Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль економічного аналізу в управлінні виробництвом



На нинішній час економічний аналіз розглядають як одну із функцій управління виробництвом.

Так, за допомогою планування визначаються напрям і зміст діяльності підприємства, його структурних підрозділів та окремих працівників. Облік забезпечує постійний збір, систематизацію й узагальнення даних, необхідних для управління виробництвом і контролю за ходом виконання планів та здійснення виробничих процесів.

Однак для управління виробництвом потрібно мати уявлення не тільки про хід виконання плану, результати господарської діяльності, але й про тенденції й характер змін, що відбуваються в економіці підприємства. Економічний аналіз сприяє правильному розумінню інформації. У процесі аналізу первинна інформація проходить аналітичну обробку: здійснюється порівняння досягнутих результатів із даними за минулі періоди, з показниками інших підприємств і середньогалузевими; визначається вплив різних факторів на рівень результативних показників; виявляються недоліки, помилки, невикористані можливості, перспективи тощо.

На основі результатів аналізу розробляються й обґрунтовуються управлінські рішення. Економічний аналіз передує рішенням і діям, обґрунтовує їх та виступає основою наукового управління виробництвом, забезпечує його об’єктивність й ефективність.

Економічний аналіз є засобом обґрунтування планів і контролю за їх виконанням. Планування починається й закінчується аналізом результатів діяльності підприємства. Він дозволяє підвищити рівень обґрунтованості планування.

Важливу роль відіграє аналіз у визначенні й застосуванні резервів зростання ефективності виробництва. Він сприяє економному використанню ресурсів, виявленню та впровадженню передового досвіду, наукової організації праці, нової техніки і технології виробництва, запобіганню зайвим витратам тощо.

Таким чином, економічний аналіз виступає важливим елементом у системі управління виробництвом, діючим засобом виявлення внутрішньогосподарських резервів, основою розроблення науково обґрунтованих планів і управлінських рішень.

ПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

1. Назвіть види економічного аналізу.

2. Розкрийте суть і значення ретроспективного, перспективного й оперативного аналізу.

3. Визначте роль та особливості функціонально-вартісного аналізу.

4. Укажіть послідовність проведення функціонально-вартісного аналізу.

5. Розкрийте особливості техніко-економічного і фінансово-економічного аналізу.

6. Які фактори впливають на процес прийняття управлінських рішень?

7. Розкрийте місце економічного аналізу в системі управління виробництвом.

Тема 3 Метод економічного аналізу та його особливості





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 1045 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...