Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вибір та обґрунтування засобів вимірювання у відповідності з державною системою вимірювання



Вибір засобів вимірювання і умов вимірювання, що забезпечують необхідну точність, надзвичайно важливий для встановлення відповідності розмірів й інших параметрів обробленої деталі вимогам креслення. Для цього необхідно, насамперед, установити значення допустимих похибок вимірювання, Δдоп, які приводяться в ГОСТ 8.051-81. В стандарті містяться значення допустимих похибок вимірювань, установлені в залежності від номінальних розмірів і допусків на виготовлення. Значення похибки встановлені для квалітетів IT 2- IT 17 і номінальних розмірів до 500 мм.

Для проведення вимірювань з похибками, які не перевищують допустимі ГОСТ 8.051-81 значення, необхідно мати відомості про значення похибок вимірювань різними вимірювальними засобами в різних умовах їх застосування.

При вимірюванні будь-яким засобом неможливо одержати абсолютно точне значення, так як за рахунок випадкових і неврахованих помилок результат виміру буде дещо відрізнятися від дійсного значення в більшу або меншу сторону. Найбільше можливе значення цього відхилення називається граничною похибкою вимірювання Δгран. Гранична похибка вимірювань розглянутого засобу не повинна перевищувати допустиму, тобто повинна виконуватись умова Δгран< Δлоп. Відомості про граничні похибки вимірювань різними вимірювальними засобами в різних умовах їх застосування наведені в РД 50-98-86.

Вказані вимоги використовувалися при виборі засобів вимірювання для контролю валу.

Відомості про використані у проектному технологічному процесі засоби вимірювання зведені до табл. 2.3.


Таблиця 2.3. Відомості про вибрані засоби вимірювання





Дата публикования: 2014-10-19; Прочитано: 522 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...