Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Обладнання пунктів водопостачання



Пунктом водопостачання називається обладнане місце, на якому проводиться добування, очищення, зберігання й видача води.

До складу водопостачання входять: робочий майданчик, майданчик очікування, таромийочний майданчик і пункт збору.

Пункт водопостачання обладнується з використанням штатних або табельних засобів водопостачання, а також з використанням місцевих засобів і матеріалів.

При наявності ґрунтових вод, що залягають в крупно- і середньозернистих пісках на глибині до 7 м, пункт водопостачання обладнується за використанням мілкого трубчатого колодязя МТК-2М. Продуктивність такого пункту водопостачання до 10 м3 води за добу.

Для розбору води флягами і котелками встановлюється резервуар РДВ-1500 або РДР-100. Під час обладнання пункту водопостачання з використанням МТК-2М для нього відривається котлован (рис. 72). Пункт водопостачання обслуговується обслугою у кількості двох чоловік.

Рисунок 72 – Пункт водопостачання на мілкому трубчатому колодязі МТК-2М:

1 – маскувальний комплект МКТ; 2 – резервуар РДВ-1500;

3 – мілкий трубчатий колодязь

МТК-2М; 4 – траншея;

5 – ємність, що заповнюється (польова кухня)

Пункт водопостачання на джерелі улаштовується в місці виходу на поверхню підземної води. Продуктивність такого пункту складає 10-50 м3 води за добу. Улаштування пункту водопостачання на джерелі починається з його каптажу (рис. 73).

Рисунок 73 – Каптаж низхідного джерела:

1 – водозбірник; 2 – кришка;

3 – водоносний шар; 4 – дренаж;

5 – глиняний замок;

6 – водовідвідна труба;

7 – переливна труба

Пункт водопостачання на фільтрі ПФ-300 (ТУФ-200) обладнується поблизу поверхневого джерела з прісною водою. Продуктивність пункту на одному ПФ-300 (ТУФ-200) складає 3 (2) м3 води за добу.

При використанні одного ПФ-300 (ТУФ-200), він разом з резервуарами-відстійниками, насосом і резервуаром для чистої води встановлюються на рівному майданчику, а для обслуги відривається щілина. Такий пункт водопостачання обслуговується обслугою у складі двох чоловік (рис. 74).

Рисунок 74 – Пункт водопостачання на тканинно-вугільному фільтрі

ПФ-300 (ТУФ-200) (варіант):

1 – резервуари-відстійники РДВ-100; 2 – ручний насос;

3 – фільтр; 4 – резервуар

для чистої води РДВ-100;

5 – щілина для обслуги;

6 – маскувальна сітка

Пункт водопостачання на поверхневому джерелі води з використанням місцевих засобів і матеріалів обладнується наступним чином: на березі джерела води встановлюють ручний насос БКФ-4, яким подають воду у резервуар-відстійник, де її хлорують і коагулюють.

Воду, яка відстоялася і відхлорувалася відправляють на фільтр з місцевих матеріалів, що улаштований у діжці (ящику), яка встановлена в котловані. Профільтровану воду потім збирають у діжку (резервуар), біля якої встановлюють другий насос БКФ-4 для подачі води споживачу.

Для транспорту, що прибуває за водою, поряд з пунктом водопостачання обладнується майданчик для транспорту. Для захисту пункту водопостачання від забруднення, в радіусі 50-100 м утворюється санітарна зона охорони.





Дата публикования: 2014-10-29; Прочитано: 1451 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...