Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Решті світу решти світу



Саме чисті іноземні факторні доходи, одержані в країні, визначають відмінність між ВВП та ВНП.

При розрахунку ВНП враховується вартість товарі і послуг, вироблених вітчизняними виробниками у своїй країні та за її межами. А при розрахунку ВВП враховується вартість товарів і послуг, вироблених у межах деякої країни, як вітчизняними виробниками, так і іноземними. Якщо для ВНП ніякого значення не має місце створення продукту (на території своєї країни чи за кордоном), а має значення громадянська приналежність виробників, то для ВВП ніякого значення не має ким створено продукт, а мають значення рамки “економічні території” країни. (Під “економічною” територією країни розуміють територію, яка адміністративно керується урядом даної країни та в межах якої особи, товари і гроші можуть вільно переміщуватися. На відміну від географічної території, вона не охоплює територіальні анклави інших країн).

Суто кількісно ВВП відрізняється від ВНП на величину чистих факторних доходів, одержаних в країні:

ВВП = ВНП + ЧІФД

Оскільки ЧІФД становлять різницю між платежами за ресурси решті світу й надходження доходів за ресурси від решти світу, і ця різниця може мати від’ємне значення, то його слід враховувати при обчисленні ВВП. Перевищення ВВП над ВНП свідчить про значну роль іноземної власності в розвитку національної економіки.

Залежно від конкретних цілей економічного аналізу можуть використовуватись показники як ВВП, так і ВНП. Так, при аналізі виробництва продукції у країні найбільш придатним є показник ВВП, оскільки виробнича діяльність завжди має “територіальну” прив’язку. При аналізі ж доходів більш прийнятним є показник ВНП, оскільки він дає уяву про те, які доходи має національна економіка.

Оскільки більшість країн світу, включаючи Україну, в останній час річний сукупний обсяг продукції, вироблений в економіці, вимірює показником ВВП, то зосередимось на ньому.





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 665 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...