Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Управління розподілом прибутку



Отриманий прибуток підприємство розподіляє за двома основ­ними напрямами:

Ø на фінансування певних витрат на рівні держави шляхом сплати в державний та місцеві бюджети податку на прибуток;

Ø на формування на рівні підприємства фінансових ресурсів або грошових фондів, які мають певне призначення і виконують певні функції в його діяльності.

Управління розподілом прибутку підприємства передбачає вирішення таких завдань:

1) забезпечити збільшення абсолютної суми прибутку після сплати податку на прибуток;

2) забезпечити збільшення абсолютної суми чистого прибутку підприємства;

3) визначення оптимального співвідношення у використанні чистого прибутку на споживання і накопичення;

4) визначення оптимального розміру прибутку, який спрямо­вується на виплату дивідендів.

Дані завдання фінансові менеджери вирішують, враховуючи особливості чинної податкової політики (шляхом оптимального зменшення оподатковуваної суми прибутку, використання діючих податкових пільг, оптимізації податкових платежів у часі, врахування чинних умов оподаткування дивідендних виплат тощо.

В розподілі прибутку на рівні підприємства значну роль відіграє дивідендна політика. Дивідендна політика встановлює механізм формування частки прибутку, яка сплачується власником відповідно до його частки внеску в загальну суму власного капіталу підприємства.

Основною метою дивідендної політики є встановлення необхідних пропорцій поміж поточним використанням прибутку власниками та майбутнім його зростанням, яке максимізує ринкову вартість підприємства і забезпечує його стратегічний розвиток.

Розподіл прибутку являє собою процес формування напрямів його майбутнього використання відповідно до цілей і задач розвитку підприємства.

Роль розподілу прибутку в діяльності підприємства визначається наступними основними положеннями.

1. Розподіл прибутку безпосередньо реалізує головну мету політики управління ним – підвищення рівня добробуту власників підприємства. Воно формує пропорції між поточними виплатами їм прибутку на капітал (в формі дивідендів, відсотків і т.п.) і зростанням цих прибутків в майбутньому періоді (за рахунок забезпечення зростання вкладеного капіталу).

2. Розподіл прибутку є основним інструментом впливу на зростання ринкової вартості підприємства. Цей вплив виявляється в за­безпеченні приросту капіталу в процесі капіталізації частки розподі­леного прибутку.

3. Пропорції розподілу прибутку визначають темпи реалізації стратегії розвитку підприємства.

4. Характер розподілу прибутку є найважливішим індикатором інвестиційної привабливості підприємства. У процесі залучення власного капіталу із зовнішніх джерел рівень дивідендів (або інших форм інвестиційного прибутку), що виплачуються підприємством є одним з основних критеріїв оцінки, що визначають результат майбутньої емісії акцій.

5. Розподіл прибутку є однією з дійових форм впливу на трудову активність персоналу підприємства.

6. Пропорції розподілу прибутку формують рівень забезпечен­ня додаткової соціальної захищеності працівників.

7. Характер розподілу прибутку впливає на рівень поточної платоспроможності підприємства.

Розподіл прибутку здійснюється у відповідності зі спеціально розробленою політикою.

Основною метою політики розподілу прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства, є оптимізація пропорцій між його частинами, що капіталізується і споживається, з урахуванням забез­печення реалізації стратегії розвитку і зростання ринкової вартості підприємства.

Виходячи з цієї основної мети в процесі формування політики розподілу прибутку підприємства вирішуються наступні задачі:

Ø забезпечення отримання власниками необхідної норми при­бутку на інвестований капітал;

Ø забезпечення пріоритетних цілей стратегічного розвитку підприємства за рахунок частки прибутку, що капіталізується;

Ø забезпечення стимулювання трудової активності і додаткового соціального захисту персоналу;

Ø забезпечення формування в необхідних розмірах резервного
і інших фондів підприємства.

З урахуванням реалізації цих основних задач здійснюється безпосередній розподіл прибутку підприємства. Процес цього розподілу базується на наступних принципах.

1. Зв'язок політики розподілу із загальною політикою управління прибутком підприємства. Мета і задачі політики розподілу прибутку повинні повністю відповідати цілям і задачам загальної політики управління ним, так як розподіл прибутку звітного періоду являє собою процес забезпечення умов формування прибутку майбутнього періоду.

2. Пріоритетність обліку інтересів і менталітету власників
підприємства
. Менталітет власників підприємства може бути спрямований на отримання високого поточного прибутку або на забезпечення високих темпів приросту інвестованого капіталу, визначаючи головну пропорцію розподілу прибутку між частинами, які споживаються і капіталізуються.





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 1780 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...