Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система автоматичного управління сау-в24-1



Загальні відомості. Вертоліт обладнаний системою автоматичного управління САУ-В24-1, призначеної для поліпшення характеристик стійкості і керованості вертольота й для автоматизації управління польотом.

Система виконує наступні функції:

· поліпшує характеристики стійкості й керованості вертольота;

· стабілізує кутове положення, повітряну швидкість і барометричну висоту польоту вертольота на всіх режимах польоту;

· стабілізує заданий шляховий кут у польоті по маршруті;

· забезпечує автоматичне висіння вертольота над заданою точкою по сигналах поздовжньої й бічної складових шляхової швидкості, що видається апаратурою ДИСС-15Д.

У комплект автоматичного керування входять:

· вертолітний уніфікований автопілот

· ВУАП-1, що має чотири пульти керування каналів (крену, тангажу, напрямку й висоти), виконаних у вигляді касет, два компенсаційних датчики (КДТ і КДК) і два уніфікованих датчики кутових швидкостей ДУСУ 1-18АС;

· пульт керування «Висіння - Маршрут» (ПВМ --24);

· пульт керування «Висота - Посадка» (ПВП --24);

· задатчик шляхового кута ЗПУ-24;

· обчислювальний блок БВ-24;

· блок зв'язку з висотоміром БСВ-24;

· монтажна рама РМ-24.

Схема розміщення системи автоматичного управління САУ-В24-1 на вертольоті показана на Рис. 74.

Пульти керування каналів автопілоту ВУАП-1, пульти керування ПВМ-24 і ПВП-24 і задатчик шляхового кута ЗПУ-24 встановлені на лівому передньому пульті льотчика (див. Рис. 62). Компенсаційні датчики КДТ і КДК установлені на підлозі редукторного відсіку, між шп. №7 і 8.

Блоки БВ-24, BCB-2i змонтовані на монтажній рамі РМ-24, КЗСП і КЗВ із блоками БСГ, а також датчики ДУСУ 1-18АС встановлені в радіовідсіку, між шп. № 12 і 15.

Автопілот ВУАП-1 призначений для поліпшення пілотажних характеристик вертольота на всіх експлуатаційних режимах польоту від зльоту до посадки, а також для забезпечення автоматичної стабілізації вертольота по крену, тангажу й швидкості, напрямку й висоті польоту.

Пульт керування «Висіння — Маршрут»

(ПВМ-24) призначений для включення й відключення режимів «Висіння» і «Маршрут» і сигналізації про режими роботи системи, про наявність живлення й справності взаємодіючих агрегатів.

Пульт керування «Висота-Посадка» (ПВП-24) призначений для включення й відключення режиму «Висота» і сигналізації про включення режиму, про наявність живлення й справності взаємодіючих агрегатів.

Задатчик шляхового кута ЗПУ-24 призначений для формування сигналу, пропорційного величині заданого шляхового кута. Необхідна величина шляхового кута виставляється за допомогою ручки на лицьовій панелі задатчика. Для відліку величини кута, що задається, на лицьовій панелі є шкала.

Обчислювальний блок БВ-24 призначений для формування сигналів керування відповідно до законів керування системи САУ-В24-1 у режимах «Висіння», «Маршрут» і при роботі системи спільно зі спеціальними навігаційними пристроями (МГВ-1СУ, система «Гребінь», ДИСС - 15Д, РВ-5).

Режими роботи блоку включаються й відключаються дистанційно по командам, що надходять із пульта керування ПВМ-24.

Блок зв'язку з радіовисотоміром БСВ-24 призначений для формування керуючих сигналів відповідно до закону керування системи САУ-В24-1 у режимі «Висота». Блок включається і відключається дистанційно по командах, що надходить із пульта керування ПВП-24.

Монтажна рама РМ-24 призначена для зниження рівня перевантажень, що діють на блоки БВ-24 і БСВ-24, при установці їх на вертоліт і для стикування цих блоків з іншими агрегатами системи САУ-В24-1.

Системи й вироби, взаємодіючі із САУ. Із системою САУ-В24-1 взаємодіють наступні системи й вироби, що входять у бортове устаткування й у систему керування вертольота:

малогабаритна гіровертикаль МГВ-1СУ;

курсова система «Гребінь»;

апаратура ДИ'СС-15Д;

радіовисотомір РВ-5;

коректор-задатчик висоти КЗВ і коректор-задатчик приборної швидкості КЗСП із блоками сигналізації готовності БСГ;

кнопка відключення автопілоту на ручці поздовжньо-поперечного керування льотчика;

кнопки відключення фрикціона на ручках «крок - газ» льотчика й оператора;

кнопка тримерів (відключення муфти механізмів МГУ-1) на ручках поздовжньо-поперечного керування льотчика й оператора;

восьмипозиційні перемикачі (кнопки) налаштування тримерів на ручках поздовжньо-поперечного керування льотчика й оператора;

кнопка включення й відключення стабілізації повітряної швидкості й сигнальні лампи на лівому передньому пульті льотчика;

мікровимикачі переводу канала напрямку

Рис. 74. Схема розміщення системи автоматичного управління на вертольоті:

1 -пульти керування ВУАП-ί; 2—пульти САУ-В24-1 (пульти керування компенсаційний датчик крену КДК; 8 - обчислювальний блок БВ-24 і «Висіння-Маршрут» ПВМ-24 і «Висота-Посадка» ПВП-24 і задатчик блок зв'язку з висотоміром БСВ-24; 5 - блоки сигналізації готовності шляхового кута ЗПУ); 3 - кнопка включення каналу висоти; 4 -мікровимикачі на педалях; 5-кнопка «Вимикання АП» на ручці подовжньо-поперечного керування; БСГ КЗПШ - коректор-задатчик приборної швидкості КЗСП; Д-датчики

в режим демпфірування на педалях керування;

вимикачі гідродемпфера на приборній панелі льотчика й пульті оператора;

комбіновані агрегати управління КАУ-110;

гідродемпфери педалей СДВ-5000-ОА.

Основні технічні дані системи САУ-В24-1

Напруга джерел живлення:

постійного струму. 27±2,7 В

змінного струму.... (36±2) В, (400±8) Гц

Сила споживаного постійного

струму................... не більше 1,5 А

Сила споживаного змінного

струму................... не більше 1,1 А в кожної

фазі Точність стабілізації (у спокійній атмосфері й на сталих режимах польоту):

курсу...................... ±0,5°

крену...................... ±0,5°

тангажу.................. ±0,5°

барометричної висоти …….±6м (до висоти 1000 м) і ± 12м (понад 1000 м)

повітряної швидкості +15 км/год (при швидкості

польоту понад 150 км/ч)
Температурний режим роботи …….від 60°до -60°С
Час готовності.............. не більше 1 хв





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 1509 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...