Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теорема. Транспортна задача закритого типу завжди має розв’язання



Транспортна задача закритого типу завжди має розв’язання.

Доказ

план Т.З. є набір , , якийзадовольняє обмеженням (1.3).

За умовою теореми . Покажемо,що , , , є планом Т.З.,тобто задовольняє обмеженням (1.3).

,

,

- задовольняє обмеженням (1.3), значить, це план транспортної задачі.

3.2 Опорні плани транспортних задач

У транспортній задачі число змінних х ij® m х n, число обмежень m+n

- задача закритого типу.

У силу закритості задачі серед m+n обмежень одне буде виражатися через всі інші,тому що

.

Тому лінійно незалежних обмежень буде m+n-1.

Це означає, що базисних векторів буде m+n-1. Тоді хij>0 не може бути більше ніж m+n-1. Опорним планом транспортної задачі називається план задачі , в якому ненегативним змінним хij відповідають лінійно незалежні вектори Aij, що є стовпцями матриці обмежень Т.З.

Якщо в опорному плані транспортної задачі число хij> 0 дорівнює m+n-1, то опорний план не выроджений. Якщо число хij>0 менше m+n-1,то опорний план выроджений.

Усі обчислення при розв’язанны транспортної задачі роблять в таблицях. Хоча транспортна задача – задача лінійного програмування, для ії розв’язання застосовуються свої спеціальні методи.

Розглянемо ці методи на прикладі. Дані Т.З. та ії план наведені в таблиці 1.

Таблиця 1.

Аi\ Bj B1 B2 B3 B4 aj
А1 20 2 0 4 0 3 0 1  
А2 0 2 15 2 15 7 Х 6  
А3 0 3 Х 4 15 2 15 3  
bj          

=80 - задача закритого типу чи збалансована.

У правому верхньому кутку кожної клітини стоять тарифи перевезень c ij (вартість) одиниці вантажу з пункту Ai до пункту Bj, від виробника до споживача.

Посередины клітини ставиться кількість перевезеного товару. Клітин вважається заповненой, якщо в ней стоїть кількість перевезеного товару x ij>0, не заповненою – якщо товар не перевозиться з пункту Ai до пункту Bj.

Заповнені клітини складають ланцюг, якщо в кожному рядку ланцюга й у кожному стовпці ланцюга знаходяться тільки дві заповнені клітини, не обов'язково сусідні, причому початкова клітини й остання клітина ланцюга співпадають. Зв'яжемо поняття опорного плану з поняттям ланцюга.

План буде опорним, якщо із заповнених клітин не можна скласти ланцюг, неопорним у противному випадку. Аналізуємо план, наведений у прикладі:

х 11=20, х 22=15, х 23=15, х 32=15, х 33=15,усі останні хij=0.

Обчислимо сумарну вартість при такому плані перевезень:

(ден.ед.)

Цей план опорний, тому що із заповнених клітинок не можна скласти ланцюг. Він вирождений,тому що кількість заповнених клітинок 5 менше m+n-1 = 3+4-1=6.

Щоб одержати з цього опорного плану невироджений план,необхідно одну незаповнену клітин зайняти нулем. Причому вона не повина скласти ланцюг с заповненими клітинами. Такою клітиною може бути в таблиці кожна клітина, яка зайнята нулем. Хрестиком позначені клітинки, які не можна займати.

3.3 Методи визначення початкових опорних планів

Метод північно- західного кута

Суть методу:

Заповнення клітинок таблиці транспортної задачі починають з лівого верхнього кутка за принципом:

х ij=min(ai,bj).

Попередній приклад заповнювався за методом північно-західного кута.

Якщо ai >bj ij= bj, і заповнюється сусідня клітинка по рядку з урахуванням того, що залишок продукту у пункті Ai дорівнює ai –bj.

Якщо ai<bj ij= ai, і заповнюється сусідня нижня клітинка по стовпцю з урахуванням того,що потреба продукту в пункті Bj дорівнює bj - ai.

Якщо ai=bj ij= ai=bj, і заповнюється нижня клітинка по діагоналі з урахуванням того, що потреба продукту в пункті Bj+1 дорівнює bj+1,а виробництво продукту в пункті Ai+1 дорівнює ai+1.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 215 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...