Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вправа 4. Виконайте завдання



1. Якщо депозити комерційного банку зросли на 250 млн грн при нормі обов’язкового резервування на даний момент у розмірі 20%, то яким буде максимальне збільшення пропозиції грошей?

2. Нехай попит на готівку становить 10 % від суми депозитів. Норма резервування – 0,15. Якщо Центральний банк вирішує розширити пропозицію грошей на 330 млрд грн, як він повинен змінити грошову базу?

3. Банківські депозити зросли на 200 млн грн. Норма обов’язкового резервування на цей момент становила 20%. Яке потенційно можливе збільшення пропозиції грошей?

4. Центральний банк купує державні облігації у комерційних банків на суму 100 млн грн. Як може змінитися пропозиція грошей за умови, що комерційні банки повністю використовують свої кредитні можливості, а норма резервування депозитів становить 0,1?

5. Загальні резерви комерційних банків складають 1 млрд грн. Депозити дорівнюють 4 млрд грн, норма обов’язкових резервів становить 25 %. Якщо Центральний банк вирішує знизити обов’язкову норму резервування до 20 %, на яку величину може збільшитись пропозиція грошей за рахунок вивільнення коштів комерційних банків:

6. Норма обов’язкових резервів – 2,5 %. За допомогою операцій на відкритому ринку Центральний банк може збільшити пропозицію грошей максимум на 440 млрд грн. У цьому випадку, на яку суму банк повинен продати або викупити облігації?

7. Чи порушиться рівновага у рівнянні обміну Фішера, якщо внаслідок дії грошового мультиплікатора (норма обов’язкових резервів становить 20 %, а додаткові вкладення в банк – 10 000 грн.), грошова маса зросла при збереженні попередньої швидкості обігу (5 оборотів за рік), а загальна ціна додаткових товарів на ринку збільшилась на 240 000 грн?

8. Здійснюючи експансіоністську політику, Центральний банк викуповує облігації на суму 10 млн грн, з них у комерційних банків на 5 млн грн, у населення на 5 млн грн. П’яту частину отриманих грошей населення перетворює у готівку і зберігає поза банківською системою. Норма обов’язкових резервів становить 20 %. Визначте зміну пропозиції грошей, якщо можливості банківської системи для створення грошей використовуються повністю.

9. Банк має депозити своїх клієнтів на суму 250 млн грн і сплачує на них 30% річних. Водночас він надав позику на суму 200 млн грн терміном на 2 роки зі ставкою 45%. Який прибуток чи збиток отримає банк за ці 2 роки?





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 1027 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...