Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основи створення комп’ютерних публікацій. Програма Microsoft Office Publisher 2007



Пригадайте!

1. Що ви знаєте про поліграфію? Які види друкованих видань розробляють поліграфічні підприємства?

2. Коли і де з’явилися перші друковані видання?

3. Як класифікують програми опрацювання тексту? Що таке видавничі системи?

4. Що таке шаблон? Як використовуються шаблони у Word 2007 та PowerPoint 2007?

Публікації та комп’ютерні публікації, їх призначення та види

Публікаціями (лат. publico – оголошувати публічно) називають процес видання якого-небудь твору. Сам виданий (оприлюднений) твір теж називають публікацією.

В залежності від способу оприлюднення документа розрізняють друковані публікації і електронні. До друкованих публікацій відносять книги, брошури, журнали, газети, бюлетені, буклети, листівки тощо. До електронних публікацій відносять документи розміщені в Інтернеті, як правило на веб-сайтах, передані по радіо або телебаченню тощо.

Тривалий час друковані публікації створювались виключно в типографії. І цим займалась ціла галузь виробництва – поліграфія (грецьк. πολὺ - — багато і γραφειν — писати). А підготовкою матеріалів до друку займалися видавництва. При промисловому багатотиражному виробництві так є і сьогодні: видавництва готують макети книг, журналів, газет і т.п., а підприємства поліграфії – друкують і, при необхідності, зшивають їх.

Разом з тим, з широким розповсюдженням персональних комп’ютерів і високоякісних лазерних і струменевих принтерів, копіювальних апаратів набули розповсюдження так звані настільні видавничі системи. Ці системи мають апаратну і програмну складову. До апаратної складової відноситься персональний комп’ютер, пристрої друку (принтер, копіювальний апарат) і пристрої введення даних (сканери, графічні планшети), а до програмної – спеціальні програма підготовки макету публікації. Все це може розміститися на столі користувача і тому ці системи отримали назву desktop publishing (англ. desktop publishing – настільні публікації) або настільні видавничі системи.

Як ви вже знаєте з курсу інформатики 9 класу, що програми, призначені для створення макетів поліграфічних видань і підготовки їх до друку, також називаються видавничими системами. До таких програм відносять QuarkXPress, Corel Ventura, Adobe PageMaker, Adobe InDesign тощо. Це професійні програми, які використовують, як правило, для підготовки до друку великих за обсягом публікацій масовим (від кількох сотень до кількох сотень тисяч) тиражем. Як видавничі системи для малих підприємств і організацій, навчальних закладів, а також для створення публікацій вдома використовують текстові процесори і спеціалізовані програми настільних видавничих систем зі спрощеним інтерфейсом і набором функцій – Microsoft Publisher, Page Plus, Avery DesignPro, Paraben's Label Builder, Publish-It! тощо.

На відміну від текстових процесорів видавничі системи орієнтовані не на введення і редагування тексту та інших об’єктів, а на верстку.

Запам’ятайте!





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 2638 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...