Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Переваги та вади ринку



Ринкова економіка має істотні переваги над іншими способами організації національної економіки.

Можливо, найсуттєвішою рисою ринкової економіки є те, що вона повертає всю господарку обличчям до споживача. Споживач, власник грошей, в підсумку визначає, що виробляють, як і для кого. У ринковій економіці неможливе «виробництво на склад».

Через ринок відбувається перерозподіл обмежених ресурсів між різними галузями економіки, пристосування обсягів і структури виробництва до обсягу і структури суспільних потреб. Ринкова економіка ефективно розв’язує проблему насичення ринку потрібними споживачам товарами і послугами.

Важливою перевагою ринку є те, що він забезпечує ефективне використання ресурсів. Кожний товаровиробник з досвіду знає, що він може поліпшити своє економічне становище (збільшити прибуток) головно за рахунок зниження витрат на виробництво товарів, підвищення продуктивності праці. Отже, ринкова система має внутрішньо вмонтовані стимули до підвищення ефективності виробництва та науково-технічного прогресу.

Перевагою ринкового механізму є й те, що він постійно відтворює і підтримує стимули до праці. Це досягається тим, що тут налагоджена реальна залежність між вкладом людини у створення продукту та її грошовою винагородою.

Важливо й те, що ринкова економіка – це чинна система. Вона не є плодом якихось теоретичних конструкцій та ідеологічних уподобань. Ринковий механізм виник стихійно, пройшов тривалий і складний шлях розвитку та вдосконалення і довів свою життєздатність. Ринкова економіка узгоджується з природою людини і її можна вважати здобутком людської цивілізації.

Ринкова економіка в країнах, які давно застосовують її принципи у своїй господарці, забезпечила їм процвітання і повагу у світі, а народові – добробут.

Після названих позитивів ринкової економіки можна навести парафраз вислову одного політика, а саме, що ринкова економіка – це ідеальна система. Але нічого ліпшого людство поки ще не створило.

Справді, було б неправильно й необ’єктивно упускати й ті обмеження й вади, які властиві ринковій системі.

Про вади ринку йдеться тоді, коли становище. Яке витворює ринковий механізм, відходить від певного ідеального зразка.

З аналізу механізму ринку (попиту і пропозиції) знаємо, що ринкова економіка має тенденцію до усталення рівноваги (через рівноважну ціну). Однак ця рівновага постійно порушується, що робить усю систему недостатньо стабільною Стабільність тут –це тільки певний момент стану динамічної системи. Макроекономічна нестабільність виявляється: у нестійких темпах зростання, спадах виробництва, не завантаженості потужностей, неповній зайнятості, соціальних негативних наслідках тощо. Ці явища не привнесені ззовні, а впливають головно з недосконалості самого ринкового механізму.

Ринковий механізм найкраще працює за структури ринку, яку називають досконалою конкуренцією. Досконало конкурентний ринок – це ринок з найвищим рівнем конкуренції. За такого ринку існує величезна кількість незалежних виробників, жоден з яких не може помітно вплинути на ринкову ціну через зміну кількості виробленої продукції.

Проте парадокс ринкового механізму полягає в тому, що його функціонування стимулює виникнення недосконалих ринкових структур, які дозволяють економічним суб’єктам впливати на ринкові ціни.

По-перше, у своїй гонитві за прибутками фірми намагаються звільнитися від обмежень, що накладає на них конкуренція. Нерідко вони укладають таємні угоди, дрібніші фірми можуть злитися в одну велику фірму.

По-друге, технічний прогрес стимулює концентрацію виробництва. Ефективні нові технології нерідко дають змогу кільком великими фірмам задовольняти потреби країни в певному продукті.

Ці та деякі інші обставини зумовлюють виникнення недосконалих ринкових структур та монополізацію економіки.

За недосконалої конкуренції ефективність ринкової системи, як механізму раціонального розподілу ресурсів. Зменшується. На монополізованих ринках суверенітет виробників і постачальників ресурсів витісняє суверенітет споживачів. «Невидима рука» на цих ринках втрачає або істотно ослаблює свою силу, а відтак і здатність розподіляти ресурси відповідно до потреб суспільства. Недосконалість ринкових структур – одна із головних слабин ринкового механізму.

Суттєва вада ринку й у тому, що він не розв’язує проблеми зовнішніх (побічних) ефектів (наслідків) виробництва або споживання блага, не відтворює цін на деякі дуже важливі блага.

Зовнішні ефекти – це позитивні або негативні побічні наслідки діяльності (екстерналії), коли виробництво або споживання блага впливає на добробут людей, які безпосередньо не беруть участі в ринковому обміні.

Зовнішні ефекти – це витрати або вигоди, які одержують треті особи, що не є покупцями чи продавцями цих благ.

Із позитивними зовнішніми ефектами маємо справу тоді, коли побічним наслідком виробництва або споживання блага є вигоди. За які третім особам не потрібно платити. Це вигоди третьої сторони, так звані вигоди переливу. Скажімо, завдяки вакцинації від інфекційних хвороб за кошти уряду чи доброчинних організацій вигоду мають і окремі громадяни, так і суспільство загалом. Зокрема невакциновані особи матимуть очевидні вигоди, оскільки поширення хвороби сповільниться або й припиниться. Однак ці вигоди від вакцинації не впливатимуть на її ціну – люди одержали їх безкоштовно.

Класичним прикладом негативних зовнішніх ефектів є ситуація із забруднення довкілля. Головним благом тут є природне довкілля, а зовнішні ефекти постають у формі його забруднення, що відбувається у процесі господарської діяльності. Для людей – це негативні наслідки виробництва, які називають втратами третьої сторони (витратами переливу). Ринок не виділяє ресурсів на захист довкілля і людей. Ринок перекладає ці витрати не третю сторону, яка не є учасником обміну – на суспільство загалом. Таким чином ціновий механізм неспроможний відобразити зовнішні витрати чи вигоди.

Справді, ринок не може визначити ціни так званих вільних благ – дарів природи (наприклад, повітря), бо вони не мають свого індивідуального власника, який присвоював би платню за їх використання.

Нарешті, частина економістів і політиків вважає, що ринковий механізм не здатний забезпечити повної зайнятості та стабільного рівня цін, а ринковий розподіл доходів є несправедливий.

Варто зазначити, що доцільно розрізняти два моменти: дійсні слабини (вади) ринку і обмеження сфери чинності ринку.

Характеризуючи ринок, варто наголосити на його здатності відшкодовувати витрати на виробництво товару через ціну.





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 1994 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...