Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття підприємства. Ознаки та статус підприємства



Відповідно до ч. 1 статті 62 ГК України підприємство - це самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності.
Серед ознак, що характеризують підприємство, виділяють такі:
належність до основної ланки економіки України;
безпосереднє здійснення виробничої, науково-дослідної, торгової та іншої господарської діяльності;
можливість функціонування з базуванням на будь-якій з форм власності;
наявність засновницького договору (статуту);
функціонування на базі відокремленого майна;
наявність господарської правоздатності, зокрема, статусу юридичної особи з можливістю мати в своїй структурі інших юридичних осіб;
порядок управління підприємством залежить від його типу;
майно може бути закріплене за підприємством на таких правових підставах:
а) право власності;
б) право господарського відання;
в) право оперативного управління;
г) право оперативного використання майна. Підприємство має статус юридичної особи, відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в банках, печатку зі своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом. Підприємство не має в своєму складі інших юридичних осіб. Підприємства можуть створюватись як для здійснення підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності.
Відповідно до статті 42 ГК України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.
Відповідно до статті 52 ГК України некомерційне господарювання - це самостійна систематична господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання, спрямована на досягнення економічних, соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку.

31. Організаційні форми підприємств, які можуть створюватись згідно до законодавства України.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 478 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...