Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип роботи системи запуску



Програма запуску двигуна на всіх режимах забезпечується автоматичною панеллю двигуна АПД-99.

Для забезпечення тимчасових інтервалів включення й відключення агрегатів АПД має два програмні пристрої A1 та А2, виконаних на мікропроцесорах. Тимчасовий пристрій А1 видає команди по наступним часовим інтервалах: 1с, 10с, 20с, 22с, 25с, 50с. Тимчасовий пристрій А2: 3с, 6с, 10с.

Запуск двигуна на землі

Для запуску двигуна на землі необхідно (альбом схем рис. 51)

- перемикач режимів роботи встановити в положення «ЗАПУСК»;

- включити вимикач ВІДКЛЮЧ.СПП;

- установити РУД у положення малий газ;

- нажати на 1-2 секунди кнопку ЗАПУСК.

При натисканні кнопки ЗАПУСК включається командне реле в АПД-99, що стає на самоблокування через кнопку СТОП (для припинення запуску в будь-який момент, нажавши кнопку СТОП). Одночасно подається живлення на МПК-2 і відкривається стулка вихлопного патрубка ГТДЕ (приблизно близько 3 секунд), спрацьовує кінцевий вимикач стулки й видається команда в АПД-59 на проведення циклу запуску.

При спрацьовуванні KB МПК-2 включається автомат часу A1, що забезпечує проведення запуску по заданій програмі (циклограмі):

- видається команда в систему «ЕКРАН»;

- по команді АПД включається електромагнітний клапан стоп-крана ГТДЕ та електромагнітний клапан кисневого підживлення ГТДЕ;

- включається канал «ЧИСЛО ЗАПУСКІВ» в CHP-1;

- включається канал наробітки ГТДЕ в СНР-1;

- загоряється світлосигналізатор ЗАПУСК на ЦППД;

- видається сигнал ЗАПУСК у систему «ТЕСТЕР»;

- включається агрегат запалювання ГТДЕ;

- блокується включення режиму «ЗНЕРГОВУЗОЛ».

Через 1 секунду АПД включає електростартер CT-115, що починає розкручувати ротор турбокомпресора ГТДЕ й паливного насоса агрегату 4030. При досягненні тиску палива приблизно Зкг/см2 відкривається його подача в камеру згоряння ГТДЕ. Паливо підпалюється розрядами свіч.

Через 4-5 секунд починається розкручування РВД двигуна, однак паливо в ОКС не подається, тому що відкрито канал перепуску палива в PT-31.

Оберти турбокомпресора збільшуються, тиск палива зростає, при досягненні тиску палива ГТДЕ рівного 5 кг/см2 розмикаються контакти МСТ-5с, у результаті чого відключаються:

- електростартер CT-115 (ЕСТС);

- агрегат запалювання ГТДЕ (АЗТС);

- електромагнітний клапан кисневого підживлення (ЕМКП) ГТДЕ.

Стартерний цикл закінчений. Якщо CT-115 не відключився, по команді МСТ-5с, то АПД через 10 секунд видає команду на відключення цих агрегатів.

На 10 секунді A1 видає сигнал на включення агрегату запалювання основної камери згоряння (АЗОК) і електромагнітного клапана кисневого підживлення.

На 17 секунді по команді АПД або по досягненні n2=15% по команді КРД надходить команда на відкриття електромагнітного клапана кидка палива в розподільнику палива PT-31B. Перепуск палива через РТ припиняється і в 1 каскад колектора ОКС подається паливо з підвищеним тиском від вузла, що качав, НP, що підвищує надійність запалення розрядами свіч СП-51П суміші в ОКС. У такий спосіб у роботу вступив двигун.

На 20-ої секунді або через 3 хвилини після появи сигналу =15% команда в клапана кидку палива знімається, підвищена витрата палива припиняється.

Канал перепуску палива в PT-31B залишається закритим і подача палива в основну камеру згоряння дозується паливним автоматом запуску до n2=40%, а далі автоматом придатності при подальшому росту n2.

Якщо при обертах n2=15% сигнал від КРД не надходить, то включення клапана кидка РТ(ЕМБТ) буде зроблено через 4 секунди золотником блокування РТ.

При n2=35% і більше по команді від КРД вимикається агрегат запалювання ОКС (АЗСК) і включається канал «НАРОБІТОК ЗАГАЛЬН» у лічильнику наробітку режимів.

При n2 =53% по команді від КРД відключається:

- Г Т Д Е;

- гасне світлосигналізатор «ЗАПУСК»;

- подача сигналу в «ТЕСТЕР»;

- автомат часу A1 в АПД;

- панелі в CHP-I (числа запусків, ГтдЕ-наработка).

У такий спосіб ГТДЕ закінчує цикл своєї роботи. Виріб самостійно виходе на обороти малого газу n2=70±2%.

Якщо двигун не вийшов на оберти 53%, то через 50 секунд A1 видає сигнал по якому відбувається зазначене відключення.

Сталий режим малого газу n2=72% і Тт=400°С. Допускається короткочасне (не більше 6 секунд) Тт=600°С.

Припинення запуску двигуна в будь-який момент часу може бути виконане натисканням кнопки «СТОП» або переміщенням РУД на упор «СТОП».

Автоматично запуск припиняється при надходженні однієї з команд:

- при перевищенні температур газу ГТДЕ Тт> (860+25)°С по команді КРД-99А;

- падіння тиску масла в нагнітаючій магістралі ГТДЕ нижче 1,0 ± 02 кг/см2 через 10 секунд після початку циклу запуску по сигналу MCTB-IB;

- при тиску палива перед форсункою ГТДЕ Рт > 5 кг/см2, через 10 секунд після початку запуску по сигналі МСТ-5с;

- при зростанні частоти обертання вільної турбіни ГТДЕ надмаксимальної припустимої, по сигналі датчику ДТА-10;

- через 50 ± 4 секунд з початку запуску, якщо при цьому n2<53%, по команді АПД-99.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 341 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...