Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

БІЛЕТ № 7



1. Комерційна робота з продажу товарів. Суть, роль і зміст роботи з продажу товарів. Технологія оптового і роздрібного продажу товарів.

Комерційну роботу з продажу товарів можна розділити на два етапи:

1 - комерційна робота з оптового продажу товарів;

2 - комерційна робота з роздрібного продажу товарів.

Комерційна робота з оптового продажутоварів зводиться до виконання таких операцій: знаходження оптових покупців товарів; встановлення господарських зв'язків із покупцями товарів; вибір форм і методів оптового продажу товарів; організація надання послуг оптовими підприємствами клієнтам; організація обліку виконання договорів з покупцями товарів; рекламно-інформаційна діяльність оптових підприємств.

Комерційна робота з роздрібного продажу товарів складається з наступних етапів: вивчення і прогнозування купівельного попиту на товари, що реалізовуються в магазинах; формування оптимального асортименту товарів в магазині; рекламно-інформаційна діяльність роздрібних торгових підприємств; вибір найбільш ефективних методів роздрібного продажу товарів;

У роздрібній торгівлі застосовують наступні методи продажу товарів: самообслуговування; обслуговування через прилавок; за зразками; з відкритим викладенням товарів; за попередніми замовленнями.

Якість торгового обслуговування визначаються кількістю і якість додаткових торгових послуг, що надаються магазинами покупцям товарів.

2. Товарознавство непромислових товарів.

Непромислові товари – це непродовольчі товари, що не використовуються у виробництві. Вони поділяються на:

1. Текстильні та одяговзуттєві (текстиль, взуття, одяг)

2. Галантерейні та ювелірні (галантерейні, ювелірні)

3. Гігієнічні (парфумерні, косметичні)

4. Культурно-побутові (годинники, канцелярські товари, транспортні, спортивні, музичні, фото-, кінотовари, аудіо та відео касети, книги та журнали, товари для відпочинку)

5. Господарські (меблі, посуд, побутові товари, побутово-хімічні, будівельні, сільськогосподарські)

6. Біотовари (квіти, зоотовари, предмети догляду за тваринами та корм.)

Товари широкого вжитку:

- товари повсякденного попиту;

- товари попереднього вибору;

- товари особливого попиту;

- товари пасивного попиту.

3. Облік товарно-матеріальних цінностей.

Товарно-матеріальні цінності (ТМЦ) – це предмети праці, призначені для використання у виробництві, а також малоцінні та швидкозношувальні предмети (МШП) або товари для продажу.

Одиницею обліку ТМЦ є їх назва, або якась однорідна група чи вид.

Первмнні документи по обліку ТМЦ: прибуткова накладна; акт про прийом матеріалів; лімітно-заборна картка; накладна вимога на відпуск матеріалів; накладна на внутрішнє переміщення; видаткова накладна (на сторону).

Для обліку ТМЦ використовуються такі рахунки:

201 – сировина і матеріали; 202 – напівфабрикати; 203 – паливо; 205 – будівельні матеріали; 207 – запасні частини; 221 – МШП на складі; 222 – МШП в експлуатації; 281 – товари на складі.

4. Формування асортименту та забезпечення його стабільності.

Асортимент товарів - сукупність їх видів, різновидів і сортів, об'єднаних за певною ознакою.

Процес формування асортименту товару складається з 3 етапів. На 1 етапі фірма встановлює груповий асортимент продукції. На 2 етапі проводяться розрахунки структури групового асортименту, визначається кількісне співвідношення окремих груп товарів. На 3 етапі визначається внутрішньогруповий асортимент, здійснюється підбір конкретних видів продукції в межах кожної групи. Це найбільш відповідальний етап, і від того, наскільки вірно сформовано тут ассортимент продукції, залежить задоволення попиту покупців. На 3 етапі асортимент формується з урахуванням очікування змін в попиті, виробничих потужностей, складських і торгових площ та інших факторів.

За допомогою асортиментного переліку комерційний відділ підприємства здійснює систематичний контроль за повнотою і стабільнісю асортименту товарів на складі та станом товарних запасів.

Стабільність асортименту товарів забезпечує безперебійну наявність даного виду товарів у продажу. Вона визначається коефіцієнтом стабільності (Кст): Кст=С/Шс*100%,

С- товар, що користується стійким попитом,

Шс- ширина асортименту (наявні найменування товарів).

5. Методи забезпечення ефективності рекламної компанії.

Рекламна кампанія – це розробка рекламного звернення і план його показу. Рекламне звернення – це засіб через який трансформуються цілі рекламодавця.

Мета рекламної кампанії: формування імені, престижу фірми, або просто збут товару.

Свою рекламну політику фірма повинна будувати на здатності чимось виділитися серед конкурентів, запропонувати унікальний вид товару, підкреслити високу кваліфікацію своїх працівників, специфічні властивості товару, переваги його перед іншими фірмами. Потрібно мати чітке представлення про свою цільову аудиторію. Цільова аудиторія - це група споживачів, на яку спрямоване просування.

Щоб привернути увагу споживача рекламодавці використовують: ілюстрації і заголовки, що захоплюють, слогани, ефекти контраст, незвичні розміри і місця розташування звертань, кольори, форми і рухи, підбирають темп мови, тон та інші звукові сигнали, аромат тощо.

При виборі засобів поширення звернення необхідно відповісти на 3 питання: де розмістити рекламне звертання; коли і з якою частотою розміщати рекламу; які носії реклами потрібно використовувати. Потрібно вибрати найбільш рентабельний засіб поширення реклами.

6. Визначте коефіцієнт стійкості асортименту меблів, якщо відомо, що стійкість попитом споживачів (С) користуються шафи універсальні 7 видів, а всього в салоні 32 види найменувань меблів.

Кс=С/Шс*100%

Кс=7/32*100%=21,88%

7. Проаналізуйте ефективність діяльності комерційних підприємств.

Магазин Товарообіг, грн. Балансовий прибуток,грн. Середньорічна вартість основних засобів, грн. Фондовіддача
А 79 280   7 054 ?
В 83 271   1 786 ?

Фвід = 79280 / 7054 = 11,24

Фвід = 83271 / 1786 = 46,62

8. Визначте кількість оборотів товарної маси за звітний період торговим підприємством “Кедр”, якщо відомо: об’єм продажу товарів - 120 000 грн., середній запас товарів - 15 000 грн.

9.

9.1 З метою розвитку і стабілізації роботи комерційних підприємств складається:

1. баланс;

+2. бізнес-план;

3. запис товарно-матеріальних цінностей.

9.2. Квоти це:

1. Система безготівкових розрахунків, заснована на заліку взаємних вимог і зобов'язань.

2. Порядок вивозу (ввезення) товарів, при якому держава через спеціально уповноважене відомство видає дозвіл на зовнішньоторговельні операції з певними товарами – ліцензію.

3. Угода, що передбачає обмін певної кількості товару на зумовлену кількість іншого товару.

+4. Максимальний обсяг товару (у вартісному або фізичному вираженні), який дозволений для імпорту і експорту протягом певного часу (наприклад, року, кварталу).

10.

10.1 Підприємство, згідно із Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" самостійно:

1. визначає облікову політику підприємства;

2. може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення;

3. визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів;

+4. всі наведені вище варіанти правильні.

10.2 Бартер це:

1. Порядок вивозу (ввезення) товарів, при якому держава через спеціально уповноважене відомство видає дозвіл на зовнішньоторговельні операції з певними товарами – ліцензію.

+2. Угода, що передбачає обмін певної кількості товару на зумовлену кількість іншого товару.

3. Максимальний обсяг товару (у вартісному або фізичному вираженні), який дозволений для імпорту і експорту протягом певного часу (наприклад, року, кварталу).

4. Система безготівкових розрахунків, заснована на заліку взаємних вимог і зобов'язань.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 482 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...