Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відповідальність за порушення норм корпоративного права



Юридична відповідальність - це застосування до правопорушника за рішенням компетентного органу заходів державного примусу, в результаті яких громадянин або інша особа зазнає негативні наслідки особистого чи майнового характеру. Юридична відповідальність це не лише державний примус, оскільки таке примушення може бути застосовано і до осіб, не вчинила ніякого правопорушення (примусове лікування, затримання за підозрою, обшук, огляд, вимога дотримуватися під загрозою штрафу існуючі санітарні, протипожежні, екологічні, гігієнічні норми і правила, попередження, профілактика, обов'язкові щеплення, медогляди і т.д.). Подібні заходи зазвичай називають заходами соціального захисту, безпеки.

Корпоративна відповідальність - це своєрідний різновид юридичної відповідальності, що передбачена нормами кількох правових галузей. Зокрема, представляється можливим виділити норми наступних галузей:

- Цивільне право (наприклад, положення стосовно відповідальності членів органів управління перед господарським товариством за збитки, заподіяні товариству їх винними діями (бездіяльністю));

- Господарське право (наприклад,відповідальність за порушення порядку управління господарським товариством, порушення порядку проведення загальних зборів учасників тощо)

- Кримінальне право (наприклад, положення про відповідальність за злісне ухилення від надання інформації, що містить дані про емітента, про його фінансово-господарської діяльності та цінних паперах, угодах та інших операціях з цінними паперами, особи, зобов'язаної забезпечити зазначеною інформацією інвестора або контролюючий орган, або надання свідомо неповної або помилкової інформації, якщо ці діяння завдали великий збитки громадянам, організаціям або державі);

- Адміністративне право (наприклад, положення, що передбачають відповідальність за укладення особою, яка виконує управлінські функції в організації, угод або вчинення ним інших дій, що виходять за межі його повноважень).

- Трудове право (наприклад, норми про відповідальність директора дисциплінарного стягнення за невиконання або неналежне виконання з його вини покладених на нього трудових обов'язків або порушення прав акціонерів).

Таким чином, корпоративна відповідальність - це покладені централізованими та локальними нормативними актами на учасників корпорації санкції, виражені в обов'язки зазнати несприятливих наслідки порушення корпоративних норм.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 3013 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...