Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ринок цінних паперів



Капітал може перебувати у цінних паперах або у фондових активах. При ньому він як би роздвоюється: з одного боку, існує реальний капітал, представлений виробничими фондами, а з іншого-відбиток у цінних паперах.

Цінний папір - це грошовий документ, який засвідчує право володіння або відносини позики і визначає взаємовідносини між особою, яка купила цінний папір і їх володарем.

Функції цінних паперів на внутрішньому ринку:

- є інструментом інвестування і кредитування різних сфер економіки, допомагають
акумулювати і залучати у господарський обіг розрізнений, тимчасово вільний
фінансовий капітал і кошти населення;

- забезпечують перелив інвестиційних ресурсів у найприбутковіші сфери виробництва;

- є інструментом фінансування державного бюджету, перешкоджають надлишковій
емісії грошей і стримують розвиток інфляції;

- відіграють роль гнучкого механізму зміни суб'єктів власності;

- надають підприємцям багатоваріантний вибір джерел інвестування;

- регулюють сумарний купівельний попит тощо.

Види цінних паперів

Акція - цінний папір, який засвідчує про внесення паю в капітал акціонерного товариства і дає її власнику право на одержання доходу (дивіденду). Акції поділяються на: прості і привілейовані, іменні і на пред'явника.

Облігація - боргове зобов'язання товариства або держави у вигляді цінного паперу, який надає право її власникові на отримання щорічного фіксованого доходу і на виплату номінальної суми позики у визначений термін.

Варрант цінний папір, що випускається разом з облігацією чи

привілейованою акцією і дає її власникові право на додаткові пільги у визначений час.

Вексель - письмове боргове зобов'язання, яке видається позичальником кредитору, сплатити у певний термін зазначену у векселі суму боргу.

Приватизаційний сертифікат (ваучер) - майновий купон, що видається у процесі приватизації державного майна для придбання акцій підприємств, які підлягають приватизації.

Сертифікат депозитний - фінансовий документ, випущений банком, який засвідчує наявність грошового депозиту і зобов'язання виплатити цю суму тримачеві сертифіката у певний строк.

Цінні папери продаються і купуються на ринку цінних паперів фондовій біржі.

Фондова біржа - організований ринок цінних паперів, що виконує функцію мобілізації грошових засобів для довгострокових інвестицій в економіку та для фінансування державних програм.

Головні суб'єкти ринку цінних паперів:

1) емітент - юридична особа, яка випускає цінні папери від свого імені і несе
відповідальність за умови їх випуску;

2) інвестор - покупець цінних паперів;

) посередники.

Ринок цінних паперів поділяють на:

- первинний ринок - формується у результаті випуску емітентом цінних паперів і їх розміщення серед інвесторів;

- вторинний ринок цінних паперів - забезпечує продаж раніше випущених цінних паперів через фондову біржу і позабіржовий оборот.

Одним із важливих правил у діяльності біржі виступає лістінг.

Лістінг - це процедура включення цінного паперу в котировочний список біржі. Ціна за якою цінні папери продаються називається курс цінних паперів.

де Вн — номінальна вартість облігації;

к - кількість років, що залишились до погашення облігації; Д сума річного доходу за облігацією: Рв- рівень позичкового відсотку.

Загальну характеристику стану ринку цінних паперів дають фондові індекси. які фіксують зміну курсу акцій, що обертаються на найбільших фондових біржах. Найбільш відомим фондовим індексом, що публікується щоденно у відомих фінансових газетах Заходу є індекс Доу-Джонса (розроблений у 1897р. Ч. Доу і Е.Джонсоном - США). Цей індекс розраховується для промислових і транспортних акцій, які обертаються на Нью-Йоркській фондовій біржі. У наш час індекс Доу-Джонса включає чотири автономних показники: індекс по ЗО промислових компаніях; індекс по 20 транспортних компаніях; індекс по 15 комунальних кампаніях; зведений по всіх 65 компаніях. Із перерахованих індексів найбільшого поширення набув перший.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 201 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...