Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Матеріали тренінгу



Тренінг проводиться на матеріалах реально існуючого підприємства «Х», інформація про особливості діяльності якого та форми фінансової звітності надаються окремо у вигляді роздаткового матеріалу. Кожна міні-група отримує свійкомплект роздаткового матеріалу.

Тренінг імітує діяльність фінансово-аналітичного відділу підприємства. Основні працівники відділу:

1) начальник фінансового відділу, антикризовий керуючий;

2) фінансист-аналітик;

3) контролер-спеціаліст з контролю за витратами;

4) фахівець з управління дебіторською і кредиторською заборгованістю.

Основні функції, які виконують працівники:

1) начальник фінансового відділу, керуючий санацією – координація зусиль та контроль за діяльністю працівників відділу, допомога працівникам у роботі, узагальнення результатів у вигляді аналітичної записки або проекту та її підготовка до презентації, вибір форми презентації;

2) фінансист-аналітик – проводить діагностику фінансового стану підприємства на предмет банкрутства, визначає стан фінансової рівноваги та надає результати свого аналізу начальнику фінансового відділу для подальшої роботи і прийняття управлінських рішень;

3) контролер-спеціаліст з контролю за витратами – проводить аналіз витрат підприємства, складає прогнозні плани та бюджети з урахуванням змін у обсягах виробництва та витратах підприємства, розраховує беззбитковий обсяг виробництва, операційний важіль та оцінює ступінь операційного ризику, складає пропозиції щодо підвищення рентабельності виробництва продукції та діяльності підприємства в цілому;

4) фахівець з управління дебіторською і кредиторською заборгованістю та залучення фінансових ресурсів – здійснює моніторинг дебіторської та кредиторської заборгованості підприємства, визначає умови комерційного кредитування, пропонує заходи щодо балансування дебіторської та кредиторської заборгованості і скорочення касового розриву, пропонує заходи щодо управління дебіторською заборгованістю за результатами аналізу.

На початку роботи керівник міні-групи (начальник фінансового відділу) пояснює кожному працівникові його функції та вимоги до виконання його обов’язків.

Результатом роботи кожного спеціаліста є аналітична записка, оформлена належним чином та надана у строк на вимогу керівника. Результатом роботи міні-групи є проект антикризових заходів з їх повним обґрунтуванням, оформлений належним чином з оприлюдненням (презентацією) перед аудиторією.

Що зробити:

1. Ознайомитисяз характеристикою підприємства та особливостями його діяльності (якісний аналіз).

2. На основі звітних даних базового підприємства «Х» за два попередні роки проаналізувати можливість імовірного банкрутства підприємства.

Мета – проаналізувати санаційну спроможність підприємства, прийняти попереднє рішення про можливість фінансової санації.

Виконавці – фінансист-аналітик.

Що треба підготувати до тренінгу – повторити методи діагностики банкрутства: закордонні та вітчизняну методику. Обрати оптимальний метод.

За звітними даними підприємства розрахувати коефіцієнт чистої поточної платоспроможності та скласти рівняння фінансової рівноваги за попередній рік, враховуючи наступні дані:

- протягом звітного року підприємство не проводило додаткової емісії та не виплачувало дивіденди на існуючі акції;

- за рахунок власних джерел підприємство збільшило основні фонди;

- норматив власних обігових коштів на кінець періоду становить 80% від фактичної наявності запасів;

- питома вага дебіторської заборгованості, термін неповернення якої перевищує три роки – 12%.

Запропонувати заходи щодо забезпечення прискореної ліквідності обігових активів, прискореного часткового дезінвестування позаобігових активів та прискореного скорочення розміру короткострокових зобов’язань.

Зробити висновки щодо балансу наявних джерел формування та напрямків використання власних фінансових ресурсів підприємства.

На основі моделі фінансової рівноваги встановити позицію базового підприємства за попередній рік. Запропонувати заходи щодо досягнення точки фінансової рівноваги.

3. Мета – виявити причини фінансової кризи, розробити попередні загальні санаційні заходи.

Виконавці – фінансист - аналітик, начальник фінансового відділу.

Що треба підготувати до тренінгу – методика розрахунку показника чистої поточної платоспроможності, модель фінансової рівноваги, матриця фінансової рівноваги

· Якщо аналіз підприємства показав, що воно працює успішно, йому не загрожує фінансова криза, то слід розробити план поліпшення фінансового стану суб’єкта господарювання.

· Якщо санаційний аудит підтвердив необхідність санації, треба скласти план фінансової санації.

· Якщо в результаті оцінки санаційної спроможності виявилося, що підприємство не підлягає санації, то треба обґрунтувати рішення щодо ліквідації підприємства та розробити план ліквідації з відображенням усіх основних етапів та порядку фінансового забезпечення ліквідаційних процедур.

План санації має містити перелік заходів з відновлення платоспроможності боржника; умови участі інвесторів (санаторів), якщо вони є, у повному або частковому задоволенні вимог кредиторів (зокрема переведенням боргу чи його частини на інвестора); строк та черговість виплати боржником або інвестором боргу кредиторам та умови відповідальності інвестора за невиконання взятих згідно з планом санації зобов’язань. Коли є санатори, план санації розробляється й погоджується за їх участю.

План санації неодмінно має містити таку інформацію.

1. Аналіз причин фінансової кризи.

2. Оцінку фінансового стану боржника до початку санації.

3. Заходи щодо нормалізації фінансового стану боржника (спрямовані на відновлення платоспроможності, ліквідності та прибутковості).

4. Узгоджений з кредиторами порядок відстрочення виконання платіжних зобов’язань.

5. Обґрунтування щодо того, наскільки реалізація плану санації підвищує шанси задовольнити претензії кредиторів порівняно з вихідною ситуацією.

6. Порівняльні розрахунки, що стосуються задоволення претензій кредиторів у разі реалізації плану санації та в разі задоволення вимог здійсненням ліквідаційних процедур.

7. Прогнозні показники фінансово-майнового стану боржника в процесі та після реалізації плану санації із зазначенням строків відновлення платоспроможності та погашення претензій кредиторів.

8. Механізми контролю за ходом реалізації плану.

9. Розрахунок ефективності санації.

4. Мета аналіз та моніторинг витрат підприємства, розробка прогнозних бюджетів.

Виконавці контролер-спеціаліст з контролю за витратами.

5. Мета – моніторинг дебіторської та кредиторської заборгованості підприємства, розробка заходів щодо управління дебіторською і кредиторською заборгованістю.

Виконавці – спеціаліст з управління дебіторською та кредиторською заборгованістю.

6. Мета – скласти план фінансового оздоровлення та визначити джерела його фінансування.

Виконавці – начальник фінансового відділу, всі фахівці.

Що треба підготувати до тренінгу – методика складання плану фінансового оздоровлення. Законодавчі процедури (Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»).

Джерелами фінансування плану фінансового оздоровлення можуть бути:

1) власні – збільшення статутного капіталу за рахунок емісії акцій;

2) позикові – отримання санаційного кредиту.

Вибір кожного джерела фінансування обґрунтувати відповідними розрахунками (обсяг, відсотки або умови дивідендної політики, умови андерайтингу).

Аналітична записка (проект) щодо оздоровлення діяльності підприємства має включати:

1) безпосередньо план фінансового оздоровлення складений згідно методичних та законодавчих вимог;

2) додатки до плану:

а) аналітична записка щодо фінансового стану та ефективності діяльності підприємства;

б) заходи щодо управління витратами + аналітична записка фахівця;

в) заходи щодо управління дебіторською та кредиторською заборгованістю + аналітична записка фахівця;

3) пропозиції щодо фінансового забезпечення плану фінансового оздоровлення з відповідним обґрунтуванням.

Тренінг: «Бюджетування діяльності суб’єктів підприємництва»





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 426 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...