Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проектування карт інструментальних наладок



Інструментальна наладка являє собою комплекс ріжучого і допоміжного інструменту скомпонованого відповідно до вимог технологічної операції. У карті наладки повинні бути узгоджені контактні поверхні інструментів, верстата, пристосування та заготовки, а також перевіряється можливість розміщення засобів технологічного оснащення в робочій зоні верстата. Проектування інструментальних наладок є важливим етапом розробки технологічної операції, тому що від якості цієї роботи залежить наскільки успішно буде виконуватись дана операція. Якщо хоча б один з елементів наладки буде не передбачений – операція не зможе здійснитись. При проектуванні наладок повинні враховуватись: тип виробництва, точність, що має бути забезпечена на операції, продуктивність, зручність роботи на верстаті і т.п.

Проектування наладок повинне виконуватися після вибору верстата, пристосування й ріжучого інструмента одночасно з розробкою технологічної операції. При цьому графічна побудова наладки, особливо для багатоінструментальної обробки [23], може вплинути на попередній вибір, наприклад, ріжучого інструменту і інших засобів технологічного оснащення.

При проектуванні інструментальної наладки на токарні багаторізцеві і гідрокопіювальні верстати враховуємо, що контактні поверхні інструментальних повздовжніх, поперечних і гідрокопіювальних супортів виконується у виді площини з Т-подібними пазами.

При необхідності вони можуть мати додаткові пази для точної фіксації різцетримача в радіальному напрямку осі шпинделя. В деяких випадках операція може комплектуватися декількома різцетримачами. Різцедержавка подовжнього супорта гідрокопіювального верстата оснащена одним різцем із пластиною, що не переточується, із твердого сплаву марки Т5К10+ TiN. Різцедержавка поперечного супорта гідрокопіювального верстата може бути оснащена декількома спеціальними різцями із твердого сплаву марки Т15К6+ TiN.

У якості повідкового засобу використовується повідковий двохкулачковий патрон з плаваючим центром. Такий патрон забезпечує базування заготівлі по поверхнях (базах) – центровим отворам і крайнім торцям вала. Для центрування по правому центровому отвору використовується центр, що обертається, який знаходиться в задній бабці верстата.

У наладці фрезерно-центрувального верстата використані торцеві фрези зі змінними багатогранними пластинами точного виконання, що виключає підналагодження при повороті і зміні пластин. Передбачено незалежну наладку кожної фрези. Центрувальні свердла закріплюються в змінних втулках з регульованим упором, що дозволяє налагоджувати виліт свердел поза верстатом.

У даному проекті розроблені карти технологічних наладок на операції 005 (фрезерно-центрувальна), 015 (токарно багаторізцева) та 025 (токарна гідрокопіювальна). Вони наведені у додатках.

2.10 Опис і обґрунтування планування ділянки

Планування ділянки виконуємо в масштабі 1:100. Планування ділянки починаємо з нанесення сітки колон.

Приймаємо сітку колон 12x18 м і розмір колони 0,4x0,6 м.

Загальна кількість верстатів 15 шт.

Характерні відстані між стінками: для дрібних верстатів – 0,7 м, для середніх – 0,9 м, для великих – 1,5 м.

При багатоверстатному обслуговуванні приймаємо стандартну відстань між малими і середніми верстатами – 1,5 м, між великими – 1,8 м.

Відстань від найбільш виступаючої частини верстата до транспортної лінії не менш 0,8 м, до границі ділянки – не менш 0,4 м.

По всій ділянці до операцій, де є необхідність у збиранні стружки, проходить підземний канал для транспортування стружки. У кожного робочого місця (при багатоверстатному обслуговуванні один чи кілька верстатів) є люки для збирання стружки. Канал виходить на центральний канал транспортування стружки всього цеху, що виходить до місця збору стружки, відкіля вона вивозиться автотранспортом.

На ділянці мається підведення стиснутого повітря тиском 4 МПа.

Ділянка обмежена з двох сторін проїздами шириною 4,5 м.

У верстатів з тривалим циклом технологічних операцій передбачають додаткові ділянки для складування заготівель.

Деталь з місця збереження заготівлі подається на рольганг транспортним робітником і далі надходить на фрезерно-центрувальну операцію. Далі деталь по рольгангу переміщається від операції до операції. Після полірувальної операції деталі переходять на слюсарний стіл, потім проходять через мийну машину і попадають на контрольний стіл ОТК. Перевірені придатні деталі встановлюють на місце розташування готових деталей, відкіля вони транспортуються на складальну ділянку.

Розрахунок ведемо по [27].

Усі дані, отримані при плануванні ділянки заносимо в табл. 2.8, та в табл. 2.9.

Таблиця 2.8 – Показники, отримані при плануванні ділянки

Показник Розмір
Довжина ділянки, м  
Ширина ділянки, м  
Виробнича площа, м2  
Питома площа на один верстат, м2  
Кількість виробничих робітників  
Загальний штат ділянки  
Кількість верстатів на ділянці  
Середній коефіцієнт завантаження устаткування 0,238

Таблиця 2.9 – Показники розрахунку обладнання на ділянках

, хв
  1,58 0,118   0,118 0,238
  2,42 0,181   0,181
  2,42 0,181   0,181
  2,2 0,164   0,164
  2,2 0,164   0,164
  0,19 0,014   0,014
  0,32 0,024   0,024
  14,5 1,082   0,541
  9,8 0,731   0,731
  1,69 0,126   0,126
  1,78 0,133   0,133
  2,42 0,181   0,181

Робоче місце верстатника являє собою ділянка виробничої площі, що оснащена устаткуванням, інструментом, пристосуваннями і використовується робочим чи групою робітників для виконання визначеної частини технологічного процесу. Правильно організоване робоче місце сприяє поліпшенню якості деталей, що обробляються, підвищенню продуктивності праці, приводить до зниження собівартості продукції. Тому раціональна організація робочого місця є необхідною умовою високопродуктивної роботи.

При плануванні робочого місця, стелажі, шухляди з заготовками і приладами, тумбочки з інструментом варто встановлювати можливо ближче до верстата, але так, щоб вони не заважали роботі. Заготівлі потрібно укладати на стелажі так, щоб їх можна було укладати і брати без зайвих рухів. Готові деталі необхідно складати на стелажі чи тару, для передачі їх на транспортну лінію. Інструменти, що ріжуть, вимірювальні, а також пристосування, якими часто користується робітник під час роботи, повинні знаходиться від нього ближче, чим предмети застосовувані рідше. Інструменти, прилади, технічну документацію, що не потрібні під час роботи, варто зберігати в інструментальній шафі. Точні інструменти, а також вимірювальний інструмент, щоб уникнути ушкоджень, зберігають на дерев'яних підкладках.

Велике значення має чистота робочого місця. Збирання стружки здійснюється через люки, зв'язані з конвеєром для транспортування стружки.

Верстатник повинний знати і дотримувати інструкції і правила по змісту чистоти на робочому місці і техніку безпеки. Також повинні бути налагоджені системи освітлення і якщо необхідно, то місцева вентиляція.

Заходи щодо техніки безпеки й охороні праці на ділянці.

При плануванні ділянки повинні бути дотримані і витримані усі відстані, які встановлюються безпекою роботи.

У потрібних місцях повинні бути встановлені огородження і попереджувальні плакати.

При роботі на верстатах необхідно дотримувати наступні правила:

1) не працювати в рукавичках;

2) мати захисні окуляри;

3) не забирати стружку руками;

4) не робити контрольних вимірів при незакінченому процесі обробки;

5) при несправності устаткування звертатися до майстра.

Кожен робітник при надходженні на роботу повинний проходити інструктаж з техніки безпеки.

При роботі на шліфувальних верстатах необхідно:

1) робити постійний контроль за станом круга;

2) шліфувальний круг, знову встановлений на верстат повинен бути обраний з партії, яка успішно пройшла перевірку на міцність;

3) перед установкою на верстат круг оглядається наладчиком;

4) після установки на верстат круг декілька хвилин повинен проробити без різання;

5) робітник повинний знаходиться осторонь від круга на відстані;

6) на верстаті обов'язкова наявність щитків.

Навколо слюсарного верстата і навколо електрошафи варто установити сіткове загородження, для попередження нещасливих випадків.

Робітники повинні знати і дотримувати правила техніки безпеки, для цього вони повинні один раз у рік проходити інструктаж з техніки безпеки.





Дата публикования: 2014-10-19; Прочитано: 540 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...