Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах. Транспортна задача – це задача про найекономніший план перевезень із т пунктів виробництва (зберігання ) продукції



Транспортна задача – це задача про найекономніший план перевезень із т пунктів виробництва (зберігання) продукції в п пунктів споживання. Нехай, наприклад, А1, А2, …, Ат – це фабрики-постачальники, які виробляють однорідну продукцію в кількостях а1, а2,…, ат. Ця продукція відправляється на фабрики В1, В2,…, Вп, що потребують відповідно в1, в2,…, вп одиниць цієї продукції. Відомі витрати на перевезення одиниці продукції від кожного постачальника і до кожного споживача j – сij. Складемо таблицю затрат (матрицю транспортних затрат) і матрицю невідомих xij, де xij - кількість одиниць продукції, доставлених від постачальника Ai споживачеві Bj . Об’єднаємо ці дві таблиці в одну (таблиця 1). Це – матриця (або план) перевезень; xij називаються перевезеннями.

Таблиця 1

Матриця перевезень

Ai Bj
B1 B2 Bn
A1 c11 x11 c12 x12 c1n x1n
A2 c21 x21 c22 x22 c2n x2n
Am cm1 xm1 cm2 xm2 cmn xmn

Необхідно при мінімальних транспортних витратах вивезти продукцію із усіх пунктів виробництва і задовольнити всі пункти споживання.

Складемо математичну модель задачі: мінімізувати лінійну форму при умовах

Щоб задача мала розв’язок, необхідно і достатньо виконання умови (баланс виробництва і споживання).

Сформульована задача – це ЗЛП. Простіше розв’язувати її не симплекс-методом, а методом потенціалів, який ми розглянемо нижче.

Для зручності представлення усіх вихідних даних транспортної задачі формують таблицю 2.

Таблиця 2.

Дані для транспортної задачі

Ai Bj К-сть од. продукції в п. Аі
B1 B2 Bn
A1 c11 x11 c12 x12 c1n x1n а1
A2 c21 x21 c22 x22 c2n x2n а2
Am cm1 xm1 cm2 xm2 cmn xmn ат
К-сть од. продукції в п. Вj в1 в2 вп aibj

Спочатку побудуємо перший опорний план задачі (наприклад, методом північно-західного кута).

Щоб перевірити опорний план на оптимальність, користуються методом потенціалів. Виявляється, що для будь-якого опорного плану існують потенціали ui, vj такі, що vj – ui=cij (i m, j n). Ці потенціали розраховуються для всіх базисних змінних опорного плану діагональним методом (для першого, другого і т.д. рядка). Один із потенціалів (наприклад, и1) можна вибрати довільно.

Далі проводимо розрахунки для кожної з пустих клітин: обчислюємо для них різниці виду vj-ui-cij. Якщо різниця недодатня ( 0), то відповідна клітинка має бути незаповненою (оскільки перевезення невигідне). Якщо ж ця різниця більша нуля (її називають нев’язкою), то план не оптимальний.

Якщо вільна клітинка містить нев’язку, то її записують у лівому нижньому кутку цієї клітинки. Далі усуваємо нев’язки, починаючи з найбільшої.

Наведемо таке означення. Циклом перерахунку матриці називають замкнену ламану лінію, яка має такі властивості.

1)Вершини ламаної лежать у центрах клітинок матриці, причому тільки одна вершина розміщена у вільній клітинці, а всі інші – у базисних.

2)Ланки ламаної розміщені паралельно або рядкам, або стовпчикам матриці.

3)У кожній вершині перетинаються тільки дві ланки.

4)Ніякі три вершини не лежать на одній прямій.

5)Вершина, що лежить у вільній клітинці матриці, вважається додатною, і коло неї ставлять знак «.

6)Всі інші вершини отримують по черзі знаки «–» і «.

Доведено, що для будь-якої вільної клітинки матриці перевезень можна скласти цикл перерахунку, причому для невиродженого плану він єдиний.

Зсувом по циклу перерахунку на число х називається операція, яка полягає в тому, що у всіх додатних вершинах циклу до чисел додають х, а у від’ємних – віднімають х.

Виявляється, що доцільно вибирати х так: де - перевезення, розміщенні у від’ємних вершинах циклу перерахунку.

Сформулюємо принцип послідовного «покращення» матриці перевезень транспортної задачі.

Якщо матриця перевезень транспортної задачі має нев’язку, то вільну клітинку матриці, яка відповідає найбільшій нев’язці, приймають за додатню вершину циклу перерахунку матриці, і утворюють цей цикл. За побудованим циклом перерахунку визначають зсув що дорівнює найменшому з перевезень, розміщених у від’ємних вершинах циклу.

Зсуваючи по циклу перерахунку на число х, утворюють нову матрицю з меншими нев’язками (або без них).

До транспортного алгоритму зводиться чимало інших задач – наприклад, задача про призначення: потрібно розподілити т робіт (або виконавців) по п верстатах (або участках). Робота і (і=1,2,…т), що виконується на верстаті j (j=1,2,…,n), пов’язана з витратами cij. Задача полягає у такому розподілі робіт по верстатах (одна робота виконується одним верстатом), якому відповідає мінімум сумарних витрат.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 147 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...