збитків, заподіяних простроченням виконання. В цьому випадку замовник зобов'язаний повернути раніше передану йому роботу підрядчикові, якщо по характеру роботи таке повернення можливе.

Якщо відступи в роботі від умов договору підряду або інші недоліки в роботі є істотними або такими, які не можуть бути усунені, або не були усунені у встановлений замовником розумний термін, замовник має право відмовитися від договору і вимагати відшкодування збитків.

Умова договору підряду про звільнення підрядчика від відповідальності за певні недоліки роботи не звільняє його від відповідальності за недоліки, які виникли унаслідок умисних дій або бездіяльності підрядчика.

Підрядчик, який надав матеріал для виконання роботи, відповідає за його якість згідно положенням про відповідальність продавця за товари неналежної якості.

У разі невиконання замовником свого обов'язку щодо сприяння підрядчикові у виконанні роботи підрядчик згідно ст. 850 ЦК України має право вимагати відшкодування заподіяних збитків, включаючи додаткові витрати, викликані простоєм, перенесенням термінів виконання роботи або підвищенням ціни роботи.

Якщо виконання роботи за договором підряду стало неможливим унаслідок дій або недогляду замовника, підрядчик має право в сплату йому встановленої ціни з урахуванням плати за виконану частину роботи, за вирахунком сум, які підрядчик отримав або міг отримати у зв'язку з невиконанням замовником договору.

Підрядчик має право не починати роботу, а почату роботу зупинити, якщо замовник не надав матеріал, устаткування або річ, яка підлягає переробці, і цим створив неможливість виконання договору підрядчиком.

У разі порушення підрядчиком договору підряду, якщо підрядчик відступив від умов договору підряду, що погіршило роботу, або допустив інші недоліки в роботі, замовник має право згідно ст. 852 ЦК України на власний вибір вимагати безвідплатного виправлення цих недоліків в розумний термін або виправити їх за свій рахунок з правом на відшкодування своїх витрат у зв'язку з виправленням недоліків або відповідного зменшення плати за роботу, якщо інше не встановлене договором.

За наявності в роботі істотних відступів від умов договору підряду або інших істотних недоліків замовник має право вимагати розірвання договору і відшкодування збитків.

Згідно ст. 853 ЦК України основним обов'язком замовника є ухвалення виконаної роботи. Замовник зобов'язаний прийняти роботу, виконану підрядчиком згідно з угодою підряду, оглянути її і у разі виявлення допущених в роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядчикові.

Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право надалі посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі.

Замовник, який прийняв роботу без перевірки, позбавляється прав посилатися на недоліки роботи, які могли бути встановлені при звичайному способі її ухвалення (явні недоліки).

Якщо після ухвалення роботи замовник виявив відступу від умов договору підряду або інші недоліки, які не могли бути встановлені при звичайному способі її ухвалення (приховані недоліки), зокрема такі, які були навмисно приховані підрядчиком, він зобов'язаний негайно повідомити про це підрядчикові.

У разі виникнення між замовником і підрядчиком суперечки з приводу недоліків виконаної роботи або їх причин на вимогу кого-небудь з них може бути призначена експертиза. Витрати на проведення експертизи несе підрядчик, окрім випадків, якщо експертизою встановлена відсутність порушень договору підряду або причинного зв'язку між діями підрядчика і виявленими недоліками. У цих випадках витрати на проведення експертизи несе сторона, яка вимагала її призначення, а якщо експертиза призначена за погодженням сторін, — обидві сторони порівну.

Якщо ухилення замовника від ухвалення виконаної роботи послужило причиною зміни терміну здачі роботи, вважається, що право власності на виготовлену (перероблену) річ перейшло до замовника в мить, коли повинна була відбутися її передача.

Спеціальні види договорів підряду. Договір будівельного підряду є різновидом підрядних договорів, і на нього в цілому розповсюджуються норми законодавства, які регулюють підряд, якщо інше не встановлене окремими законодавчими актами.

Договір будівельного підряду полягає на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пуско-налагоджувальних і інших робіт, нерозривно пов'язаних з місцезнаходженням об'єкту.

Капітальним будівництвом відповідно до ухвали Кабінету Міністрів України «О затвердженні Порядку державного фінансування капітального будівництва» від 27 грудня 2001 р. № 1764 признається процес створення нових, а також розширення, реконструкція, технічне переоснащення підприємств, що діють, об'єктів виробничого і невиробничого призначення, пускових комплексів (з урахуванням проектних робіт, проведення торгів (тендерів) в будівництві, консервація, розконсервування об'єктів, зміст дирекції підприємств, які будуються, а також придбання технологічного оснащення, яке не входить в кошторис об'єктів).

Капітальний ремонт охоплює ремонтні роботи основних засобів, унаслідок чого збільшується термін їх служби або поліпшуються якісні характеристики (потужність, продуктивність і ін.).

Реконструкція — це комплекс будівельних робіт і організаційно-технічних заходів, унаслідок яких змінюються архітектурно-планувальні і технічні показники завершених або не завершених будівництвом споруд.

Дозвіл на виконання будівельних робіт по новому будівництву, реконструкції, реставрації і капітального ремонту будинків, споруд і інших об'єктів, їх розширення і технічного переоснащення є документом, який засвідчує право забудовника (замовника) і генерального підрядчика на виконання будівельних робіт згідно затвердженої проектної документації, підключення до інженерних мереж і споруд і надає право відповідним службам на видачу ордера на проведення земляних робіт.

Дозвіл на виконання будівельних робіт надається інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю, які одночасно ведуть реєстр наданих дозволів. Виконання будівельних робіт без вищезазначеного дозволу забороняється.

Згідно ст. 875 ЦК України договором будівельного підряду визнається договір, по якому підрядчик зобов'язується збудувати і показати у встановлений термін об'єкт або виконати інші будівельні роботи згідно проектно-смітної документації, а замовник зобов'язується надати підрядчикові будівельний майданчик, передати затверджену проектно-смітну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядчика, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи і сплатити їх.

При цьому власником об'єкту будівництва або результату інших будівельних робіт до їх здачі замовникові є підрядчик (ст. 876 ЦК України), який несе ризик випадкового знищення або випадкового пошкодження об'єкту будівництва до його ухвалення замовником, крім випадків, коли це відбулося унаслідок обставин, які залежали від замовника (ст. 880 ЦК України).

Відповідно до ЦК України на підрядчика покладається обов'язок укласти договір страхування об'єкту будівництва або комплексу робіт, якщо інше не встановлене договором будівельного підряду.

Враховуючи складність і тривалість виконання робіт за договором будівельного підряду особлива увага в нім відводиться порядку і процесу визначення ціни договору, яка встановлюється на підставі затвердженої замовником проектно-смітної документації. Так, згідно ст. 877 ЦК України підрядчик зобов'язаний здійснювати будівництво і пов'язані з ним будівельні роботи згідно проектної документації, яка визначає об'єм і зміст робіт і інші вимоги, які відносяться до робіт і кошторису, який визначає ціну робіт.

Підрядчик зобов'язаний виконати всі роботи, вказані в проектній документації і в кошторисі (проектно-смітної документації), якщо інше не встановлене договором будівельного підряду.

Договором будівельного підряду повинні бути визначені склад і зміст проектно-смітної документації, а також може бути визначений, хто із сторін і в який термін зобов'язаний надати відповідну документацію.

Підрядчик, виявивши в ході будівництва невраховані проектною документацією роботи і необхідність у зв'язку з цим проведення додаткових робіт і збільшення кошторису, зобов'язаний повідомити про це замовникові.

У разі неотримання від замовника в розумний термін відповіді на своє повідомлення підрядчик зобов'язаний зупинити відповідні роботи з віднесенням збитків, заподіяних цією зупинкою, на замовника. Замовник звільняється від відшкодування цих збитків, якщо доведе, що в проведенні додаткових робіт немає необхідності.

Якщо підрядчик не виконав цього обов'язку, він позбавляється права вимагати від замовника плати за виконані додаткові роботи і права на відшкодування заподіяних цим збитків, якщо не доведе, що його негайні дії були необхідними на користь замовника, зокрема у зв'язку з тим, що зупинка роботи могла привести до знищення або пошкодження об'єкту будівництва.

Замовник має право вносити зміни до проектно-смітну документації на початок робіт або під час їх виконання за умови, що додаткові роботи, викликані такими змінами, за вартістю не перевищують десяти відсотків визначеної в кошторисі ціни і не змінюють характеру робіт, визначених договором.

Внесення до проектно-смітну документації змін, які вимагають додаткових робіт, вартість яких перевищує десять відсотків визначеної в кошторисі ціни, допускається лише за згодою підрядчика. В цьому випадку підрядчик має право відмовитися від договору і вимагати відшкодування збитків (ст. 878 ЦК України).

Матеріально-технічне забезпечення будівництва покладається на підрядчика, якщо інше не встановлене договором будівельного підряду. Договором на замовника може бути покладений обов'язок сприяти підрядчикові в забезпеченні будівництва водопостачанням, електроенергією і тому подібне, а також в наданні інших послуг.

Підрядчик, який зобов'язаний здійснювати матеріально-технічне забезпечення будівництва, несе ризик неможливості використання наданого ним матеріалу (деталей, конструкцій) або устаткування без погіршення якості робіт.

У разі неможливості використання матеріалу (деталей, конструкцій) або устаткування, наданого замовником, без погіршення якості виконуваних робіт підрядчик має право відмовитися від договору і вимагати від замовника сплати ціни робіт пропорційно їх виконаної частини, а також відшкодування збитків, не покритих цією сумою (ст. 879 ЦК України).

Оплата робіт проводиться після ухвалення замовником побудованого об'єкту (виконаних робіт), якщо інший порядок розрахунків не встановлений за погодженням сторін. Часто договорами передбачається поетапна оплата виконаних робіт.

У разі руйнування або пошкодження об'єкту будівництва унаслідок непереборної сили до настання встановленого договором будівельного підряду терміну здачі об'єкту, а також у разі неможливості завершити будівництво (будівельні роботи) з іншої причини, яка не залежить від замовника, підрядчик не має права вимагати від замовника оплату за роботу або оплату витрат, якщо інше не встановлене договором.

У разі потреби консервації будівництва по незалежних від сторін обставинах замовник зобов'язаний сплатити підрядчикові виконані до консервації роботи і відшкодувати йому витрати, пов'язані з консервацією.

Згідно ст. 881 ЦК України на підрядчика покладається обов'язок страхування об'єкту будівництва.





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 378 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.017 с)...