Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Що таке юридичний факт



Факт — від лат. зроблене — означає дійсну, не видуману, реальну подію або дію: землетрус, народження людини, вступ до шлюбу тощо. Проте одні з них мають значення, а інші — ні. Факти, що мають правове значення, які мають певні правові наслідки, називаються юридичними (народження людини, вчинення злочину чи проступку та ін.). Факти, що не мають правових наслідків, не відносяться до юридичних (прогулянка в лісі, відвідування родичів тощо).

226. Назвіть основні частини преторської формули

Преторська формула. Віссю усього формулярного процесу є преторська формула. Вона становить мету розгляду справи на стадії jus та основу розгляду на стадії judicium і є юридичним формулюванням спору, що відбувався перед судом.

.

Прето рська формула. Відповідно до цього свого призначення вона складається з чотирьох обов'язкових і двох додаткових частин.

Перша частина преторської формули розпочинається з назви імені судді, до якого справа відсилається на розгляд. Вона називається judicis nominatio.

У другій частині формули, яка має назву intentio, претор формулює саму суть позову, суть спору.

У третій частині формули коротко викладаються факти і обставини, з яких позивач виводить свою вимогу.

Четверта частина містить припис судді про присудження, якщо вимога підтвердиться - comdemnatio. 227. Хто такий позивач

Позивач - фізична або юридична особа, учасник цивільного або кримінального процесу, який (які) пред'являє через суд до відповідача позов по спорах, що виникають у цивільних, сімейних, трудових і кооперативних правовідносинах

228. Які Ви знаєте позови власника?





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 323 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...