Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Протиерозійне озеленення, укріплення укосів земляного полотна та виїмок



9.4.1. Створення протиерозійних насаджень має основну мету - захист доріг від водної та вітрової ерозії, а також боротьбу із зсувами. Їх створення в кожному випадку проводять за спеціально розробленим проектом. Застосування травосумішей для створення живого рослинного покриву (газону) є також однією з форм протиерозійного озеленення.

9.4.2. Протиерозійні насадження з деревних та чагарникових порід розміщують в смузі відводу автомобільних доріг для захисту їх від утворення ярів, селевих потоків та зсувів. З цією метою використовують породи, що швидко укорінюються, та коренево-паросткові.

9.4.3. На затоплюваних заплавах рік для захисту від розмивання укосів дамб та насипів проводять роботи по їх укріпленню шляхом створення посадок з місцевих чагарникових та деревовидних верб, розміщуючи їх смугами вздовж укосів в межах вищого та нижчого рівнів води. Посадки починають висаджувати від лінії вищого рівня води та розширюють відповідно до її зниження.

9.4.4. На зсувних схилах висаджують деревні породи з потужною кореневою системою паралельно з створенням мережі водовідвідних канав.

9.4.5. Для захисту доріг від селевих потоків застосовують посадки масивних насаджень на селенебезпечних схилах в поєднанні з відповідними технічними засобами.

9.4.6. Для захисту доріг від піщаних заносів проводять піскозахисне озеленення прилеглих до дороги піщаних територій шляхом створення деревно-чагарникових насаджень або проводять висів трав за індивідуальними проектами.

9.4.7. Для укріплення рівних площин та пологих укосів в смузі відводу доріг застосовують висівання насіння газонних трав. Для цього беруть низові кореневищні, кореневищно-дірчастокущові та дірчастокущові трави, що мають достатню стійкість до відсутності вологи в грунті та утворюють суцільну міцну дернину. Тривкий газон одержують з суміші, складеної з 3-4-х видів трав. Як варіанти можуть бути використані:

1-й тонконіг луговий - 65%

вівсяниця червона - 20%

польовиця волосовидна - 15%

2-й райграс пасовищний - 20%

тонконіг луговий - 30%

польовиця біла - 30%

вівсяниця ампле - 20%

3-й тонконіг луговий - 20%

вівсяниця червона - 45%

райграс пасовищний - 15%

вівсяниця лугова - 15%

конюшина біла - 5%

9.4.8. Догляд за газоном включає прополювання, скошування (1-2 рази на місяць), підживлення мінеральними добривами, полив (10 л/кв. м на один раз) та боротьбу з широколистими багаторічними бур'янами з застосуванням гербіцидів вибіркової дії, які затверджені Укрдержхімкомісією до вживання (такі, як діален, лонтрел, ковбой).

9.4.9. Для закріплення крутих укосів застосовують обдернування. Джерелом дернини є природні луги, спеціалізовані господарства по вирощуванню дернини.

9.4.10. Для дорожнього господарства придатний полігонний спосіб одержання торфодернових килимів, при якому вирощування здійснюється на спеціальних площадках з цементобетонним та плівковим покриттям.

9.4.11. При залуженні високих крутих укосів та схилів застосовують гідропосів багатолітніх трав, який включає в себе нанесення робочої суміші, складеної з насіння багатолітніх трав, мінеральних добрив, мульчуючого та плівкоутворюючого матеріалу та води, механізованим шляхом. З цією метою використовуються серійні гідросівалки МК-14-1 та МК 14 А-1 продуктивністю 1500 кв. м за зміну.





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 585 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...