Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види цінових стратегій



Стратегія Сутність Умови доцільності
Стратегії встановлення ціни на новий турпродукт/послугу
Стратегія «Зняття вершків» – висока початкова ціна на унікальну пропозицію з поступовим поетапним зниженням ціни внаслідок задоволення потреб елітного сегмента чи зниження рівня актуальності продукту. Монопольне володіння новинкою (запатентоване право на новинку); запас часу, протягом якого компанія встигне «зняти вершки» поступово з кожного сегмента ринку; наявність попиту і сприйняття споживачами високої ціни як гарантії високої якості.
Стратегія «Завоювання ринку» (або «Лазерного променя», або «Прорив на ринок») – низька початкова ціна з метою швидкого і глибокого проникнення на ринок (завдяки формуванню кола прихильників ТУРИСТИЧНОГО ПРОДУКТУ/ПОСЛУГИ) з поступовим поетапним підвищенням ціни на кожну нову модифікацію ТУРИСТИЧНОГО ПРОДУКТУ/ПОСЛУГИ. Високий рівень конкуренції на ринку; еластичність попиту на ТУРИСТИЧНОГО ПРОДУКТУ/ПОСЛУГИ по ціні; резерви у модифікації ТУРИСТИЧНОГО ПРОДУКТУ/ПОСЛУГИ; фінансова спроможність компанії відкласти отримання прибутку на майбутнє; фінансова спроможність компанії проводити ефективну комунікаційну політику.
Стратегії низьких або високих цін
Стратегія «Доступних цін» – незмінно найнижча ціна на ринку  
Стратегія «Престижних цін» – незмінно найвища ціна на ринку. Готелі чи ресторани, що позиціюють себе як люксові та елегантні, виходять на ринок із ціною, яка підтримує і гарантує цю позицію.
Стратегії незаокруглених цін – встановлення цін без нулів, наприклад: 4999 грн. чи 847 грн. На думку психологів, споживачі вважають таку ціну більш справедливою
Стратегії формування цін на основі особливостей взаємовідносин підприємства з партнерами.
Стратегії гнучких або постійних цін – ціни протягом певного періоду (доби, тижня, місяця, кварталу, року) відображають або не відображають коливання двох груп чинників. Перша – значення складових елементів ціни. Друга – амплітуда коливання попиту протягом цього періоду (вірніше, необхідність зменшити цю амплітуду).  
Дискримінаційне ціноутворення   – компанія продає одні й ті самі послуги (тобто послуги, що мають одну собівартість) різним споживачам за різними цінами, залежно від умов договору, зацікавленості у розвитку стосунків із клієнтом тощо.  
Зональне або географічне ціноутворення розмір ціни залежить від території проживання покупця (зони) або від відстані між покупцем і продавцем.  
Стратегія наслідування лідера передбачає постійте співвідношення власних цін із цінами галузевого або ринкового лідера.  
?
 
 
 
 
 
Якість Ціна
Висока Середня Низька
Висока 1. Стратегія преміальних націнок 2. Стратегія глибокого проникнення на ринок 3. Стратегія цінових переваг
Середня 4. Стратегія «показного» блиску 5. Стратегія середнього рівня 6. Стратегія доброякісності
Низька 7. Стратегія пограбування Стратегія завищеної ціни 9. Стратегія дешевих товарів

Питання для самоконтролю:

1. Назвіть чинники ціноутворення туристичного підприємства. Як враховується кожен з цих чинників при встановленні ціни на турпродукт?

2. Як розраховується собівартість турпродукту? За яких умов туристичне підприємство може отримати знижки від виробників туристичних послуг?

3. Чим відрізняється в туризмі ціна – “нетто” від ціни - “брутто”?

4. Назвіть чинники, що визначають ступінь чутливості споживача до ціни на турпродукт. Поясніть кожен чинник.

5. Як впливає співвідношення попиту та пропозиції на рівень цін? Який показник встановлює взаємозв¢язок між попитом і ціною?

6. Опишіть процес ціноутворення туристичного підприємства. Які цілі ставить перед собою підприємство при виборі цінової стратегії?

7. Поясніть сутність витратного методу ціноутворення. Чому саме цей метод найчастіше використовується в практиці туристичного підприємства?

8. За якими критеріями можна диференціювати ціни на турпродукт?

9. Поясніть роль довідкових, конфіденційних і контрактних цін у діяльності туристичного підприємства?

10. Які чинники обумовлюють вибір підприємством цінової стратегії?

11. Охарактеризуйте один з підходів до вибору цінової стратегії.





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 1271 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...