Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Майбутніх фахівців із фінансів



У вищій фінансовій освіті актуальною є розробка інноваційних технологій навчання, які базуються на використанні комплексного підходу, принципово нових ідей, рішень і механізмів для модернізації змісту і форм навчання, підвищення якості підготовки фахівців, забезпечення відповідності освітніх послуг вітчизняних вищих навчальних закладів європейським і світовим стандартам.

Економічна освіта залишається однією з найважливіших умов розвитку суспільства. Вона забезпечує формування професійних компетенцій майбутніх фахівців у процесі підготовки їх до роботи в економіці та підприємництві. Формування відносин між власниками, менеджментом, працівниками, ускладнення технологій управління підприємницькою діяльністю, і зокрема управління фінансами підприємств, викликають необхідність наближення освіти до реальних умов діяльності суб’єктів підприємництва. Подібні навички можна сформувати, використовуючи найсучасніші, інтерактивні методи навчання з високим ступенем інтеграції в реальне економічне життя. Тренінгові технології є ключовим елементом системи активних методів навчання.

Удосконалення кваліфікації та майстерності майбутніх фахівців із фінансів, сприяння розвитку їх ділової компетентності відбувається через впровадження в економічну освіту тренінгових технологій навчання. Система тренінгової підготовки містить в собі міні-тренінги з окремих дисциплін, організацію міжпредметних тренінгів, моделювання ситуацій в сфері фінансового управління підприємствами та установами.

У процесі проведення тренінгу студенти мають оволодіти сучасними методами та прийомами прийняття рішень з питань загального і функціонального менеджменту, бізнес-планування, економіки, фінансів, маркетингових досліджень, управління персоналом, страхового менеджменту, податкового менеджменту, опанування навичок проведення господарсько-фінансових операцій та виконання службових обов’язків за фінансовими спеціальностями.

Завдяки тренінгу студенти набувають навичок розв’язання не тільки традиційних завдань, що зазвичай виконуються фахівцями первинних посад апарату управління, а й інноваційних завдань, пов’язаних з розробкою і впровадженням нових проектів, спрямованих на удосконалення діяльності підприємств та установ з урахуванням існуючого стану зовнішнього та внутрішнього середовища, в яких вони працюють.

У процесі тренінгу студенти, які виступають у ролі фахівців і експертів з фінансів, здійснюють моніторинг діяльності фірм у внутрішньому середовищі: обговорюють структуру організації та відповідність їй фінансової структури, аналізують структуру витрат підприємства та роблять висновок щодо її оптимальності, розробляють планову калькуляцію продукції, робіт та послуг; визначають ціни на товари, роботи, послуги; формують основні і додаткові бюджети, оцінюють вплив податків на формування фінансового результату та ефективність діяльності підприємства, оцінюють ризики, пов’язані з діяльністю підприємства, можливі фінансові наслідки їх реалізації, методи захисту, аналізують співвідношення між ризиком і прибутковістю інвестиційних проектів.

Важливим елементом при проведенні тренінгу є формування у студентів навичок ведення документообігу фінансових операцій. Документообіг господарсько-фінансових операцій, що моделюються, накопичується в паперовому та електронному вигляді в реальному режимі часу з використанням реальних комп’ютерних програм.

Сучасний бізнес неможливо уявити без застосування сучасних інформаційних та комп’ютерних технологій. Тому в процесі проведення тренінгів обов’язковим є використання загальновідомих та спеціальних фінансових програм.

Тренінг: «Діагностика та управління фінансами підприємства»

Мета тренінгу – отримання навичок аналітичної роботи, складання планів та бюджетів, розробки заходів щодо поліпшення стану управління фінансами та підвищення ефективності діяльності на матеріалах діяльності реального підприємства.

Під час підготовки та проведення тренінгу студенти повинні використовувати знання, набуті за період навчання в інституті, а особливо знання з наступних дисциплін навчального плану підготовки спеціаліста:

- управління фінансовою санацією підприємств;

- фінансовий менеджмент;

- бюджетування діяльності суб’єктів господарювання.

Практичним результатом проведення тренінгу мають бути:

- аналітичні висновки та пропозиції;

- економічні розрахунки доцільності прийняття альтернативних управлінських рішень;

- проекти, плани та програми покращення фінансової роботи на підприємстві;

- визначення заходів щодо підвищення ефективності діяльності підприємства як у короткостроковому так і у довгостроковому періоді.

Змістовна структура тренінгу полягає в управлінні фінансами на реальному підприємстві, проте з певними додатковими умовами проведення діагностики складних фінансово-економічних ситуацій, пошуку резервів та шляхів підвищення ефективності фінансової роботи на підприємстві.

Основні фахові завдання тренінгу полягають у формуванні вмінь і практичних навичок:

- проведення діагностики складних фінансово-економічних ситуацій, які виникають у діяльності віртуального або реального підприємства;

- розробка аналітичних висновків та пропозицій;

- здійснення економічних розрахунків доцільності прийняття альтернативних управлінських рішень;

- планування та прогнозування окремих заходів, що призведуть до покращення фінансово-економічного стану підприємства;

- визначення основних напрямків підвищення ефективності діяльності підприємства як у короткостроковому, так і в довгостроковому періоді.

Для підвищення ефективності власної роботи під час тренінгу кожен студент повинен підготуватися до роботи в аудиторний час у міні-групах: ознайомитися з роздатковим матеріалом, який запропоновано викладачем, поновити основні теоретичні положення дисциплін фахового спрямування (законодавчу та нормативну базу, визначення окремих показників), які виносяться на тренінг.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 515 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...