Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будова атома. Постулати Бора



Сучасна модель атома базується на планетарні моделі Бора, яка була запропонована після відкриття субатомних частинок та ряду інших досліджень таких як радіоактивність, створення квантової теорії світла. Атом - мікрочастинка, яка складається з ядра, що вміщує протони і нейтрони, і електронів, які утворюють зовнішню оболонку. Хімічний елемент - вид атомів з однаковим зарядом ядра. Ізотоп - вид атомів з однаковим масовим числом. Масове число - загальна кількість протонів і нейтронів, що входять до ядра.

Квантові числа - параметри, що визначають електронну структуру і властивості електронів атома.n - головне квантове число; визначає енергетичний рівень і енергію електрона

n = 1, 2,...[1]... ¥; l - орбітальне квантове число; визначає енергетичний підрівень, форму орбіталі і енергію електрона l = 0, 1,...[1]... n-1; - магнітне квантове число; визначає просторову орієнтацію атомних орбіта лей. = -1... [1]...+1; - спінове квантове число; визначає власний механічний і магнітний момент електрона. = -1/2 або +1/2. Кількість енергетичних підрівнів на енергетичному рівні дорівнює n. Електронна ємність енергетичного рівня дорівнює . Кількість орбіталей на енергетичному підрівні дорівнює 2l + 1.

Електронна ємність енергетичного підрівня дорівнює 2·(2l + 1)

Нільс Бор спробував пояснити будову атома, сформулювавши два постулати:

1. Атом або система атомів може знаходитись не в усіх станах, що дозволяє класична механіка, а тільки в деяких певних (надалі - квантових) станах, що мають дискретні значення енергії Е1, Е2, Е3 тощо. В цих станах атом не випромінює. Усі можливі такі стани назвемо стаціонарними.

2. При переході зі стаціонарного стану з енергією Еn2 до стаціонарного стану з енергією En1, енергія атома змінюється на Еn2 - En1. Якщо такий перехід вввідбувається внаслідок випромінювання (поглинання), то при цьому випускається (поглинається) один фотон з енергією. hn = En2 – En1

2. Довжина хвилі, зв’язок з частотою коливань.

За період Т хвиля поширюються на відстань, що називається довжиною хвилі й позначається як . Хвильове число . Довжина хвилі залежить від частоти. Ця залежність називається законом дисперсії. Часто залежність між частотою і довжиною хвилі обернено-пропорційна. В таких випадках швидкість розповсюдження хвилі фіксована й не залежить від частоти. Наприклад, для електромагнітної хвилі у вакуумі де ν - лінійна частота, а c - швидкість світла. Аналогічно, для звукових хвиль де s - швидкість звуку. При переході хвилі з одного середовища в інше довжина хвилі змінюється, на відміну від частоти, яка залишається сталою. Електромагнітні хвилі в середовищі зазвичай характеризуються приведеною довжиною хвилі, тобто довжиною, яку хвиля мала б у вакуумі.

3. Дати визначення моменту сили.

В обертовому русі замість сили використовується момент сили , а замість імпульсу вживається момент імпульсу . Момент сили дорівнює векторному добутку радіус-вектора точки прикладання сили відносно початку відліку О (див. Мал.) й вектора сили : ,l – плече сили F.

4. Маси -кг. Енергії - Дж.

5. Описати метод вимірювання температурного конденсатора опору провідника.


Білет

1. Будова ядра атома. Взаємопретворюваність нуклонів.

Масове число (А)- це сумарне число протонів і нейтронів в ядрі атома. Атомний номер (Z)елемента співпадає з числом протонів в ядрі його атома.

A=Z+N, де N-число нейтронів в ядрі атома. Кожен хімічний елемент характеризується певним атомним номером. Тобто два елемента не можуть мати однаковий атомний номер.

Ізотопами - називають різні за властивостями атомні різновиди одного елемента. Вони розрізняються по кількості нейтронів в їх ядрі. Таким чином, ізотопи одного елемента мають однаковий атомний номер, але різні масові числа.

Експерименти по розсіюванню нейтрино і антинейтрино на нуклоні показали, що імпульс нуклона лише частково (приблизно на 50%) переноситься карками, а інша його частина переноситься іншим видом матерії, яка не взаємодіє з нейтрино. Передбачається, що ця частина матерії складається із частинок, якими обмінюються кварки і за рахунок яких вони утримуються в нуклоні. Ці частинки одержали назву “глюонів” (з англійської glue - клей). З викладеної вище точки зору на взаємодію ці частинки рахують векторними. В сучасній теорії їх існування пов'язується з симетрією, що зумовлює появу “кольору” у кварків.

2. Рівняння стану ідеального газу.

Рівняння стану ідеального газу - формула, що встановлює залежність між тиском, молярним об'ємом і абсолютною температурою класичного ідеального газу. Рівняння має вигляд: , де: p - тиск,Vμ - молярний об'єм,T - абсолютна температура, R - універсальна газова стала. Чи , де p- тиск, V- об’єм газу,N- число молекул в об’ємі, k- стала Больцмана, . Рівняння стану ідеального газу, записане у вигляді має назву рівняння Клайперона-Менделєєва. R=8,31 Дж/(моль*К)





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 617 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...