Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Принцип будови й структура АСК



Сучасні АСК технічного стану авіаційної техніки будуються, як правило, на основі аналогового або цифрового обчислювача з програмним керуванням, призначеного для обробки поступаючої від об'єкта контролю інформації. Для визначення стану об'єкта контролю обираються деякі конкретні характеристики - п параметри його стану, які контролюються в заданій послідовності. Такими параметрами можуть бути напруга постійного або змінного струму, величина струму, індуктивність, омічний опір, електрична ємність, функціональні залежності, тощо.

Типова структурна схема АСК зображена на рис.19.1. В АСК практично всі контрольовані параметри перетворюються в електричну напруга постійного чи змінного струму і тимчасові інтервали. Це перетворення виконує датчики-перетворювачі і нормалізатори.

В АСК еталони нижніх і верхніх граничних значень контрольованих параметрів виконується генератором еталонних сигналів. Компаратор виконує порівняння контрольованих параметрів з їхніми еталонними значеннями. Результати порівняння обробляється пристроєм обробки інформації. Тут може здійснюватися тривале зберігання інформації про результати порівняння для подальшого її використання.

Для видачі оператору інформації про стан контрольованого об'єкта або АСК і реєстрації цієї інформації служить пристрій реєстрації й індикації. По цій інформації оператор може втручатися в роботу об'єкта контролю або АСК.

Для перетворення аналогових параметрів в цифрову форму в складі АСК може бути перетворювач аналогової інформації в цифрову. Для підключення контрольованих параметрів до компаратора в заданій послідовності стимулюючих сигналів до входу об'єкта контролю можуть використовуватися комутатори, що забезпечують вибір з з'єднанням необхідних ланцюгів, що зв'язують об'єкт контролю з пристроями АСК

Рис. 19.1

Забезпечує роботу й управляє роботою всіх вище перерахованих пристроїв АСК у відповідності із заданою програмою автоматичний програмуючий пристрій (блок програмного керування) i пристрій керування (пульт управління).

При виявленні несправності в об'єкті контролю АСК повинна визначити місце несправності (несправний блок) і виробити керуючий вплив для регулювання параметра або впровадження необхідних перемикань.

Одним з перспективних напрямків розвитку АСК складних технічних систем є побудова універсальних систем на базі ЦВМ На ЦВМ покладають наступні функції:

• збір і зберігання інформації;

• обробка інформації й аналіз результатів;

• прийняття рішень;

• самоконтроль пристроїв АСК.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 543 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...