Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Органи державного нагляду за охороною праці, їх основні повноваження і права



Вищим державним органом, що здійснює державне управління охороною праці, є Кабінет Міністрів України. Державний нагляд за додержанням законодавчих та інших нормативних актів з охорони праці здійснюють органи Генеральної прокуратури України http://www.gp.gov.ua.

Відповідно до ст. 38 ЗУ “Про охорону праці” державний нагляд за додержанням законодавчих та інших нормативних актів про ОП здійснюють:

- центральний орган виконавчої влади з нагляду за охороною праці (Держгірпромнагляд України);

- спеціально уповноважений державний орган з питань радіаційної безпеки (Державна інспекція ядерного регулювання України) http://www.snrc.gov.ua/nuclear/uk/index;

- спеціально уповноважений державний орган з питань гігієни праці (Державна санітарно-епідеміологічна служба України) http://www.dsesu.gov.ua/ua. Органи державного нагляду за охороною праці не залежать від будь-яких господарських органів, суб'єктів підприємництва, об'єднань громадян, політичних формувань, місцевих державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування, їм не підзвітні і не підконтрольні.

Діяльність органів державного нагляду за охороною праці регулюється цим Законом, законами України "Про використання ядерної енергії і радіаційну безпеку", "Про пожежну безпеку", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", іншими нормативно-правовими актами та положеннями про ці органи, що затверджуються Президентом України або Кабінетом Міністрів України.

Посадові особи органів державного нагляду за охороною праці (державні інспектори) мають право:

— безперешкодно в будь-який час відвідувати підконтрольні підприємства для перевірки дотримання законодавства про охорону праці, одержувати від власника необхідні пояснення, матеріали та інформацію з даних питань;

— надсилати керівникам підприємств, а також їх посадовим особам, керівникам структурних підрозділів Ради Міністрів Республіки Крим, місцевих Рад народних депутатів, міністерств та інших центральних органів державної виконавчої влади, обов'язкові для виконання розпорядження (приписи) про усунення порушень і недоліків у галузі охорони праці;

— зупиняти експлуатацію підприємств, окремих виробництв, цехів, дільниць, робочих місць і обладнання до усунення порушень вимог щодо охорони праці, які створюють загрозу життю або здоров'ю працюючих;

— притягати до адміністративної відповідальності працівників, винних у порушенні законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці;

— надсилати власникам, керівникам підприємств подання про невідповідність окремих посадових осіб займаній посаді, передавати в необхідних випадках матеріали органам прокуратури для притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Посадові особи органів державного нагляду за охороною праці несуть відповідальність за виконання покладених на них обов'язків згідно з законодавством.

За 2013 рік територіальними управліннями Держгірпромнагляду проведено 144 150 перевірок.

Під час здійснених перевірок виявлено 1 489 190 порушень вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці.

У разі загрози життю працівників посадові особи Держгірпромнагляду у 67 975 випадках тимчасово зупиняли виробництво, виконання робіт або надання послуг.

За порушення вимог чинного законодавства з охорони праці до адміністративної відповідальності притягнуто 83 278 працівників, з них керівників підприємств – 18 548.

Сума штрафів, накладених на працівників за порушення вимог законодавства з охорони праці, склала понад 28 млн. грн., у т.ч. на керівників – понад 11 млн. грн.

На Колегіях територіальних управлінь Держгірпромнагляду заслухано 743 керівники підконтрольних підприємств.

На 1 310 осіб до органів прокуратури надіслано матеріали про порушення вимог законодавства з охорони праці.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 4164 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...