Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хромування



При ремонті автомобілів хромування застосовують для відновлення зношених деталей і для нанесення декоративно-захисних покриттів. У хромових покриттів велика твердість і краща зносостійкість, чим у загартованих сталей. Ці покриття коррозионно- і теплостійкі і міцно зчіплюються з основним металом. З іншого боку, хромування є дорого-

процесом, що стоїть і малопродуктивним, покриття товщиною більше 0,3 мм низької якості і хрому не змочується
маслом. |

При хромуванні застосовують нерозчинні аноди, состоя-| щие із сплаву свинцю і сурми. Катодом є покрываемая^ деталь, а електролітом водний розчин сірчаної кислоти і хро-; мового ангідриду Сгоз. Співвідношення між сарною кислотой-и хромовим ангідридом зазвичай 1:100. Залежно від кон-, центрации хромового ангідриду розрізняють електроліти з низькою; середньою і високою концентрацією, за допомогою яких підлозі-1 сподіваються різних покриттів. На властивості покриттів істотно \ впливають щільність струму і температура електроліту. Змінюючи їх,, можна отримувати блискучі, молочні і матові покриття.

Блискучі покриття тверді, износостойки і крихкі. На їх; поверхні можна відмітити мікротріщини. Молочні покриття володіють хорошою зносостійкістю, великою в'язкістю і меншою твердістю. Матові покриття тверді, крихкі і з меншою зносостійкістю.

При хромуванні в покритті виникає розтягуюча напруга, яка приводить в крихкому покритті до тріщин. Втомна міцність деталей через це знижується до 30 %. Оскільки хром не змочується маслом, то в парах, що труться, може виникнути сухе тертя і внаслідок цього задираки. Цей недолік хромового покриття усувається пористим хромуванням. Для цього деталь, що має на покритті мікротріщини, перемикається в кінці хромування на анод. Внаслідок цього на поверхні деталі з'являються мікропори, які утримують масло. Пористим хромом покриті, наприклад, поршневі кільця.





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 335 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...